To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

HydePark - Dyskusje gospodarczo/polityczno/obyczajowe

dzik - Pią 08 Mar, 2013

Korekta: "wkurwiało jak byłem na etacie" :)
M - Pią 08 Mar, 2013

dzik napisał/a:
M napisał/a:
Dobre podejście, uwielbiam to.
1.Płacę podatki, uważam że to jest dobre i nie zastanawiam się nad tym
2.Przedsiębiorcy to frajerzy i kombinatorzy

Chyba nie ma o czym dyskutować nawet.

Byłby Pan idealnym "obywatelem" w PRL :D

Tam państwo dawało 100% zarobków i odbierało 100% tego co zarobiłeś.
A efekty odczuwamy do dzisiaj.

Ad.2 Kompletna nadinterpretacja. Podałem przykład dwóch osób które nie dorosły do prowadzenia firmy. Wydają całą kasę a poźniej płaczą.
Sam mam firmę. Nie mam żuka by kombinować na niego faktury. Płacę podatki i wszystko inne. Nie narzekam na stawki, nie kombinuję z lewymi fakturami, mam to w dupie.
Oczywiście wkurwia mnie płacenie progów i mam nadzieje że je zlikwidują.
Nikt mnie tu nie trzyma, tak jak Ciebie, można kraj zmienić.

M, jakby nie było to byś narzekał.

Piotrek narzekam bo bezrobocie niedlugo 15% zaraz czeka nas katastrofa gospodarcza bo panstwo zdusilo caly rozwoj pkb swoim aparatem. Tak dlugo jak bedzie taki syf - bede o tym mowic. Pamietaj ze Warszawa to nie cala polska i ze nam tu niezle zyc to nie znaczy ze tak jest w calym kraju. Jak bede chcial gdzies wyjechac to sobie wyjade natomiast lepiej mieszkac w swojej ojczyznie i ja zmieniac na lepsze niz poslugiwac sie " jak Ci sie nie podoba to sue pakuj" to nie jest droga.
Polecam Ci poczytac Miltona Friedmana "Kapitalizm i Wolnosc" i zrewidowac poglady na to jak powinien funkcjonowac kraj ktory ma sie rozwijac. Nie potrzebujemy stosu pozwolen i drukow, armii urzednikow, tego wszystkiego co jest kula u nogi. To trzeba po prostu odciac zanim wszystko sie zawali jak w innych krajach. Ale kto to zrobi? Mamy rzesze wyborcow ktora uwaza ze panstwo jest reka ktora ich karmii, ze bez panstwa to sie wszystko zawali, przestanie dzialac. To jest chore i nie rokuje dobrze. Lepiej nie byc zaleznym od takiego systemu.

anjas - Pią 08 Mar, 2013

Maćku, skoro bezrobocie na poziomie 14,2 - 14,4 jest katastrofalne to sprawdź jakie było w 2006 :)
I pytanie - czy wtedy narzekałeś na wysokie bezrobocie? (można sprawdzić w archiwalnych postach ;) )

Pytam bo już nie pamiętam i nie wiem czy teraz nie uprawiasz po prostu hejtingu politycznego ;) , ewentualnie czy jak lemming nie poddajesz się bezmyślnie opozycyjnej propagandzie :D

dzik - Pią 08 Mar, 2013

Czy uważasz że gdyby rządził ktoś inny to bezrobocie byłoby niskie a wzrost PKB dużo wyższy?

Ja ze swojego podwórka widzę że kasę zdecydowanie liczą firmy zagraniczne, firmy w Polsce które opierają się na eksporcie odczuwają to mocniej.

Michał - Pią 08 Mar, 2013

M napisał/a:
AleX_R53 napisał/a:
M, znowu powiesz, że się przypierdalam ale ja po prostu z Tobą nie mogę...

Alex - prosba nie wpyerdalaj się w dyskusję.

Maciek wyluzuj - to tylko internet :)

M - Pią 08 Mar, 2013

anjas napisał/a:
Maćku, skoro bezrobocie na poziomie 14,2 - 14,4 jest katastrofalne to sprawdź jakie było w 2006
I pytanie - czy wtedy narzekałeś na wysokie bezrobocie? (można sprawdzić w archiwalnych postach )

Pytam bo już nie pamiętam i nie wiem czy teraz nie uprawiasz po prostu hejtingu politycznego , ewentualnie czy jak lemming nie poddajesz się bezmyślnie opozycyjnej propagandzie

Nie reprezentuje mnie żadna partia, nie jestem wyborcą pis.

dzik napisał/a:
Czy uważasz że gdyby rządził ktoś inny to bezrobocie byłoby niskie a wzrost PKB dużo wyższy?
Ja ze swojego podwórka widzę że kasę zdecydowanie liczą firmy zagraniczne, firmy w Polsce które opierają się na eksporcie odczuwają to mocniej.

