martin.h - Śro 05 Paź, 2011 Nie ogarniam tej kuwety Marek23 - Śro 05 Paź, 2011
AleX_R53 napisał/a:
OK. Jestem naiwny ale uważam, że to dzięki osobom tak "naiwnym" jak ja w tym kraju coś się zmieni bo takie osoby ŚWIADOMIE są w stanie coś poświęcić na rzecz czegoś innego a nie kurcze na prawo i lewo, że dróg nie ma, że podatki podnoszą, że utrudniają przedsiębiorcom życie itp itd.
Poświęcić się mogę jesli mnie nikt nie będzie w konia robił. Jeśli podatek drogowy będzie szedł na drogi,a nie na niewiadomo co. Jesteś po prostu socjalistą i nigdy nie zrozum takich jak Ty, a Ty takich jak ja.
AleX_R53 napisał/a:
Poza tym pamiętaj, że płacisz ten ZUS aby było z czego wypłacać emerytury i renty dla Naszych i nie tylko dziadków/rodziców/pradziadków! Poświęcisz swoich bliskich i zostawisz bez środków do życia dla tych 13,76% swojej pensji? Taki archaiczny system mamy i deal with it or die tryin'...
Czyli mam pompowac moja kase w nich, bo moze to co zle nie ulokuja i nie rozkradna to moze pojdzie do mojej babci
AleX_R53 napisał/a:
5,5mld powiadasz? OK, zróbmy racjonalizacje i przyjmijmy dla uśrednienia, że urzędnicy zarabiają średnią krajową czyli ~3300 PLN a z tego co się dowiedzieliśmy jest tych dodatkowych urzędników 75tyś (przypominam, że przed chwilą ktoś napisał, że cieszy się, że w US spędza 5-10 minut na załatwieniu sprawy a nie godzinę - czas to pieniądz). Myślę że nie bedzie dla Ciebie wielkim problemem przemnożenie 3 300*75 000 i wyjdzie Ci 247,5mln PLN. Gdzie jest pozostałe 5,2mld PLN?
edit, jednak jest to w c,h,uj wiecej
AleX_R53 napisał/a:
De facto lwią część mojej pensji (Twojej też) oddajemy Państwu w postaci podatku dochodowego, wszelkiego rodzaju podatków pośrednich i bezpośrednich, akcyz itp itd. i nie dostajemy według Ciebie w zamian nic? Bezpieczeństwo na ulicach, mimo wszystko opiekę medyczną, edukacje dla dzieci, DROGI w BUDOWIE, pomoc socjalną i wiele innych rzeczy których tak naprawdę nie doceniamy bo nam się nalezą...
Dostajemy calkowity brak efektywnosci. Moze za chwile mam podziekowac,ze place podatki i za to mam prawo do zycia. Te drogi w budowie to sobie w dupe wsadz. Akurat jezdze po calym kraju i nie wyjezdzaj z takim czyms. Opieke socjalna to tez se podaruj.
Dyskusja z Toba nie ma sensu, bo jestes fanatycznie zaslepiony fantastyczna dobroczynna misja jaka podobno nasze panstwo dla nas wypelnia. Nie bede nie uprzejmy,wiec napisze po prostu,ze jestes oderwany od rzeczywistosci.
Nie mam zamiaru Cie przekonywac o moich racjach, bo Twoj punkt widzenia jak calkowicie inny niz moj.Marek23 - Śro 05 Paź, 2011
Cytat:
no z matmy to Ty orłem nie jesteś
No wlasnie.3 300*75 000 *12... Chyba jednak Alex wychodzi troche wiecej. Rok nie ma miesiaca.faldzip - Śro 05 Paź, 2011
AleX_R53 napisał/a:
5,5mld powiadasz? OK, zróbmy racjonalizacje i przyjmijmy dla uśrednienia, że urzędnicy zarabiają średnią krajową czyli ~3300 PLN a z tego co się dowiedzieliśmy jest tych dodatkowych urzędników 75tyś (przypominam, że przed chwilą ktoś napisał, że cieszy się, że w US spędza 5-10 minut na załatwieniu sprawy a nie godzinę - czas to pieniądz). Myślę że nie bedzie dla Ciebie wielkim problemem przemnożenie 3 300*75 000 i wyjdzie Ci 247,5mln PLN. Gdzie jest pozostałe 5,2mld PLN?
