Auto wykupiłem z leasingu i weszło mi w działalność.
Mam ją zawieszoną, więc nawet nie odzyskałem vatu z zakupu... a teraz przez 5 lat nie mogę sprzedać
Jedyną opcją jest darowizna na żonę - wtedy zwracam tylko odliczony vat a ona po pół roku może sprzedać...
Nie wiem jaki masz rodzaj działalności ale można zrobić wykup na osobę prywatną poza prowadzoną działalnością i zrobić darowiznę, odczekać pół roku i można sprzedawać Jakarti - Pon 09 Maj, 2016
bob.dsk napisał/a:
Nie wiem jaki masz rodzaj działalności ale można zrobić wykup na osobę prywatną poza prowadzoną działalnością i zrobić darowiznę, odczekać pół roku i można sprzedawać
dokladnie. nie wiedzialem jak to opisac ale skorzystałem z takiego wariantu kiedys.Cartoon - Pon 09 Maj, 2016 Pytałem o opcję wykupu na osobę prywatną (to jednooosobowa działalność gospodarcza).
Są już wyroki sądu, które mówią, że tak nie można bo to nagięcie przepisów podatkowych i leasingodawca się na to nie zgodził.
Musiałem wykupić na działalność.
Darowiznę z jednoosobowej działalności na żonę nadal mogę zrobić - tak jak pisałem wcześniej.bob.dsk - Pon 09 Maj, 2016 Hmmm Leasing sam mi to podpowiedział
Z tego co księgowa sprawdzała itp to wszystko jest zgodne z prawem.
Co to za Leasing się nie zgodził ?kosmita - Pon 09 Maj, 2016
PiTT napisał/a:
dlatego fajnym rozwiazaniem jest opcja 3 lata leasingu i oddanie kluczykow
a nie lepiej wykupić jako osoba prywatna ? Co zyskujesz jak oddasz samochód po okresie leasingu ?PiTT - Wto 10 Maj, 2016
kosmita napisał/a:
PiTT napisał/a:
dlatego fajnym rozwiazaniem jest opcja 3 lata leasingu i oddanie kluczykow
a nie lepiej wykupić jako osoba prywatna ? Co zyskujesz jak oddasz samochód po okresie leasingu ?
wykup jest na poziomie 60% wartości poczatkowej auta, wiec na serio musialbys polubic takie auto
czysta kalkulacja
1. opcja 3 lata z oddaniem kluczykow
2. leasing 3 lata i sprzedaz auta na wlasna reke
kiedys to liczylem i wychodzi praktycznie to samo tylko nie musisz sie jebac ze sprzedaza kosmita - Wto 10 Maj, 2016 No ale to zależy chyba jaką masz umowę. Jak tak jak piszesz to faktycznie bezsensu.Alexxx - Pon 16 Maj, 2016 To ktoś od nas mi po sąsiedzku hałasuje?
Walle - Wto 17 Maj, 2016 takie oto coś popełniłem, przepraszam.
http://onet.tv/s/meskiter...ie-tylko/22zl4pPGmaster - Wto 17 Maj, 2016 Kurna na to sie mowi "kercher"?kosmita - Wto 17 Maj, 2016 Przecież nie "karszer" Walle - Śro 18 Maj, 2016
PGmaster napisał/a:
Kurna na to sie mowi "kercher"?
ano tak się mówi , dostałem specjalne instrukcje PiTT - Śro 18 Maj, 2016 tak jak "karfur" a nie "kerfur" ani "kerfła" Cartoon - Śro 18 Maj, 2016 a jak jest z auchan?Kamill - Śro 18 Maj, 2016 A z Piotr i Paweł?