kamil - Czw 06 Paź, 2011 eM, ale do czego zmierzasz ?
jesteś inteligentny i wiesz, ze to mechanizm rynkowy i jak są środki inwestowane.
po 20- 30 latach otrzymasz tyle ile wypracują. Wypracują więcej to więcej masz na koncie, mniej to to mniej.
Czego Ty oczekujesz od OFE czego od ZUS ? że co wpłacasz 100 i po 30 latach chcesz mieć 100 ? czy po 30 latach np. 145 ? W ZUS masz większą szanse otrzymać 70....
Na prawdę nie znam Twojego zdania jak chcesz żeby Twoja emerytura wyglądała ? wyjaśnij to klarownieStf - Czw 06 Paź, 2011
kamil napisał/a:
Czego Ty oczekujesz od OFE czego od ZUS ? że co wpłacasz 100 i po 30 latach chcesz mieć 100 ? czy po 30 latach np. 145 ? W ZUS masz większą szanse otrzymać 70....
Na prawdę nie znam Twojego zdania jak chcesz żeby Twoja emerytura wyglądała ? wyjaśnij to klarownie
no właśnie tutaj kamil wrzuciłeś wszystko do 1 worka. a w przypadku ZUS masz formę bliższej tej o której myśli eM że to ofe.faldzip - Czw 06 Paź, 2011
M napisał/a:
Nie rozumiem w czym masz problem z tym co napisałem o ofe.
Z tymi Twoimi realnymi zlotowkami
Za te zlotowki ktore tam wplacasz to kupujesz sobie jakies "wirtualne" jednostki. Oczywyscie im wiecej kupisz tym lepiej, ale ten fundusz moze uznac, ze np. kladzie lache na to inwestowanie albo chooj strzela gielde, jest kryzys itp. A no i oni tego inwestowania nie robia charytatywnie
Realne zlotowki na koncie oszczednosciowym roznia sie tym, ze jak wplacisz na to konto 100 zeta, to se przychodzisz za iles tam lat i wyplacasz 100zeta (okej okej, oplaty za propwadzenie konta, i jakies tam oprocentowanie to zmieniaja, ale ogolne ajdija jest takie).
A tu kupujesz jednostek za 100 zeta i masz ich powiedzmy 5. Potem po tych ilus tam latach chcesz miec kase to sprzedajesz te jednostki za tyle ile sa warte - a moze to byc w sumie 100, 200, 1000 a moze 20 zeta
W obu przypadkach jest tak ze wplacisz 2 razy wiecej to wyplacisz 2 razy wiecej, ale tylko w pierwszym te kwoty sa 1:1, bo to wlasnie realne zlotowki.M - Czw 06 Paź, 2011
Stf napisał/a:
kamil napisał/a:
Na prawdę nie znam Twojego zdania jak chcesz żeby Twoja emerytura wyglądała ? wyjaśnij to klarownie
no właśnie tutaj kamil wrzuciłeś wszystko do 1 worka a w przypadku ZUS masz formę bliższej tej o której myśli eM że to ofe.
O czym akurat ja myśle to ty nie możesz wiedzieć raczej.
Właśnie mi o to chodzi Kamilu - jestem niezadowolony jak większość ludzi że z tych samych pieniędzy zamiast dostać 100 z ofe dostanę 10 z zusu dzięki zmianom w strukturze przekazywania składek.
Ale Przemek tego nie właśnie nie rozumie ponieważ to zrobiło PO a wszystko co oni robią jest boskie i należy to przyjmować jak ducha świętego co na nas spływa. Wszelka krytyka jest niemile widziana i skutkuje zaszczekaniem jak to robi poseł niesiołowski.was79 - Czw 06 Paź, 2011
M napisał/a:
O czym akurat ja myśle to ty nie możesz wiedzieć raczej.