Z tym, ze mialbym taka uwage, ze choc nie bylo to napisane to obstawiam, ze chodzilo o 5.5mld rocznie, to wtedy trzeba 247,5mln pomnozyc jeszcze przez 12 i wtedy wychodzi niecale 3mld, co juz jest znacznie wiecej, ale do 5.5 jeszcze troche brakuje.Marek23 - Śro 05 Paź, 2011
faldzip napisał/a:
Z tym, ze mialbym taka uwage, ze choc nie bylo to napisane to obstawiam, ze chodzilo o 5.5mld rocznie, to wtedy trzeba 247,5mln pomnozyc jeszcze przez 12 i wtedy wychodzi niecale 3mld, co juz jest znacznie wiecej, ale do 5.5 jeszcze troche brakuje.
Zakladajac 3300 na rękę. Ale taki pracownik też musi mieć ten dobroczynny ZUS płacony, miejsca pracy muszą być odpowiednio wyposażone,itd. Możemy się zdziwić,ale jest szansa na te 5. Skoro u nas sie stadiony za wieksze pieniadze niz za granica sie buduje...koszta potrafimy generowac Anonymous - Śro 05 Paź, 2011 Marek, ja też jeżdżę po całej Polsce i jakoś widzę, że wszędzie się coś buduje. Nie dostrzegasz tego? Co byś chciał w zamian za stadiony, orliki, drogi itp?
Marek23 napisał/a:
Czyli mam pompowac moja kase w nich, bo moze to co zle nie ulokuja i nie rozkradna to moze pojdzie do mojej babci
no do tego to mi brakuje komentarza
Nie chce Cię przekonywać, żebyś dziękował za oddawanie znacznej części pensji, chce, żebyś się po prostu trzeźwo zastanowił co byłoby gdyby nikt tego nie robił....
A akurat jedna rzecz z którą się zgodziłeś jest policzona dla miesiąca więc powinna być przemnożona aby odzwierciedlać cały rok
Nigdzie nie napisałem, że jest idealnie a wręcz na każdym kroku podkreślam, że nie jest ale daje Ci argumenty rzeczowe a w odpowiedzi dostaje, że mogę sobie w dupe wsadzić drogi i służbę zdrowia
Dyskusja z Toba nie ma sensu, bo jestes fanatycznie zaślepiony wizją, że nasze Państwo kradnie każdą złotówkę którą oddajemy. Nie bede nie uprzejmy,wiec napisze po prostu,ze jestes w błędzie. I bardzo proszę od socjalistów mnie nie wyzywać.
Mam nadzieję, że jak się kiedyś spotkamy to wypijemy razem po piwie i tematy do rozmów będą ciekawsze niż polityka i ingerencja państwa w nasze życie
Marek23 - Śro 05 Paź, 2011 Zrozum,ze denerwuje mnie kiedy ktos wmawia mi,ze musimy ladnie panstwu oddawac "pieniazki", bo panstwo jest dla nas dobre.
Ziom, jakie budowy. Ku,r,wa, u mnie na wsi rok robili 80 metrów drogi, rozumiem, kanalizacja,ale rok,wtf? Slychac tylko historie o zj,ebany,ych przetragach,itd.
