M - Sob 31 Maj, 2014 Na jakiej podstawie twierdzisz ze nie wiemy jak bylo?anjas - Sob 31 Maj, 2014 Napisałem, że ja nie wiem jak było. Ty wiesz.
Gdzie jest ta cienka linia od której zaczynamy/przestajemy wierzyć w ruskie kwity?M - Sob 31 Maj, 2014 Andrzeju, skoro ruskie kwity są sfabrykowane to znaczy że wierzysz w zamach?anjas - Sob 31 Maj, 2014 Ja nie twierdzę, że są sfabrykowane ani że są prawdziwe. Napisałem, że nie wiem, jeszcze raz to powtarzam.
Ale są wśród nas tacy co mają wiedzę absolutną. I wiedzą, które kwity ruscy fabrykują a które są prawdziwe.
Podobnie jak z teczką J. Kaczynskiego, która jako jedyna była podrobiona. Każdy inny kto miał teczkę to AGENT a JK jedyny sprawiedliwy i pokrzywdzony.
Dosyć to znamienne.M - Sob 31 Maj, 2014 Dlaczego sprowadziłeś całą dyskusję do pisu Andrzeju?anjas - Sob 31 Maj, 2014 nie sprowadziłem.
Dlaczego Maćku nie odpowiadasz na pytania i odwracasz kota ogonem?M - Sob 31 Maj, 2014
anjas napisał/a:
nie sprowadziłem.
Dlaczego Maćku nie odpowiadasz na pytania i odwracasz kota ogonem?
NA które pytania? Te absurdalne?
Deprecjonujesz Andrzeju opracowania historyków i raporty nato jako "ruskie kwity" i do tego przypisujesz między wierszami cały ten skandal jako inicjatywa pisu.
Odnoszę wrażenie że żyjemy w takim dwój myśleniu gdzie prl to takie fajne lajtowe państwo gdzie wszyscy byli równi a ludziom żyło się fajnie jak na filmach, a wojciech jaruzelski to był człowiek honoru który niby udawał się jest moskiewskim sługusem żeby zmylić rosjan, strzelał do ludzi żeby jeszcze bardziej oszukać rosjan a na koniec niczym Konrad Wallenrod przekazał polskę w rece polaków i tym samym zawdzięczamy mu wolność. Andrzeju tak było?anjas - Sob 31 Maj, 2014 Maciek, postaraj się zrozumieć, że pomiędzy białym i czarnym są jeszcze różne inne kolory i odcienie.
PRL to było moim zdaniem zło, wielkie zło. Ale to nie znaczy, że moje wartości pozwalają mi cieszyć się ze śmierci człowieka, jakikolwiek by nie był. I przeraża mnie to, że Ty jesteś w stanie to robić.
Nie jestem historykiem choć interesuję się historią. Ale za mało, żeby wydawać kategoryczne osądy. Tak jak napisałem, po prostu nie wiem jak było a dla mnie kwity którejkolwiek ze stron to za mało, żeby pluć na ciepłą jeszcze trumnę.M - Sob 31 Maj, 2014 Andrzeju, fakty jak najbardziej.
Śmierć "generała" tych faktów nie odwróci, historii nie zmieni ani jego dokonań, stąd ocena pozostaje taka sama.anjas - Sob 31 Maj, 2014 Hmm, nie rozumiem. Co fakty?M - Sob 31 Maj, 2014
anjas napisał/a:
Hmm, nie rozumiem. Co fakty?
Fakty nie są ani czarne, ani białe ani szare, po prostu są.anjas - Sob 31 Maj, 2014
M napisał/a:
Fakty nie są ani czarne, ani białe ani szare, po prostu są.
Ale jakie fakty? Te opisane przez historyków z którymi Ci "po drodze"?
Bo pewnie wiesz, że są też opracowania mówiące o tym, że ruscy jednak mogli wejść. A nawet jeśli nie to mogłaby się rozpętać potężna wojna domowa w Polsce.
Ale rozumiem, że te akurat opracowania lepiej odrzucić, bo są pisane przez czerwonych pachołków Rosji, sługusów Putina, którzy powinni jak najszybciej umrzeć w imię wiary i kościoła.M - Sob 31 Maj, 2014
anjas napisał/a:
Ale jakie fakty? Te opisane przez historyków z którymi Ci "po drodze"?
Bo pewnie wiesz, że są też opracowania mówiące o tym, że ruscy jednak mogli wejść. A nawet jeśli nie to mogłaby się rozpętać potężna wojna domowa w Polsce.
Ale rozumiem, że te akurat opracowania lepiej odrzucić, bo są pisane przez czerwonych pachołków Rosji, sługusów Putina, którzy powinni jak najszybciej umrzeć w imię wiary i kościoła.
Poproszę o tytuły w takim razie Przestudiuję.
Reszty nie mam siły komentować...Anonymous - Sob 31 Maj, 2014 Tia,ruscy by weszli i zaprowadzili "spokój martwych",mdziwne ze ta wersja pojawiła sie dopiero kilkanascie lat temu,wczesniej wszyscy porządni ludzie po prostu uwazali jaruzela z chuja.Ale dajmy juz temu spokój
No dobrze Anjas,to jeszcze odnieś sie do tego,i wytłumacz te kolory i odcienie w tych przypadkach
-walka z podziemiem niepodległościowym w latach 40-tych
-68,czystka antysemicka w wojsku
-68,kierowanie inwazją na Czechosłowacje
-70,masakra na wybrzezu
jeszcze pare "zasług' pan generał ma na sumieniu ale nie chce mi sie grzebac w pamięciAnonymous - Sob 31 Maj, 2014 A wczoraj do największego szału doprowadził mnie kwaśniewski,ten żałosny komunistyczny aparatczyk ,który najebany przewracał sie na grobach w charkowie miał czelność pouczac ludzi jak zachowywac sie na cmentarzu