To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

Sprzedam/Kupie/ZakupyGrupowe - [Szukam auto] Temat - koncert życzeń

M - Śro 27 Sie, 2014

Pamietasz, gadaliśmy o tym krótszym dyfrze i konkluzja byla taka że auto zamuli :)
A automat to inna sprawa :)

Walle - Śro 27 Sie, 2014

dłuższy - wyższe prędkości na poszczególnych biegach, wyższa prędkość max
krótszy - szybciej zmieniasz biegi, niższa prędkość max

W praktyce różnice między benzynowymi R6 są niewielkie, 520i 150KM ma dyfer 3.46, 523i ma dyfer 3.15, 528i ma 2.93, a w dizlu np. 525tds - 2.64

M - Śro 27 Sie, 2014

Wszystko się zgadza tylko to skutkuje obniżeniem mocy na kołach przy tych samych prędkościach - proporcjonalnie będzie słabiej przyspieszał.
Walle - Śro 27 Sie, 2014

http://werkstatt.e39-foru...belle%20E39.pdf
Chloru - Śro 27 Sie, 2014

M napisał/a:
Wszystko się zgadza tylko to skutkuje obniżeniem mocy na kołach przy tych samych prędkościach - proporcjonalnie będzie słabiej przyspieszał.

Przekładnia, jaka by nie była, nie wpływa na moc (z dokładnością do strat). Zmieniają się obroty i moment obrotowy. Zgoda co do przyspieszeń, za to możliwa do osięgnięcia przy danym biegu prędkość będzie większa. Nic w przyrodzie nie ginie :]

M - Śro 27 Sie, 2014

Moc na kolach przy tej samej predkosci bedzie taka sama? Nope :)
Chyba zebym mial silnik elektryczny z plaskim wykresem mocy.
Dowodem na falsz twojego twierdzenia jest porownanie tej sytuacji do przyspieszenie 20-50kmh z drugiego i trzeciego biegu. To samo bedzie mialo miejsce tutaj, dlatego chcialbym 6begiow zamiast dlugiego dyfra.

Kenet - Śro 27 Sie, 2014

Wszystko rozumiem, można lubić swój samochód itp itd. Ale na rany chrystusa żadnych swapów z e60 do e39 xD xD xD Jak już robić coś z e39 w trybie "pal hajs" to wchodzić w to:

Z resztą e39 szło w V8 seryjnie to jak już to taki swap powinien zająć 2 dni.

Walle - Śro 27 Sie, 2014

Dwa auta są na sprzedaż - sprowadzone:

Passat B5 granatowy 1.6 benzyna 102 KM, klima, 99 bodajże, 220 000 km przebiegu, cenę poznam dopiero

Mazda 6, 2006 rok, poliftowa, 2.0 dizel, 230 000km, kombi, srebrna - 17 500 pln

Jakby co - dam więcej info

Siadly - Śro 27 Sie, 2014

Trochę dobrze kombinujesz ale nie do końca. Krótsze przełożenie nie zmuli auta, wręcz przeciwnie. Jeżeli przełożenia Ci oferują jazdę od 0-200, to przy skrzyni 5tce masz 5 możliwości utrzymania silnika w okolicach maksymalnych parametrów. Jeżeli zakres skrócisz przełożeniem glownym 0-170, to do tych 170 będziesz mógł częściej wykorzystywać najlepszy fragment charakterystyki.

Oczywiście znajdą się fragmenty gdzie np przy seryjnym leciałeś przy 6500rpm i było dużo mocy, a na krotkim bedziesz juz bieg wyżej, 5000rpm i bedzie mniej mocy, ale wez pod uwage, ze w serii zaraz bys wbił kolejny bieg i byłaby zmuła z powodu i mniejszej mocy i dluzszego przelozenia. A wtedy ten kolejny bieg z krótkiej zaczyna żyć.

A jezeli chodzi do daily to tak jak piszesz - dodać bieg najlepiej.

M - Śro 27 Sie, 2014

Ale siadly ja nie chce skracac tylko wydluzyc biegi zeby w trasie miec nizsze obroty.
Mam wrazenie ze malo kto czyta posty a jak czyta to nie analizuje tekstu.

Kenet - Śro 27 Sie, 2014

M napisał/a:
Ale siadly ja nie chce skracac tylko wydluzyc biegi zeby w trasie miec nizsze obroty.
Mam wrazenie ze malo kto czyta posty a jak czyta to nie analizuje tekstu.

Załóż większe koła to spadną obroty.

;D

M - Śro 27 Sie, 2014

Kenet w dobrym humorze - dobrze.
Co do swapa skrzyni jak narazie cisza. Moze to dlatego ze wszystkie internety pisza ze takiego chuja nie da sie ;D

Kenet - Śro 27 Sie, 2014

Humor mam chu...wy bo miałem polatać na moto wieczorem, a tu deszczu strugi...
Siadly - Śro 27 Sie, 2014

A to bardzo przepraszam.
M napisał/a:
Pamietasz, gadaliśmy o tym krótszym dyfrze i konkluzja byla taka że auto zamuli :)

Potraktowałem to jako część dyskusji i to mnie wbiło na trop skracania ;)

M - Śro 27 Sie, 2014

To ja napisalem zle, mialo byc dluzszym. Glowa przy bmw a serce przy hondzie :D
Sorry.