To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

HydePark - O wszystkim i o niczym

anjas - Czw 28 Kwi, 2016

zefir napisał/a:
Haha Innowacje składałem w Mazowieckim, nawet raz podczas takiej wizyty udało mi się uścisnąć rękę prezesa Arrinery - Andrzeja Podwójny SUCCESS

Karwa, niedługo wóz wchodzi w etap produkcyjny. Będzie się działo. Już dziś zapraszam wszystkich entuzjastów marki na jazdę próbną!

Kenet - Czw 28 Kwi, 2016

Podobno to Arrinera Automotive buduje tor pod Łodzią bo Poznań jest za słaby na to auto :>
anjas - Czw 28 Kwi, 2016

Na razie dogadaliśmy się, że na czas naszych testów zamkną autostradę a2. Ale tor rzeczywiście jest w planach.
Janusz - Pon 02 Maj, 2016

anjas napisał/a:
Już dziś zapraszam wszystkich entuzjastów marki na jazdę próbną!

:faja:

Siadly - Wto 03 Maj, 2016

:rotfl:
was79 - Czw 05 Maj, 2016

w Katowicach łapią na ul. Mikołowskiej :o

Za przejazd na czerwonym i pasy. Ten łysy go pilnuje :rotfl:

EmerytRs2 - Czw 05 Maj, 2016

A Ty to ktory? :D
siema - Czw 05 Maj, 2016

Dobre! Zazdraszczam gogli- jak białe to pewnie FatShark Dominator HD :)
Cartoon - Nie 08 Maj, 2016

Pytanie do ekspertów od podatków -
kupując samochód na firmę możesz odliczyć sobie do 50% vatu.
Sprzedając - wystawiasz fakturę z 23% vatem

Ile vatu musisz zapłacić od sprzedaży - 23% od wartości, czy tyle ile odliczyłeś przy kupnie?

PiTT - Nie 08 Maj, 2016

z tego co kojarze to 23% bez znaczenia ile sobie odliczyles + 19% dochodowego od kwoty netto
to tak na szybko, ale musialbys sie dokladnie dowiedziec

pum - Nie 08 Maj, 2016

Jeśli przy zakupie samochodu PRZYSŁUGIWAŁO ci prawo do odliczenia VAT'u to normalnie 23% i potem dochodowy. Jeśli nie miałeś prawa do odliczenia VAT'u wtedy można coś pokombinować.

(czyli tak jak PiTT pisze)

Cartoon - Pon 09 Maj, 2016

Lipa :)
Czyli skoro odliczałem vat tylko w jakimś ułamku to przy sprzedaży będę jeszcze bardziej w dupę bo będę musiał odprowadzić całość...

Potrzebuję dwóch samochodów i zastanawiałem się nad sprzedażą c-maxa i kupna dwóch na pełnej fakturze vat o podobnej łącznej cenie.
Bilans byłby 0 ale wychodzi na to, że musiałbym oddać do skarbówki 50% vatu

PiTT - Pon 09 Maj, 2016

przy czestych zmianach fury ni kutaaa sie nie oplaca nic co wiaze sie z odliczaniem vatu, wrzucaniu w dzialalnosc itd...
jedyna sensowna opcja to kupienie czegos na 2-3 lata i nie kombinowac dopoki nie skonczy sie leasing... ale przy takim okresie fajnie jakby auto nie znudzilo sie po chwili :D

Cartoon - Pon 09 Maj, 2016

Auto wykupiłem z leasingu i weszło mi w działalność.
Mam ją zawieszoną, więc nawet nie odzyskałem vatu z zakupu... a teraz przez 5 lat nie mogę sprzedać ;)

Jedyną opcją jest darowizna na żonę - wtedy zwracam tylko odliczony vat a ona po pół roku może sprzedać...

PiTT - Pon 09 Maj, 2016

dlatego fajnym rozwiazaniem jest opcja 3 lata leasingu i oddanie kluczykow... czas pokaze czy faktycznie jest tak kolorowo czy np. przy zdawaniu kluczykow nie wyjdzie ze trzeba slono doplacic bo auto odbiega od stanu ktory byl okreslony w umowie :)
np. przytarcie, wgniotka a co dopiero jakby komus przydarzyła się stłuczka...
ale to są takie rzeczy o których się nie dowiemy od sprzedawcy ;)