Chyba jednak będę głosował na PIS, może być naprawdę wesoło M - Pią 26 Wrz, 2014 Chyba mało już na kogo działa straszenie pisem...was79 - Pią 26 Wrz, 2014 Nie dziwota, zwłaszcza jak się nic nie robi (albo markuje i spierdala, jak donald z węglem)Anonymous - Pią 26 Wrz, 2014 Andrzej ale Ty to jestes światowiecGeKo - Pią 26 Wrz, 2014 Wojtek, a jak to jest z tym węglem na prawdę. Ten ruski i czeski jest tani bo jest kiepski, czy po prostu eksploatacja naszych złóż jest zbyt kosztowna?was79 - Pią 26 Wrz, 2014 Wszystko na raz:
- brak inwestycji w czasach koniunktury,
- brak wizji na dalsze funkcjonowanie: "ja teraz, po mnie choćby potop",
- w dupiemanie pojęcie bezpieczeństwa energetycznego,
- tani węgiel ze wschodu nabierający właściwości na życzenie i to w dowolnym czasie,
- związki zawodowe, będące hamulcem zmian (może jest ich za mało, bo jedynie 230 komisji zakładowych, a 281 oddelegowanych kosztuje jedynie 41 mln rocznie),
- brak zdecydowanych, a nawet jakichkolwiek działań w kierunki restrukturyzacji,od dłuższego czasu
- mafijne układy - układziki,
- zła organizacja pracy, archaiczne przywileje,
- słaba wydajność (transport ludzi itd.).
Ja serio ma czarną wizję: nikt nie popuści na krok, przez związki skończy się jak ze stoczniami i FSO, wpadniemy w dalsze uzależnienie od widzimisię Putina, który będzie w gorsze dni przykręcał sobie kurki albo przestawiał wagony z węglem na inne tory. A pajace w sejmie będą się przepychać, kto winny temu, że gaz i węgiel będzie droższy o 61% albo 74%*
*zależnie na jaką liczbę Putinek będzie miał fazę M - Pią 26 Wrz, 2014 Jak to jest mozliwe ze majac wegiel za darmo pid ziemia, taniej jest go kupic od kogos z jego ziemi i z jego wydobyciem? To sie nie miesci w glowie.PiTT - Pią 26 Wrz, 2014 https://www.min-pan.krako...ala-szlugaj.pdfGeKo - Pią 26 Wrz, 2014 Czyli Balcerowicz 2 dni temu w Polsat news miał z grubsza rację. Polskie górnictwo jest niewydolne. Na pytanie redaktor czemu nie wydobywany patriotycznie węgla u nas? odpowiedział banany też możemy u nas hodować tylko kwestia kosztów i kto to kupi.