To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

HydePark - Dyskusje gospodarczo/polityczno/obyczajowe

pcs - Czw 14 Sie, 2014

No wlasnie nie mozna oddzielac, bo cala idea polega na tym, ze w starym miedzy wierszami bylo opisane to co nastapi w nowym. Wracalem kiedys troche na bombie z taksowkarzem, ktory wytlumaczyl mi ta zaleznosc lepiej niz wiekszosc ksiezy. Sensem Chrzescijanstwa sa wlasnie obie ksiegi lacznie a nie tylko nowy testament.

Stary testament jest podstawa rowniez judaizmu (uzupelniony przez Talmud) ale i Islamu (uzupelniona przez Koran). Sa tez religie, ktorych podstawa jest wylacznie stary testament np. Karaimi.

Sa tez inne religie oparte na Biblii tylko troche inaczej i szukaja dziury w calym. Inaczej interpretuja przez to calosc. Dobre przyklady to swiadkowie Jehowy i Mormoni, wymyslone w 19 wieku.

Mormonem to nawet bym chetnie zostal, sa bardzo bogata spolecznosca i wspieraja sie podobnie jak Zydzi w interesach (rowniez podobnie robia duzo dzieci). Niestety z poligamia to troche bujda, z innych minusow to teoretycznie nie pija i nie pala.

kosmita - Czw 14 Sie, 2014

i dymają siostry
pcs - Czw 14 Sie, 2014

kosmita napisał/a:
i dymają siostry
e tam, taka bajka rozpuszczana przez tych co ich w interesach wydymali (cos jak ta, ze zydowki maja w poprzek :) ). Religia jest troche po to, zeby wzmacjacz poczucie wspolnoty spolecznej i na tym gruncie zyskiwac nad tymi spoza wspolnoty. U nas tak nawet troche bylo za PRL tylko potem sie pokielbasilo i teraz jest na odwrot.

choc w sumie lepiej siostry niz kozy :) ))

dla koneserow niezly kawaler do nabycia:
http://olx.pl/oferta/kozi...html#479f1ab467

M - Pon 18 Sie, 2014

Pięknie się bawią bracia rosjanie.
http://www.sfora.pl/swiat...chodzcow-a71082
Nic się Ci ludzie nie zmieniają, od wieków te same tępe zakute łby, jebana swołocz.

Jak to było kamilu? "Wojny się już skończyły, mamy 21-wiek"
O kurcze, jednak się myliłeś strasznie.

Anonymous - Pon 18 Sie, 2014

Kamil sie Fukuyamy sie naczytał i za bardzo w to uwierzył
kamil - Wto 19 Sie, 2014

Z tego co mi wiadomo z mediów, to ostatecznie nie wiadomo kto ostrzelał kolumne i potrzebne jest dochodzenie.

Mam nadzieje jedynie, ze ten konflikt nie rozleje się na większy obszar.

Nadal twierdze, ze to nie jest zarzewie jakiegoś globalnego konfliktu. Putin wie, ze atak na jakiś kraj członkowski źle by się skończył i tego nie zrobi. Trzyma Nato, USA, EU w takim delikatnym szachu i przepychają się sankcjami gospodarczymi a swoje i tak robi na granicy z Ukrainą.

M - Wto 19 Sie, 2014

Oj kurwa, szkoda słów.
kamil - Wto 19 Sie, 2014

ale z czym szkoda słów ? Rozwiń myśl bo nie wiem o co ci chodzi
PiTT - Wto 19 Sie, 2014

no szkoda slow bo M z urlopu wrócił... :D
tez by mi sie nie chcialo pisac dlatego na wszelki wypadek nie biore urlopu :jupi:

Jakarti - Wto 19 Sie, 2014

to jest koorwa zwykla wojna tylko zachod jak zwykle chuja z tym robi. moze slusznie, moze nie. nie mam zdania. nigdy nie wiadomo do czego by to doprowadzilo. kazdy wie ze ruscy wspomagaja rebeliantow. w iraku dowodow nie bylo - to zrobili i rozkurwili panstwo. tutaj dowody są - nie robia nic. nic sie nie zmienilo przez ostatnie 200 lat. trzeba tylko poczekac czy to wszystko jakos eskaluje czy uda sie ukrainie rozkurwic tych choojow zanim zdobeda na tyle duza przewagę ze juz nie bedzie na to szans. na wojnie giną cywile i zawsze ginąc beda. a czyja to wina..
PiTT - Wto 19 Sie, 2014

M - Wto 19 Sie, 2014

Wielki ziomek putina, ograny jak dziecko.
PiTT - Wto 19 Sie, 2014

z tym ziomkiem to chyba za duzy komplement :)
Siadly - Wto 19 Sie, 2014

M napisał/a:

A co to za ziomek, który później jako pierwszy ciągnie Europę na wojnę z Rosją? Takich "ziomków" się ogrywa.

M - Wto 19 Sie, 2014

Siadly napisał/a:
M napisał/a:

A co to za ziomek, który później jako pierwszy ciągnie Europę na wojnę z Rosją? Takich "ziomków" się ogrywa.

Np Piłsudski, tak dla przypomnienia historii.