To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

Techniczne - Klatka - jak ? co ? czemu tak ? ahaaa... rozumiem

Jaco - Wto 14 Maj, 2013

Kuner napisał/a:
. Wytne zatem to jakoś i wystawie jedną rurę ;)

Tnij i już, tylko nową rurę, rury wstaw sobie na odpowiedniej wysokości to by kąt pasów mieścił się w zakresie.

"Pasy ramieniowe powinny być skierowane do tyłu w dół i zamontowane w taki sposób, aby kąt utworzony z linią poziomą wyprowadzoną z górnej krawędzi
oparcia wyniósł nie więcej niż 45º. Zaleca się nie przekraczanie 10º."

rysunek 253-61.

http://www.pzm.pl/pliki/z...art253_2012.pdf

CHRZANEK - Sob 18 Maj, 2013

Ja mam tak:

[img][/img]

No nie mam co prawda przekątnej na tylnym pałąku ale jak ktoś lubi siedzieć nisko to żeby zachować optymalny kąt o którym pisał Jaco rura do mocowania pasów powinna być poniżej dolnej linii szyb.

Kenet ty to masz fachowa od klatek niedaleko węgrowa :)

Kenet - Sob 18 Maj, 2013

CHRZANEK napisał/a:
Kenet ty to masz fachowa od klatek niedaleko węgrowa :)

Zgadza się, do Miedzny 12 km :]

Kuner - Pon 20 Maj, 2013

CHRZANEK napisał/a:
Kenet ty to masz fachowa od klatek niedaleko węgrowa

Podobno partacz. Klatki źle spasowane, spawy mega brzydkie.... :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

...ale jak będę coś kiedyś budowa l to tylko do niego :)

Mick - Pon 20 Maj, 2013

Kuner napisał/a:
CHRZANEK napisał/a:
Kenet ty to masz fachowa od klatek niedaleko węgrowa

...ale jak będę coś kiedyś budowa l to tylko do niego :)

Najlepsze jest to, że ten Cienki był w Miedznej już 2 raz na klatce :P

Qner, pierwszy raz taki wynalazek widzę, to tak jakby jeździły dwie osoby różnej postury, i zmieniały ustawienie fotela...

Tak jak piszą koledzy, jak nie masz papiera, to dostosuj do załącznika J. Popatrz na rysunki i zobacz co musisz dorobić, bo ewidentnie brakuje Ci min jednej rurki.

faldzip - Czw 20 Cze, 2013

Ostatnio Marek mi zwrocił uwage, ze trzeba miec wezlowki w krzyzach (w drzwiach i w głownym) i tak wlasnie czytam zal. J i znalazlem takie cos:
Cytat:

8.3.2.1.5 Wzmocnienie kątów i połączeń
Połączenia pomiędzy:
- elementami przekątnymi pałąka głównego,
- wzmocnieniami dachu (konfiguracja z rysunku 253-12 i wyłącznie dla samochodów
homologowanych po 01/01/2007),
- elementy drzwi (konfiguracja z rysunku 253-9),
- elementy drzwi i wzmocnienie słupka przedniej szyby (rysunek 253-15)
muszą być wzmocnione co najmniej 2 węzłówkami zgodnymi z artykułem 253-8.2.14.
Jeżeli elementy drzwi i wzmocnienie słupka przedniej szyby nie znajdują się w tej samej
płaszczyźnie, wzmocnienie może być wykonane z blach połączonych mechanicznie lub
spawanych pod warunkiem przestrzegania wymiarów podanych w artykule 253-8.2.14.

z tego wynika, ze rzeczywiscie trzeba miec, ale np. dyskutowalismy o tym przy rajdowce Sebastiana, gdzie wezlowki byly tylko w drzwiach, a nie bylo w krzyzu pałąka glownego. U Rasty nie ma za to w drzwiach (w kazdym razie nie znalazlem przegladajac ostatnie 40 stron tematu) - więc jak to jest? Musi to byc czy nie? Chyba, ze podane przyklady sa po prostu niezgodnie z zal. J i przechodza wszelkie BK na farcie :)
Bo juz mialem malowac auto, a nie mam ani w drzwiach, ani w krzyzu w głownym i nie wiem czy musze najpierw wstawic te wezłówki?

jarek-malopolska - Czw 20 Cze, 2013

na dwoje babka wrózyła... a tak na powaznie moze zrób dla swiętego spokoju, nie zaszkodzi a tak to pozniej bedzie tylko musiał spawać po swiezutkim lakierze ;)
Poka fura!

GeKo - Czw 20 Cze, 2013

Z tego co ja się orientuje, klatka ma odpowiadać wymaganiom na dany rok kiedy auto było homologowane, a gdy saxo dostawało homologację to węzłówki nie były konieczne.
Mogę sie jednak mylić.

faldzip - Czw 20 Cze, 2013

No wlasnie w niektorych punktach jest napisane tak:
Cytat:
8.3.2.1.4 Wzmocnienie słupka przedniej szyby
Wyłącznie w samochodach homologowanych po 01/01/2006:

czyli w saxo "Wzmocnienie słupka przedniej szyby" nie jest obowiazkowe.
Ale wlasnie przy punkcie 8.3.2.1.5 nie ma, jak widac, takiego kometarza (tylko w przypadku wzocnienia dachu). Wiec chyba tyczy sie wszystkich aut, ale wlasnie nie wiem. Chyba zrobie tak jak pisze jarek-malopolska i wstawie te wezlowki i juz, tylko to kolejne tygodnie czekania, a juz bym chcial pojezdzic tym moim złomem...

GeKo - Czw 20 Cze, 2013

Najlepiej zadzwonić do p. Nowaka i bedzie wiadomo na bieżąco i na szybko co i jak.
Anonymous - Czw 19 Wrz, 2013

Co myślicie o tym jak jest puszczona ta blacha wokoło tylnych kielichów . Wygląda mi to na mocną amatorszczyznę
M - Pią 20 Wrz, 2013

Myślę że jak załączyłeś obrazek linkowany do swojego gmaila to może się nie otworzyć.
anjas - Pią 20 Wrz, 2013

chyba, ze poda haslo do gmaila, to sobie zobaczymy
M - Pią 20 Wrz, 2013

zamieniłstryjek123
:>

Anonymous - Nie 22 Wrz, 2013

ponawiam pytanie z poprzedniego postu