Ja wiem, statystycznie rzecz biorąc pewnie o seksie Stf - Czw 06 Paź, 2011
M napisał/a:
Ale Przemek tego nie właśnie nie rozumie ponieważ to zrobiło PO a wszystko co oni robią jest boskie i należy to przyjmować jak ducha świętego co na nas spływa
no widzisz różnica między nami polega na tym, że ja w żadnym miejscu nie napisałem że to zajebisty pomysł i bardzo się z niego cieszę - ja Ci tylko udowodniłem że jesteś przeciw z zasady/założenia nie wiedząc nawet o czym mówisz.
każdy dzisiaj chciałby dostać więcej niż mniej. obecne rozwiązanie to tymczasowe ratujące zus na jakiś czas, który już staje się niewypłacalny. generalnie nikt tego nie chce ruszyć bo nikt nie ma pomysłu (brak modelu Państwa do którego można byłoby odnieść system polski i twardo przyjąć wariant który by się sprawdził) - ale gdyby się okazało że np. za rok brakłoby kasy w zusie na wypłaty emerytur to pierwsze co byś napisałbyś na forum, to że to wina Tuska bo miał swój czas i nie znalazł floty żeby starszym ludziom podstawowe emerytury zapewnić...
odchodząc od tematu Panowie, to biorąc pod uwagę coraz to bardziej realne negatywne scenariusze na rynkach zarówno krajowym jak szerszych, wstrzymałbym się z przyjmowaniem założeń i głoszeniem stwierdzeń jako pewne, że będąc w OFE jesteśmy bezpieczni. ale to już moja prywatna refleksja.siema - Czw 06 Paź, 2011
Stf napisał/a:
odchodząc od tematu Panowie, to biorąc pod uwagę coraz to bardziej realne negatywne scenariusze na rynkach zarówno krajowym jak szerszych, wstrzymałbym się z przyjmowaniem założeń i głoszeniem stwierdzeń jako pewne, że będąc w OFE jesteśmy bezpieczni. ale to już moja prywatna refleksja.
Mam podobne odczucia.
Funduszom wcale nie tak łatwo jest wypracować porządny zysk- wie to każdy kto ładuje w nie systematycznie od kilku lat.
Mnie osobiście OFE w.kurwia tak samo jak ZUS- goście pobierają prowizję od wpłaconych pieniędzy nie biorąc odpowiedzialności za nic i nie gwarantując nic poza marzeniami!
Wystarczy, że przyjdzie dekoniunktura na giełdzie, bądź upadłość finansowa jakiegoś państwa (kiedyś niewyobrażalne) i zamiast 100 zł faktycznie zobaczymy 10 zł!
A ZUS? ZUS wypłaci nam wtedy te 100 zł + odsetki. Żadne 70 zł, żadne 10 zł. Zwaloryzowane o współczynnik waloryzacji 100 zł.M - Czw 06 Paź, 2011 Panie jeśli wszystko tak upadnie ze ofe spadną do 10% chociaż nie mogą tak zrobić to uwierz mi że już nie będzie czegoś takiego jak zus. Zus sam nie produkuje pieniędzy ani nie inwstuje w nic, tudzież nie odkłada. To jest zwykła piramida finansowa.
Ty wpłacasz i masz nadzieje ze coś otrzymasz bo wpłacać będą inni.
Ale spoko, wierz sobie w zus.siema - Czw 06 Paź, 2011
M napisał/a:
zamiast dostać 100 z ofe dostanę 10 z zusu
OFE produkuje?
Kto tu mówi o jakimś produkowaniu pieniędzy?
Jeśli można tak swobodnie narzekać na ZUS, wieszczyć katastrofalne wizje na jego temat, to dlaczego składki w OFE 'nie mogą tak zrobić' i spaść do 10%?
Scenariusz bardzo mało prawdopodobny- to oczywiste. Ale myślę, że tak samo jak 10 zł z ZUSu przy 100 zł z OFE.siema - Czw 06 Paź, 2011
M napisał/a:
Zus sam nie produkuje pieniędzy ani nie inwstuje w nic, tudzież nie odkłada. To jest zwykła piramida finansowa.