Tak uważam. 75% pkb produkują w polsce mikro i małe firmy. Wystarczy je odciążyć, uwolnić. Uwolnić od urzędników. Dać pracować i zarabiać.
VAT dla konsumentów jest za wysoki, podatek dochodowy to bzdura.
Moim zdaniem albo podatek dochodowy albo vat.

Zobacz taki przykład.

1. Za samo posiadanie dz. gosp. płacisz 1k zusu / mc
2. Następnie dzięki twoim umiejętnościom i pracowitości zarabiasz za co musisz zapłacić swojego rodzaju karę tym większą im więcej zarobiłeś - podatek liniowy to gówno a nie sprawiedliwość.
3. Następnie jedziesz na zakupy do marketu - i tam płacisz VAT od tego że musisz jeść, żyć, w coś się ubrać. Tego już sobie nie odliczysz. Chcesz na wakacje, podatek, kupic meble do domu - podatek. Dzieciom pieluchy - podatek.

W cyklu zarabiania/wydawanie płacisz 3 razy podatek Państwu. Średnio do Państwa wraca 60% tego co zarobiłeś i to nie jest wymyśł - wystarczy policzyć.
Czy to jest wolność czy niewolnictwo?

bizon - Pią 08 Mar, 2013

http://www.podatnik.info/...eksperci,20527b

heh, obojetne, na jakim etapie jest projekt, ale zapis mnie polozyl :D

M - Pią 08 Mar, 2013

Chodzi o tych co kupują diesla z białorusi, żeby się przestraszyli.
Pan minister finansów powinien sobie zadać pytanie po co ściągać paliwo z białorusi skoro tutaj mamy go pod dostatkiem...

M - Pią 08 Mar, 2013

:)
http://www.youtube.com/wa...nNly2V4o#t=168s

http://pl.wikipedia.org/wiki/Ustawa_Wilczka

Warto obejrzeć do końca i złapać się za głowę...

Rejestracja działalności? Wystarczyło poleconym wysłać zawiadomienie z wypełnionymi czterama (tak!) odpowiedziami na pytania.

Dżizas ku$wa ja pie$dole...

I to wszystko w 1988roku gdzie była komuna jeszcze a teraz mamy wolność, cud miód i orzeszki...

anjas - Sob 09 Mar, 2013

Maciek, nie twierdze ze jesteś wyborca PIS (i chwała Ci za to) ale jesteś na pewno hejterem PO :)
I OK, PO dużo juz przegrało i wiele osob hejtuje ale mimo wszystko warto racjonalnie przyglądać sie argumentom a nie powielać bez zastanowienia to co opozycja wygłasza.
Doskonałym przykładem manipulacji PIS jest właśnie bezrobocie, które jest teraz mimo wszystko niższe niż w czasie ich kadencji.

M - Sob 09 Mar, 2013

Niema sensu porównywać tego do pisowskich czasów bo to tylko dwa lata a do tego już przeszłość.
Patrzę na to co jest teraz i w jakim kierunku idzie a w jakim miało.
PO i PIS to jest pokłosie AWS-UW które robiło toczka w toczkę to samo. Kolesiostwo, korupcja, układziki, prywatyzacja na kolanie a efekt to gigantyczne bezrobocie i bieda.
Rozumiem że taki kraj leżący na kolanach jest kontenerem taniej siły roboczej dla zachodu, ale w końcu wyleczmy się z kompleksów i wojenek wewnętrznych i zacznijmy myśleć o sobie podmiotowo.
Jestem i będę hejterem złych rządów, obóz mnie nie interesuje.
Zagłosuję na każdego kto radykalnie obniży obciążenia i obetnie budżetówkę do poziomu potrzebnego - nawet jakby premierem miała być Anna Grodzka.

Młody Papież - Sob 09 Mar, 2013

M napisał/a:
"jak Ci sie nie podoba to sue pakuj" to nie jest droga.

wydaje mi się jednak, że niejednokrotnie tak pisałeś na tym forum...

ps. M, dlaczego po kliknięciu na Znajdź wszystkie posty M wyskakuje tylko
Nie znaleziono tematów ani postów pasujących do Twoich kryteriów
??
i dlaczego tak jest znowu tylko w Twoim przypadku, nawet posty reszty czerwonych są dostępne

Jakarti - Sob 09 Mar, 2013

tak dziala SYSTEM :D
Anonymous - Sob 09 Mar, 2013

spisek !!!!!
M - Sob 09 Mar, 2013

kamil - biore udzial w zydowsko-rumunskim spisku, chodzi o to zeby zniewolic gojow na forum :rotfl:
rabarbarro mnie ubiegl, on zreszta bierze udzial - tak naprawde nazywa sie Iwo Bernstein.
:rotfl: