To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
 
forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

HydePark - Spaczony Rybny świat

Święty - Śro 22 Sty, 2014

Niemy napisał/a:


wytrzymałem z 30 sec... pierdole wole szamać :crazy: w niewiedzy

Barejka - Śro 22 Sty, 2014

czasami lepiej nie byc ciekawym i nie klikac w link, dlatego wole zjesc kolacje w spokoju ;D
PiTT - Śro 22 Sty, 2014

to ta akcja z fotokodami na opakowaniach?
jak tak to tez pi@rdole i ide zrobic sobie kolacje :)

Ryba - Czw 23 Sty, 2014

CO TAM BYŁO?
PRZESPAŁEM T_T

Kamill - Czw 23 Sty, 2014

Ryba napisał/a:
CO TAM BYŁO?
PRZESPAŁEM T_T

Jak żywej krowie obcęgami ściągali kopyta podcinali gardła itp, nic porywającego.

Niemy - Czw 23 Sty, 2014

Ryba, link dalej działa
Barejka - Czw 23 Sty, 2014

to nchyba oczywiste ze zywej krowie podcinaja gardlo, nawet maja takie specjalne bebny kiedys ogladalem film, ale juz nie mam zamiaru o_O
Kamill - Czw 23 Sty, 2014

Barejka napisał/a:
to nchyba oczywiste ze zywej krowie podcinaja gardlo, nawet maja takie specjalne bebny kiedys ogladalem film, ale juz nie mam zamiaru o_O

No nie takie oczywiste, normalnie to jeb prądem w łeb i jest sztywna w jednej chwili i później obrabiają dopiero.

M - Czw 23 Sty, 2014

Tak robią muslimy i żydzi i to jest okrucieństwo.
Przemysłowy ubój bez ogłuszania jest już u nas zabroniony.

BNU - Czw 23 Sty, 2014


Cassis - Pią 24 Sty, 2014

Można powiedzieć że ubój trzody a szczególnie bydła nie jest tak zautomatyzowany jak ubój drobiu.
W całym procesie uboju drobiu człowiek uczestniczy tylko na wyciągnięciu z klatki i wieszaniu za nogi kurczaka na taśmie, a następnie wsadzenia gotowego zapakowanego i ometkowanego produktu do plastikowej skrzynki transportowej jakie widzimy np. w Makro. Cały ubój drobiu, od ogłuszania, skrwawiania, skubania pierza, usuwania podrobów, a następnie w zależności od rodzaju czy ma być to cały kurczak czy piersi, nóżki itp. jest całkowicie zautomatyzowany. Wydajność nawet 6tyś kurczaków na godzinę.

Trzodę oszałamia się głównie prądem, służą do tego specjalne szczypce, przykładane do skroni świni.

Bydło i inne przeżuwacze rzadko ogłusza się prądem. Najczęściej jest to pneumatyczny (w przemysłowych ubojniach) lub pirotechniczny pistolet do ogłuszania. Przykłada się taki pistolet do czoła zwierzęcia i szpikulec przebija czaszkę ogłuszając krowę/owcę.

Z racji uczelni do jakiej chodziłem, w każdym z tych procesów (poza ubojem trzody) miałem okazję uczestniczyć i żadnym wypadku nie był to przyjemny widok. :/

Barejka - Pią 24 Sty, 2014

Cassis, zalezy nie ktorzy lubia to prace o_O ja bylem o krok dalej, przy ucinaniu glowy zdechlej krowy ktora lezala kilka dni i byla napychnieta jak pilka xD
NBL - Pią 24 Sty, 2014

Barejka, z pewnością ciekawy widok :D i w jakimś tam sensie trauma :D chcesz o tym porozmawiać?
Barejka - Pią 24 Sty, 2014

przy flaszce moge, bo to co tam widzialem to porazka, ale takie fimry istnieja i trzeba z tym zyc ;)
Kamill - Pią 24 Sty, 2014

Barejka napisał/a:
przy flaszce moge, bo to co tam widzialem to porazka, ale takie fimry istnieja i trzeba z tym zyc ;)

Tu mały tutorial jak ogarnąć świnie po wódzie.
https://www.youtube.com/watch?v=WVu23_Tu81A



Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group