Ty wpłacasz i masz nadzieje ze coś otrzymasz bo wpłacać będą inni.
Ale spoko, wierz sobie w zus.
eM, edytujesz posty i utrudniasz odpowiadanie
Tak samo działają obligacje, akcje i wszystko to w co chcesz żeby inwestowały OFE. Pieniędzy w ZUS faktycznie nie ma- to wiedzą wszyscy- to są zobowiązania Państwa wobec Ciebie.
Ale tak samo jest z obligacjami, w które Twoje OFE inwestuje- to zobowiązania jakiegoś Państwa. Jeśli zakładasz, że ZUS Cię oszuka, to załóż także że państwo oszuka Twoje OFE nie wykupując obligacji.
Jeśli zakładasz, że ZUS upadnie na skutek tego, że emerytów będzie więcej niż na nich robiących- załóż także spowolnienie gospodarcze, spadek produkcji i sprzedaży, mniejsze przychody firm i spadek wartości ich akcji!
Żeby było, jasne-bo zaczynasz trochę nad interpretować- ja 'nie wierzę w ZUS'. Ja zauważam, że nie ma idealnych rozwiązań. Że zarówno ZUS jak i OFE mają swoje wady i zalety, a można było odnieść wrażenie że na OFE to odkujemy się za wsze czasy czytając parę postów tutaj. Osobiście uważam, że z jednego i drugiego niewiele będziemy mieli.M - Czw 06 Paź, 2011 Powiem Ci co na ten temat sądzę. Uważam i będe głosować tylko na partię która zniesie obowiązek ubezpieczeń społecznych na rzecz własnego, wolnego wyboru gdzie i czy chce się ubezpieczać aka trzeci filar. Uważam płacenie składek do zusu za niewolnictwo i mam zamiar niebawem się wypiąc z tego systemu z pełnym zadowoleniem z tego faktu. Dziękuję.
Dlatego nie głosuję na pisy,po i inne gnioty bo są to partie tylko podtrzymujące tę zgniliznę gospodarczą i marazm wzorstu pkb. Więcej nie pisze bo nie przeczytasz. Stf - Czw 06 Paź, 2011 równie dobrze możesz podejsć do swoich rodziców i powiedzieć im w twarz
trzeba było odkładać do skarpety, a teraz pocałujcie wy mnie wszyscy w dup.kęPiTT - Czw 06 Paź, 2011 no i jest dylemat Panowie
mamy znowu pojedynek PO vs PiS
wyniki są bardzo zbliżone
twardzi zwolennicy powyższych partii i tak wiedzą na kogo oddać głos, ale co z pozostałymi osobami które jeszcze się zastanawiają?
głosując na "dalsze" partie, automatycznie dajemy przewagę jednej z czołowych partii
oczywiście nie można tego nazwać zmarnowanym głosem, ale tak jak to już kiedyś poruszaliśmy, czasami trzeba wybrać mniejsze zło, żeby to większe nie dorwało się do władzy M - Czw 06 Paź, 2011
Stf napisał/a:
równie dobrze możesz podejsć do swoich rodziców i powiedzieć im w twarz
trzeba było odkładać do skarpety, a teraz pocałujcie wy mnie wszyscy w dup.kę
A tu się mylisz, zus ma zobowiązania wobec moich rodziców a ja nie mam żadnych zobowiązań być w zusie. Natomiast mam zobowiązania wobec swoich rodziców co jest bardziej naturalne i normalne.Stf - Czw 06 Paź, 2011
M napisał/a:
A tu się mylisz, zus ma zobowiązania wobec moich rodziców a ja nie mam żadnych zobowiązań być w zusie. Natomiast mam zobowiązania wobec swoich rodziców co jest bardziej naturalne i normalne.
ale czy nie rozumiesz że ten system od początku był skazany na jedną wielką kupę ? która właśnie zaczyna śmierdzieć ? nie da się jej tak po prostu zamieść i wyrzucić...