Pomijam,ze nie wiem jak Ty ale ja lubie napie,rdala,c w deszczu. U nas autostrady sa tak budowane,ze czasami lubi sobie woda zalegac na zakrecie Fuszerka na maxa. Laczenia na mostach. Stary zjezdzilem troche zachodu, tam nie ma takich rzeczy. Mamy tak z dupy technologie budowy drog,ze to koszmar, a przy tym jest droga jak cholera i jeszcze wolna. Skad zes sie chlopie urwal??? Twoj wujek byl ministrem infrastruktury czy moze masz Proflexa w Mini. Pojezdzij troche po tych nowych drogach, potem kulnij sie na zachod i zrob uczciwe porownanie.
AleX_R53 napisał/a:
A akurat jedna rzecz z którą się zgodziłeś jest policzona dla miesiąca więc powinna być przemnożona aby odzwierciedlać cały rok
Uwierzylem,ze jako student ekonomii mi to ladnie policzysz, a tu sie zachowales jak pierwszy lepszy urzednik. Ten komentarz oczywiscie z przymruzeniem oka
AleX_R53 napisał/a:
Dyskusja z Toba nie ma sensu, bo jestes fanatycznie zaślepiony wizją, że nasze Państwo kradnie każdą złotówkę którą oddajemy
Nie kazda,ale co trzecią marnotrawi, co dziesiąta ukradnie. Zostaje dużo mniej niż dałem.
Co do piwa spoko,ale jak mi wyjedziesz,ze mamy fajne drogi to solo. Stf - Śro 05 Paź, 2011
Marek23 napisał/a:
teraz mówimy o zusie a nie o ofe. może warto z eM'em w końcu trochę poczytać i zrozumieć po co i dlaczego to funkcjonuje. obwiniasz obecny rząd o rozrzutność podczas gdy kilka stron wcześniej przedstawione czarno na białym, że w okresie rządów Pisu była jedna z wyższych "rozrzutności" pieniędzy publicznych w ostatnim dziesięcioleciu, która tylko z uwagi na mocny okres rozwoju nie dotknęła podatników tak bezpośrednio poprzez potrzebę redukcji kosztów.
każdy ma prawo głosu we własne przekonania. Ty masz zaufanie do jarka, ja nie. daleko mi do wiedzy pozwalającej na przedstawianie twardych i niepodważalnych argumentów w zakresie ekonomii ale nie przekonasz mnie też, że ludzie poświęcający życie na naukę ekonomii wiedzą mniej niż Ty czy eM czy jakaś sołtys filozof z drużyny jk.
Marek23 napisał/a:
Ziom, jakie budowy. Ku,r,wa, u mnie na wsi rok robili 80 metrów drogi, rozumiem, kanalizacja,ale rok,wtf? Slychac tylko historie o zj,ebany,ych przetragach,itd.
to dlaczego macie tego samego prezydenta od 1998r ?Marek23 - Śro 05 Paź, 2011
Stf napisał/a:
teraz mówimy o zusie a nie o ofe. może warto z eM'em w końcu trochę poczytać i zrozumieć po co i dlaczego to funkcjonuje.
Przepraszam,a czy FRD nie inwestuje? Poza tym jak uogólniam. Piekne sie siedziby Zusu budują to dwa. 3, placę ZUS zdrowotny,który jest dla mnie fikcją. Skorzystalem w zimie jak rozk,u,rwiłem ręke na desce, opieka zdrowotna to porażka. Ale płacić muszę i to nie mało...
A tu jeszcze pierwszy lepszy artykul a propo gospodarnosci ZUS
http://biznes.onet.pl/zus...6,1,prasa-detal
Stf napisał/a:
obwiniasz obecny rząd o rozrzutność podczas gdy kilka stron wcześniej przedstawione czarno na białym, że w okresie rządów Pisu była jedna z wyższych "rozrzutności" pieniędzy publicznych w ostatnim dziesięcioleciu, która tylko z uwagi na mocny okres rozwoju nie dotknęła podatników tak bezpośrednio poprzez potrzebę redukcji kosztów.
O brak działań. No widzisz, Kacza miał czas prosperity to też tak żył. Teraz jest gorzej,a PO zachowuje się tak samo. To raczej błedne.
Stf napisał/a:
każdy ma prawo głosu we własne przekonania. Ty masz zaufanie do jarka, ja nie. daleko mi do wiedzy pozwalającej na przedstawianie twardych i niepodważalnych argumentów w zakresie ekonomii ale nie przekonasz mnie też, że ludzie poświęcający życie na naukę ekonomii wiedzą mniej niż Ty czy eM czy jakaś sołtys filozof z drużyny jk.
nie rozumiem. oglądałem wtedy tą debatę i odniosłem wrażenie że Balcerowicz doskonale wie, że posunięcie i argumenty Rostowskiego mają sens ale nie chce się przyznać do własnej porażki - to moje zdanie. na pewno obaj wiedzą przewyższają kilka leveli osobę wskazaną przez Jarka której nominacja na takie stanowisko to kpina z przyjęcia odpowiedzialności za Polskę.
Marek23 napisał/a:
Teraz jest gorzej,a PO zachowuje się tak samo
zerknij może na ograniczenia w kosztach w 2010r?Rasputin - Śro 05 Paź, 2011
Marek23 napisał/a:
Jesteś po prostu socjalistą i nigdy nie zrozum takich jak Ty, a Ty takich jak ja.
+10 Marek
Karwa jadę do Marasa napić się wódy bo to swój chłop.
Z tym co głosisz zamiast na Jarka powinieneś głosować na NP-JKM.
Pomimo,że go oszukali i wyj.b.ali z Warszawy ja oddam na niego głos....w Józefowie Dzisiaj odebrałem karteczkę z Urzędu która pozwala głosować w całej Polsce. Polecam ten sposób Chętnych zapraszam,mam wolne miejsca...jeszcze Cassis - Śro 05 Paź, 2011
Marek23 napisał/a:
3, placę ZUS zdrowotny,który jest dla mnie fikcją. Skorzystalem w zimie jak rozk,u,rwiłem ręke na desce, opieka zdrowotna to porażka. Ale płacić muszę i to nie mało...
Ale jakbyś miał nie daj Boże dzwona czy inny poważny wypadek to nawet kredyt pod zastaw hipoteki nie pomógłby w zapłaceniu rachunku za szpital.
Marek23 napisał/a:
Piekne sie siedziby Zusu budują to dwa
Z tego co mi wiadomo i za SLD i za PIS też je budowali więc o co kaman?Marek23 - Śro 05 Paź, 2011
Stf napisał/a:
nie rozumiem. oglądałem wtedy tą debatę i odniosłem wrażenie że Balcerowicz doskonale wie, że posunięcie i argumenty Rostowskiego mają sens ale nie chce się przyznać do własnej porażki - to moje zdanie. na pewno obaj wiedzą przewyższają kilka leveli osobę wskazaną przez Jarka której nominacja na takie stanowisko to kpina z przyjęcia odpowiedzialności za Polskę.
Na pewno przewyższają, to prawda. Ale dla mnie ten rzad sie skonczyl i mogą mieć nawet doktorat do kwadratu, to lepiej niech juz sobie dadza spokoj.
Ide spac, rano czekaja mnie piekne warszawskie korki i streetracerzy przemykajacy na milimetry Cassis - Śro 05 Paź, 2011
Marek23 napisał/a:
lepiej niech juz sobie dadza spokoj.
Dla mnie to Jarek się skończył i niech da już spokój.M - Czw 06 Paź, 2011 Ja je.bie dobrze ze tu nie zagladalem juz wczoraj. Maras daj spokoj to jest jakas paranoja nie ma co - nic nie wytlumaczysz. Jak ktos chce byc dobrowolnie niewolnikiem i jeszcze sie o to bije to juz tylko trzeba przytakiwac i kierowac sie w strone wyjscia. Mnie te serwilizm przeraza strasznie.