dzik - Wto 02 Wrz, 2008 wrzuc cos z hondy by eksploatacja nie byla nudna Anonymous - Wto 02 Wrz, 2008
saxorulez napisał/a:
TOXIC,
a jak motor już na wierzchu to nie lepiej to rozebrać i poskładać na świeżych częściach?
wyważyć i odelżyć co się da
Jesli bloku nie sprzedam to moze sie bede z nim bawil, ale to plany na przyszlosc.
Na silnik i tak wydaje kase ktorej nie mam a jeszcze mechanikowi za ta cala operacje tez musze pare zlotych dac to i tak cud ze wezmie tylko 400pln za przekladke rozrzad i wpasowanie nowych walkow
ale jade juz na takiej rezerwie ze nie wiem czy te kredytowki wszywstkie posplacam przed emerytura M - Wto 02 Wrz, 2008
dzik napisał/a:
wrzuc cos z hondy by eksploatacja nie byla nudna
Dziku niestety nie ogarnąłeś dowcipu saxorulez - Wto 02 Wrz, 2008 a on zakładał kiedyś takie wałki?? tzn inne niż seryjne?
i co robicie ze zmiennymi fazami na jednym wałku?
jeśli nie usuwacie to pamiętaj żeby zmierzyć odległość miedzy tłokiem a zaworem w GMP dla każdego zaworu ssącego oddzieleni ponieważ są one inaczej otwierane. 4 stopnie różnicy. Do tego pamiętajcie ze o 16 stopni zmienia się położenie wałka ssaćego po włączeniu fazyAnonymous - Wto 02 Wrz, 2008
saxorulez napisał/a:
a on zakładał kiedyś takie wałki?? tzn inne niż seryjne?
i co robicie ze zmiennymi fazami na jednym wałku?
jeśli nie usuwacie to pamiętaj żeby zmierzyć odległość miedzy tłokiem a zaworem w GMP dla każdego zaworu ssącego oddzieleni ponieważ są one inaczej otwierane. 4 stopnie różnicy. Do tego pamiętajcie ze o 16 stopni zmienia się położenie wałka ssaćego po włączeniu fazy
Walki sa przystosowane do zmiennych faz, wiec chyba ustawi tak jak seryjne, nie wiem ja sie na tym nie znam ale przekaze mu twoje uwagi bo nigdy nic nie wiadomo 106 - Wto 02 Wrz, 2008 po poscie saxoruleza wszystko jasne ...
....wlasnie to samo mialem dopisac saxorulez - Wto 02 Wrz, 2008 TOXIC,
tak one są przystosowane, ale:
z racji na to że są to zmienne fazy i np. na fakt ze trzeba do tych wałków splanować głowicę (tzn jak nie splanujesz nic się nie stanie poza tym że nie uzyskasz optymalnej mocy, wiąże się to z tym iż czym dłuższy mamy czas otwarcia tym wyższy stopień sprężania jest konieczny do uzyskania 100% możliwości wałków) warto planując brać pod uwagę to ze wznios jest wyższy od seryjnych - nie wiele bo nie wiele ale może zupełnie inaczej się rozkładać w stopniach. Tzn gdy np. seryjny wałek już dawno się zamykał to ten jest wciąż otwarty.
Aby uniknąć sytuacji ze tłok pogoni Ci zawory musicie składając silnik włożyć wałek tak aby wznios zaworowy (na ssaniu) przy GMP wynosił tyle ile wpisane jest na dołączonej do wałka specyfikacji. Potem polecam ruszyć wałek o 16 stopni stopni tak jak zmienia się faza aby upewnić się że nic po drodze się nie spotka.
Wiem ze może brzmi to strasznie ale jeżeli za dużo splanujesz może być źle. Sęk w tym ze przy wyłączonym VVT wznios wynosi zaledwie 0,65mm w GMP ale przy włączonym już może być jakieś 1,5mm lub 2mm - tego akurat nie wiem.
Jeszcze EDIT: na wałkach cat cams z reguły jest takie samo oznaczenie jak na wałkach seryjnych wiec znalezienie pozycji wyjściowej nie jest problememAnonymous - Wto 02 Wrz, 2008
saxorulez napisał/a:
TOXIC,
tak one są przystosowane, ale:
z racji na to że są to zmienne fazy i np. na fakt ze trzeba do tych wałków splanować głowicę (tzn jak nie splanujesz nic się nie stanie poza tym że nie uzyskasz optymalnej mocy, wiąże się to z tym iż czym dłuższy mamy czas otwarcia tym wyższy stopień sprężania jest konieczny do uzyskania 100% możliwości wałków) warto planując brać pod uwagę to ze wznios jest wyższy od seryjnych - nie wiele bo nie wiele ale może zupełnie inaczej się rozkładać w stopniach. Tzn gdy np. seryjny wałek już dawno się zamykał to ten jest wciąż otwarty.
Aby uniknąć sytuacji ze tłok pogoni Ci zawory musicie składając silnik włożyć wałek tak aby wznios zaworowy (na ssaniu) przy GMP wynosił tyle ile wpisane jest na dołączonej do wałka specyfikacji. Potem polecam ruszyć wałek o 16 stopni stopni tak jak zmienia się faza aby upewnić się że nic po drodze się nie spotka.
Wiem ze może brzmi to strasznie ale jeżeli za dużo splanujesz może być źle. Sęk w tym ze przy wyłączonym VVT wznios wynosi zaledwie 0,65mm w GMP ale przy włączonym już może być jakieś 1,5mm lub 2mm - tego akurat nie wiem.
Jeszcze EDIT: na wałkach cat cams z reguły jest takie samo oznaczenie jak na wałkach seryjnych wiec znalezienie pozycji wyjściowej nie jest problemem
No i wlasnie takich informacji potrzebuje, wielkie dziekiAnonymous - Wto 02 Wrz, 2008 Uff, troche kamien mi z serca spadl silnik pochodzi z auta CB1N a ja mam CB0M, posprawdzialem w dialogysie, oznaczenia bloku silnika glowicy i walkow sa identycznie dla obu aut, roznia sie jedynie zewnetrznymi dodatkami O 6 wyruszam w polske po nowy silnik trzymajcie kciuki dzik - Śro 03 Wrz, 2008
eM napisał/a:
dzik napisał/a:
wrzuc cos z hondy by eksploatacja nie byla nudna
Dziku niestety nie ogarnąłeś dowcipu
heheh, juz zalapalem Anonymous - Czw 04 Wrz, 2008 Panowie, jak to jest ? przytargalem wczoraj silnik, otworzylismy glowice, wszystko jest ok ale tam walki tez grubsze CatCams sa o 5setek ciensze od zwyklych walkow to moze stworzyc problemy z cisnieniem oleju Macie jakies doswiadczenia w tym temacieAnonymous - Pią 05 Wrz, 2008 Silniczek juz poskładany, dzisiaj pakują go do auta dzik - Pią 05 Wrz, 2008 czyli w weekend pierwsze upalanie?
podjedz do kogos na AFR od razu, np do wawy do mnie lub do em'a Anonymous - Pią 05 Wrz, 2008 Na przyszly weekend bym sie z wami chetnie ustawil Teraz sobote pracuje a w niedziele mam zareczynowy obiad na glowie (to dopiero bedzie festyn)
No i jest szansa ze w tygodniu dostane juz wstepna wersje softu do ECU, to tym bardziej AFR by sie przydal.
Jesli byla by taka mozliwosc to chetnie zrobie wypad do was, powiedzcie tylko kiedy i gdzie dzik - Pią 05 Wrz, 2008 Jak dla mnie to codziennie po 17-tej