Ja je.bie dobrze ze tu nie zagladalem juz wczoraj. Maras daj spokoj to jest jakas paranoja nie ma co - nic nie wytlumaczysz. Jak ktos chce byc dobrowolnie niewolnikiem i jeszcze sie o to bije to juz tylko trzeba przytakiwac i kierowac sie w strone wyjscia. Mnie te serwilizm przeraza strasznie.
mam dokładnie takie same odczucia... tylko, że w drugą stronę 206 Gti - Czw 06 Paź, 2011 Dokładnie na PIS nie można głosować. faldzip - Czw 06 Paź, 2011 Cytat z innego forum:
Cytat:
Państwo bez podatków nie mogłoby istnieć. Chodzi o to by najpierw ustalić, za co państwo ma być odpowiedzialne, a potem na realizację tych celów ustanowić podatki. Zgodnie z wzorem idealnym państwo powinno zajmować się wyłącznie: bezpieczeństwem zewnętrznym (wojsko), wewnętrznym (policja) i wymiarem sprawiedliwości. Aby to obsłużyć potrzebny byłby dodatkowo nieduży system fiskalny i trochę urzędników. Reszta powinna zostać w gestii obywateli. Oczywiście, w przejściowym okresie odchodzenia od socjalizmu państwo będzie miało o wiele więcej zadań i będzie potrzebowało wyższych podatków, np. na wypracowane już emerytury.
bizon - Czw 06 Paź, 2011 Bardzo lubie te neoliberalne skroty, jak w tym cytacie. Warto sie jednak zastanowic, czy ten okres przejsciowy to faktycznie takie proste i krotkie cos, jak brzmienie tych slow w zdaniu.
Podkreslam, zeby nie bylo, absolutnie nie popieram panstwa przesocjalizowanego, wysokich podatkow itp itd i wkarwia mnie to, ze wlasnie wydalem na lekarzy 320zl, mimo, iz co miesiac place 800zl skladek.Bart - Czw 06 Paź, 2011
anjas napisał/a:
mam dokładnie takie same odczucia... tylko, że w drugą stronę
+1 jak choleraStf - Czw 06 Paź, 2011
M napisał/a:
Ja je.bie dobrze ze tu nie zagladalem juz wczoraj. Maras daj spokoj to jest jakas paranoja nie ma co - nic nie wytlumaczysz. Jak ktos chce byc dobrowolnie niewolnikiem i jeszcze sie o to bije to juz tylko trzeba przytakiwac i kierowac sie w strone wyjscia. Mnie te serwilizm przeraza strasznie.
M napisał/a:
Przemek wiesz jak dziala ofe?
M napisał/a:
1.OFE - na osobiste konta gdzie gromadzone są pieniądze nie wpływa kasa.
To są realne złotówki a nie zobowiązania zus wobec Ciebie
żeby nie było - ja nie znam się na ekonomii ale to powyżej to przykład jak starasz się innym wytłumaczyć i przekonywać do czegoś o czym nie do końca masz pojęcie. jest to cecha która idealnie odzwierciedla 90%+ drużyny jarka k. podejmowanie rozmowy z innymi poprzez atak w tematach w których brakuje mu wiedzy, ale twardo obstawia i drwi z innych idąc w zaparte nie mając racji... szkoda że tak wiele osób w Polsce tego nie zauważa i podąża za jarkiem w kierunku czarnej dziury...
paliwem wspólnie ich nakręcającym nie jest wiedza i chęć poprawienia ułomności panujących w kraju a jedynie zaspokojenie przeświadczenia o własnych racjach.Anonymous - Czw 06 Paź, 2011
Bart napisał/a:
anjas napisał/a:
mam dokładnie takie same odczucia... tylko, że w drugą stronę
+1 jak cholera
+1 jak cholera!
Collini... OUT!
P.S.: nie probówałem nikogo przekonywać... jedynie zmusić do myslenia. I failed M - Czw 06 Paź, 2011
Stf napisał/a:
M napisał/a:
M napisał/a:
Przemek wiesz jak dziala ofe?
M napisał/a:
1.OFE - na osobiste konta gdzie gromadzone są pieniądze nie wpływa kasa.
To są realne złotówki a nie zobowiązania zus wobec Ciebie
żeby nie było - ja nie znam się na ekonomii ale to powyżej to przykład jak starasz się innym wytłumaczyć i przekonywać do czegoś o czym nie do końca masz pojęcie. jest to cecha która idealnie odzwierciedla 90%+ drużyny jarka k. podejmowanie rozmowy z innymi poprzez atak w tematach w których brakuje mu wiedzy, ale twardo obstawia i drwi z innych idąc w zaparte nie mając racji... szkoda że tak wiele osób w Polsce tego nie zauważa i podąża za jarkiem w kierunku czarnej dziury...
paliwem wspólnie ich nakręcającym nie jest wiedza i chęć poprawienia ułomności panujących w kraju a jedynie zaspokojenie przeświadczenia o własnych racjach.
Napisz w takim razie jak wg Ciebie działa OFE i co inwestuje i co gromadzi. Słucham.
Wytłumacz mi mądry człowieku.
Napisz w takim razie jak wg Ciebie działa OFE i co inwestuje i co gromadzi. Słucham.
nie uważam się za takiego i nie jestem osobą kompetentną. w skrócie odpisałem Ci 2-3 strony temu.M - Czw 06 Paź, 2011
Stf napisał/a:
M napisał/a:
nie uważam się za takiego i nie jestem osobą kompetentną. w skrócie odpisałem Ci 2-3 strony temu.
OK ale chciałbym żebyś mi napisał gdzie się mylę bo zarzuty pod moim adresem i przyrownywanie mnie do ekipy Jarka K uważam za manipulatorstwo z twojej strony.Stf - Czw 06 Paź, 2011 ogólną zasadę działania masz w linku wklejonym przez siebie:
OFE zarządzane są przez PTE ich działanie jest zbliżone do otwartych funduszy inwestycyjnych. Składki dokonywane przez członków są przelicza się na jednostki rozrachunkowe i zapisuje na indywidualnych kontach. Środki jakie znajdują się na indywidualnym koncie członka są inwestowane przez fundusz. Każdy może dowolnie wybrać OFE, ponieważ fundusz nie może zabronić członkostwa.M - Czw 06 Paź, 2011 Czyli co jest trzymane na idywidualnym koncie i inwestowane?? żetony z kasyna czy pieniądze?Stf - Czw 06 Paź, 2011 twoje konto to tzn jednostki rozrachunkowe których ilość będzie podstawą do określenia za x lat zobowiązania wypłaty dla Ciebie emerytury.
Składki wpłacane do Otwartych Funduszy Emerytalnych oraz otrzymywane wypłaty transferowe po odjęciu wszystkich opłat, są przeliczane na jednostki rozrachunkowe. Jednostka rozrachunkowa OFE stanowi tytuł prawny uczestnika funduszu
(członka OFE) do udziału w wartości aktywów netto OFE (oznacza zatem wielkość udziałów członka OFE w aktywach danego funduszu).
Dla osoby oszczędzającej na emeryturę wartość jednostki rozrachunkowej ma duże znaczenie. Jeżeli wartość ta systematycznie rośnie, oznacza to, że dany fundusz emerytalny skutecznie pomnaża nasze oszczędności. Jeżeli wartość jednostki rozrachunkowej spada, maleją także oszczędności członka OFE, co może być sygnałem (zwłaszcza jeśli spadek ma miejsce w dłuższym okresie), że warto zastanowić się nad zmianą OFE. Z pomocą jednostki rozrachunkowej członek OFE może zatem łatwo śledzić zmiany stanu swojego indywidualnego konta w danym OFE. Ponieważ oszczędzanie na emeryturę ma charakter długoterminowy, nie ma potrzeby codziennego śledzenia wartości jednostki rozrachunkowej, tak jak to ma miejsce na przykład w przypadku inwestycji giełdowych.M - Czw 06 Paź, 2011
Stf napisał/a:
twoje konto to tzn jednostki uczestnictwa których ilość będzie podstawą do określenia za x lat zobowiązania wypłaty dla Ciebie emerytury.
Składki wpłacane do Otwartych Funduszy Emerytalnych oraz otrzymywane wypłaty transferowe po odjęciu wszystkich opłat, są przeliczane na jednostki rozrachunkowe. Jednostka rozrachunkowa OFE stanowi tytuł prawny uczestnika funduszu
(członka OFE) do udziału w wartości aktywów netto OFE (oznacza zatem wielkość udziałów członka OFE w aktywach danego funduszu).
Dla osoby oszczędzającej na emeryturę wartość jednostki rozrachunkowej ma duże znaczenie. Jeżeli wartość ta systematycznie rośnie, oznacza to, że dany fundusz emerytalny skutecznie pomnaża nasze oszczędności. Jeżeli wartość jednostki rozrachunkowej spada, maleją także oszczędności członka OFE, co może być sygnałem (zwłaszcza jeśli spadek ma miejsce w dłuższym okresie), że warto zastanowić się nad zmianą OFE. Z pomocą jednostki rozrachunkowej członek OFE może zatem łatwo śledzić zmiany stanu swojego indywidualnego konta w danym OFE. Ponieważ oszczędzanie na emeryturę ma charakter długoterminowy, nie ma potrzeby codziennego śledzenia wartości jednostki rozrachunkowej, tak jak to ma miejsce na przykład w przypadku inwestycji giełdowych.
Na podstawie kapitału który zgromadziłeś tak?
Czyli jeśli zgromadzisz mniejszy kapitał to otrzymasz mniejsze świadczenia?
Nie rozumiem w czym masz problem z tym co napisałem o ofe.Stf - Czw 06 Paź, 2011 na koncie nie masz złotówek. kurfa no jeśli to co powyżej do Ciebie nie przemawia to nie wiem jak to inaczej wytłumaczyć. nie jestem prawnikiem czy ekonomistą i nie chce przekłamywać dlatego zacytowałem to co powyżej. na koncie masz zobowiązanie. coś w stylu/rodzaju ekspektatywy o charakterystyce uzależnionej od ilości wykupionych jednostek.