PiTT - Czw 11 Gru, 2014 liczysz ze z obowiazkowych skladek bedziesz mial cos na starosc? kamil - Czw 11 Gru, 2014 liczę, ze tak...lata lecą i coraz bardziej zwracam na to uwagęVlodarsky - Czw 11 Gru, 2014
PiTT napisał/a:
zusu w zwiazku z tym place "tylko" 270zl z dzialalnosc gosp. a nie tysia... po nowym roku i tak ma byc 1.1k
ale dla Ciebie i tak zostaje tylko zdrowotne ?PiTT - Czw 11 Gru, 2014
Vlodarsky napisał/a:
PiTT napisał/a:
zusu w zwiazku z tym place "tylko" 270zl z dzialalnosc gosp. a nie tysia... po nowym roku i tak ma byc 1.1k
ale dla Ciebie i tak zostaje tylko zdrowotne ?
tak, jedyne 270 zl za nic
z jednej strony z umowy o prace mam to samo oplacane, wiec powinienem miec 2x lepsze uslugi w sluzbie zdrowia was79 - Czw 11 Gru, 2014 Zajebista jest ta składka, bo po przekroczeniu kwoty rocznego ograniczenia (120kzł) na emerytalne i rentowe sie nie placi, a zdrowotne cały czas kasuja Vlodarsky - Czw 11 Gru, 2014
PiTT napisał/a:
tak, jedyne 270 zl za nic
z jednej strony z umowy o prace mam to samo oplacane, wiec powinienem miec 2x lepsze uslugi w sluzbie zdrowia
ja to samo dlatego pytam o 2015Jakarti - Pią 12 Gru, 2014
kamil napisał/a:
liczę, ze tak...lata lecą i coraz bardziej zwracam na to uwagę
a ja nie licze na to kamil.
dostaniesz powiedzmy 2k.
jesli Ci to pasuje to super - mnie nie wiec traktuje to jako "bonus" na stare lata.
kase trzeba odkladac samemu i w sumie tyle z dobrych rad
vlodek napisał/a:
ale dla Ciebie i tak zostaje tylko zdrowotne ?
przypomnij w sobote to opowiem.
was79 napisał/a:
Zajebista jest ta składka, bo po przekroczeniu kwoty rocznego ograniczenia (120kzł) na emerytalne i rentowe sie nie placi, a zdrowotne cały czas kasuja
to jest totalnie chory przepis. sprawia, ze najbiedniejsi placa stosunkowo najwiecej, a de facto najmniej.. chociaz korzystaja z tych uslug najczesciej
dla mnie powinna byc jedna, % stawka na wszystko.kamil - Pią 12 Gru, 2014 no zgadzam się dlatego mam jeszcze II i III filarPiTT - Pią 12 Gru, 2014 filar srilar
najlepiej sobie stworzyc osobne konto oszczednosciowe i tam pchac nadwyzki... jedyny problem ze ciezko z nimi
mbank ma fajny produkt, msaver, od kazdej transakcji automatycznie zaokrągla w górę i przelewa to na osobne konto, powiedzmy płacisz 6zł. kartą (wiadomo! ) to zaokrągla do 10 i 4 ziko leci na konto oszczednosciowe
można sobie ustawić różne parametry
w ciągu m-ca z tych przelewów z karty zbiera się czasami nawet kilka stówek kamil - Pią 12 Gru, 2014 no własnie nadwyżki - szczerze mówiąc nie mam takich, więc ta opcja oszczędzania odpada.
Wątpie, żeby taki produkt typu Msaver przetrwał 20 lat i żebyś nie miał ochoty przy nadarzającej się okazji chwycić tych zaokrągleń
Więc zdecydowanie wole 3 filar z inwestycją w jakieś instrumenty finansowe, które tak czy siak pracują a dostęp do nich jest bardziej ograniczony niż konto oszczędnościowe ...fuck 2% really ??? Bonczek - Pią 12 Gru, 2014 Perogi? Really?anjas - Pią 12 Gru, 2014 ja część kasy inwestuję w akcje. Na razie srogo dostaję po dupie ale kiedyś się odegram!!! PiTT - Pią 12 Gru, 2014
anjas napisał/a:
ja część kasy inwestuję w akcje. Na razie srogo dostaję po dupie ale kiedyś się odegram!!!
ale jakies akcje na miescie? Anonymous - Pią 12 Gru, 2014 a ja inwestuje oszczędności w przezycie do nastepnego miesiąca,ot takie zderzenie z rzeczywistościa trzeciej rpdzik - Pią 12 Gru, 2014 Konieczność płacenia wielkrotnie składki zdrowotnej jest jeszcze mądre w drugą stronę, jak pracujesz na 1/20 etatu (a można) to płącąc kilka PLN miesięcznie masz taką samą opiekę i jesteś w pełni ubezpieczony