To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

HydePark - Dyskusje gospodarczo/polityczno/obyczajowe

PiTT - Czw 11 Gru, 2014

liczysz ze z obowiazkowych skladek bedziesz mial cos na starosc? :rotfl:
kamil - Czw 11 Gru, 2014

liczę, ze tak...lata lecą i coraz bardziej zwracam na to uwagę
Vlodarsky - Czw 11 Gru, 2014

PiTT napisał/a:
zusu w zwiazku z tym place "tylko" 270zl z dzialalnosc gosp. a nie tysia... po nowym roku i tak ma byc 1.1k ;D

ale dla Ciebie i tak zostaje tylko zdrowotne ?

PiTT - Czw 11 Gru, 2014

Vlodarsky napisał/a:
PiTT napisał/a:
zusu w zwiazku z tym place "tylko" 270zl z dzialalnosc gosp. a nie tysia... po nowym roku i tak ma byc 1.1k ;D

tak, jedyne 270 zl za nic :D
z jednej strony z umowy o prace mam to samo oplacane, wiec powinienem miec 2x lepsze uslugi w sluzbie zdrowia :D

was79 - Czw 11 Gru, 2014

Zajebista jest ta składka, bo po przekroczeniu kwoty rocznego ograniczenia (120kzł) na emerytalne i rentowe sie nie placi, a zdrowotne cały czas kasuja :/
Vlodarsky - Czw 11 Gru, 2014

PiTT napisał/a:
tak, jedyne 270 zl za nic :D
z jednej strony z umowy o prace mam to samo oplacane, wiec powinienem miec 2x lepsze uslugi w sluzbie zdrowia :D

ja to samo dlatego pytam o 2015

Jakarti - Pią 12 Gru, 2014

kamil napisał/a:
liczę, ze tak...lata lecą i coraz bardziej zwracam na to uwagę

a ja nie licze na to kamil.
dostaniesz powiedzmy 2k.
jesli Ci to pasuje to super - mnie nie wiec traktuje to jako "bonus" na stare lata.

kase trzeba odkladac samemu i w sumie tyle z dobrych rad :)

vlodek napisał/a:

przypomnij w sobote to opowiem.

was79 napisał/a:
Zajebista jest ta składka, bo po przekroczeniu kwoty rocznego ograniczenia (120kzł) na emerytalne i rentowe sie nie placi, a zdrowotne cały czas kasuja :/

to jest totalnie chory przepis. sprawia, ze najbiedniejsi placa stosunkowo najwiecej, a de facto najmniej.. chociaz korzystaja z tych uslug najczesciej :)

dla mnie powinna byc jedna, % stawka na wszystko.

kamil - Pią 12 Gru, 2014

no zgadzam się dlatego mam jeszcze II i III filar
PiTT - Pią 12 Gru, 2014

filar srilar
najlepiej sobie stworzyc osobne konto oszczednosciowe i tam pchac nadwyzki... jedyny problem ze ciezko z nimi :D
mbank ma fajny produkt, msaver, od kazdej transakcji automatycznie zaokrągla w górę i przelewa to na osobne konto, powiedzmy płacisz 6zł. kartą (wiadomo! :) ) to zaokrągla do 10 i 4 ziko leci na konto oszczednosciowe
można sobie ustawić różne parametry
w ciągu m-ca z tych przelewów z karty zbiera się czasami nawet kilka stówek ;)

kamil - Pią 12 Gru, 2014

no własnie nadwyżki - szczerze mówiąc nie mam takich, więc ta opcja oszczędzania odpada.

Wątpie, żeby taki produkt typu Msaver przetrwał 20 lat i żebyś nie miał ochoty przy nadarzającej się okazji chwycić tych zaokrągleń ;)

Więc zdecydowanie wole 3 filar z inwestycją w jakieś instrumenty finansowe, które tak czy siak pracują a dostęp do nich jest bardziej ograniczony niż konto oszczędnościowe ...fuck 2% really ??? :rotfl:

Bonczek - Pią 12 Gru, 2014

Perogi? Really?
anjas - Pią 12 Gru, 2014

ja część kasy inwestuję w akcje. Na razie srogo dostaję po dupie ale kiedyś się odegram!!! :D
PiTT - Pią 12 Gru, 2014

anjas napisał/a:
ja część kasy inwestuję w akcje. Na razie srogo dostaję po dupie ale kiedyś się odegram!!! :D

ale jakies akcje na miescie? :D

Anonymous - Pią 12 Gru, 2014

a ja inwestuje oszczędności w przezycie do nastepnego miesiąca,ot takie zderzenie z rzeczywistościa trzeciej rp
dzik - Pią 12 Gru, 2014

Konieczność płacenia wielkrotnie składki zdrowotnej jest jeszcze mądre w drugą stronę, jak pracujesz na 1/20 etatu (a można) to płącąc kilka PLN miesięcznie masz taką samą opiekę i jesteś w pełni ubezpieczony :rotfl: