To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

HydePark - Dyskusje gospodarczo/polityczno/obyczajowe

Jakarti - Pon 03 Lis, 2014

Cytat:
bez sensu

widze tutaj podstęp anjasa :D

anjas - Pon 03 Lis, 2014

absolutnie, uważam, że to bez sensu. Bez żadnego podstępu :)
was79 - Pon 03 Lis, 2014

Nabrały łapczywe koorwy kredytów i teraz płacz.
dzik - Pon 03 Lis, 2014

was79 napisał/a:

Mój kumpel ma kredyt we franku, brał po ok 2.8 i wg jego obliczeń to ratę ma teraz zbliżoną do tego co miałby przy kredycie PLN. A teraz najlepsze, ma ten kredyt w getinie który ma pozew zbiorowy i zaczyna się próbować dogadać z kredytobiorcami bo kredyt okazuje się fikcyjnie w CH i jest w PLN dość prawdopodobne że jak przegrają to przewalutują im na PLN z dnia zaciągnięcia kredytu :lol2:

bizon - Pon 03 Lis, 2014

was79 napisał/a:

to będę na przykład ja ;)

siema - Pon 03 Lis, 2014

bizon napisał/a:
was79 napisał/a:

to będę na przykład ja ;)

Me too :)
Wojtuś, może Ty na wigilie to nie przyjeżdżaj, co? ;D

was79 - Wto 04 Lis, 2014

Nie mam zielonego pojęcia jak jest u was i nie oceniam tego. Znam natomiast przypadki jednostek, które brały kredyty i żyły ponad stan, kupując niepotrzebne, zbyt duże, drogie nieruchomości. Trzeba było się pokazać, bo inni też kupowali. No i teraz jest lament, jak to ich obciulali. "Kredyty trzeba spłacać i to z odsetkami!" powinni niektórym w nagłówku umów boldem 32 pisać, tym bardziej, jak janusze biznesu nagle próbują spekulować na walutach :wall:
Jakarti - Wto 04 Lis, 2014

siema,
ale uwazasz ze trzeba Was "ratowac" z wykluczeniem innych kredytobiorcow? a moze wszystkich?

was79 napisał/a:
"Kredyty trzeba spłacać i to z odsetkami!"

+1

Jakarti - Wto 04 Lis, 2014

dzik napisał/a:
wg jego obliczeń to ratę ma teraz zbliżoną do tego co miałby przy kredycie PLN

z tego co czytałem (chociaz chuk wie czy to prawda) ale te raty nigdy nie przekroczyly wartosci rat w PLN.
tylko problemem jest wlasnie to
was79 napisał/a:
przypadki jednostek, które brały kredyty i żyły ponad stan
bo rata jest mniejsza po to zeby mniej zaplacic a nie wiecej nabrac :rotfl:
kamil - Wto 04 Lis, 2014

problem z Mbankiem chyba był bardziej zawiły niż fakt sztuczności walutowej tegoż kredytu. Tak samo się działo w każdym banku , który dawał kredyty w CHF (w tamtych czasach) W Mbanku chyba chodziło, o dziwne zapisy w regulaminie dot. ustanawiania oprocentowania nie według Liboru a decyzji zarządu.

Poprawcie mnie jeżeli o czymś zapomniałem

Tak czy siak miałem wtedy (2006) kredyt w CHF brałem go po kursie 2.30 ok 450 tys PLN w 2013 spłacałem jakieś 570 tys ;) Nadal było to taniej niż w kredyt w PLN, ale nerwówka i efekt psychologiczny był spory...szczególnie jak spłacałem go... i modliłem się żeby zdążyć przed 14.00 bo po tej godzinie wchodził nowy kurs, na całej kwocie różnica w kursie to jakieś 7,5 k :)

siema - Wto 04 Lis, 2014

Cytat:
siema,
ale uwazasz ze trzeba Was "ratowac" z wykluczeniem innych kredytobiorcow? a moze wszystkich?

Przede wszystkim uważam, że nie jestem "łapczywą koorwą" :rotfl:
Sam pomysł jest głupi przede wszystkim dlatego, że podważa pewne podstawowe zasady i tworzy groźny precedens. Trzeba go traktować jak zwykły populizm i kiełbasę wyborczą.

was79 - Wto 04 Lis, 2014

siema napisał/a:
Cytat:
siema,

a czytałeś mojego następnego posta, o kim to było?

siema - Wto 04 Lis, 2014

was79 napisał/a:
siema napisał/a:
Cytat:
siema,

a czytałeś mojego następnego posta, o kim to było?

No przecież wiem Was :]

was79 - Wto 04 Lis, 2014

:*
anjas - Wto 04 Lis, 2014

was79 napisał/a:
o kim to było?

o łapczywych koorwach!