Ten cały program osłonowy, 24 miesięczne odprawy, urlopy płatne 4 letnie aby dociągnąć do emerytury - nosz k...a mać.
mniej niż dalsza eksploatacja tych kopalń przy aktualnych wynikach..
myslisz, ze jak do tej pory kazda inna branza, w tym gornictwo bylo / jest restrukturyzowane?
PKP, Poczta, LOT i wiele innych?
zawsze są wieloletnie odprawy, pensje do okresu emerytalnego itd.
inaczej sie nie da , chyba ze ma sie różdzkę co sprawi, ze hajs sie mnoży Niemy - Pon 12 Sty, 2015 Tak na szybko licząc:
13tka - ok 3500zl
14tka - ok 3500zl
Barbórka - ok 3500zł
Deputat węglowy - 8 x 600zł= 4800zł
Daje to jakieś 15tyś zł rocznego bonusu do pensji!! A dodatkowo szybsza emeryturka Kenet - Pon 12 Sty, 2015
Jakarti napisał/a:
Kenet napisał/a:
Ten cały program osłonowy, 24 miesięczne odprawy, urlopy płatne 4 letnie aby dociągnąć do emerytury - nosz k...a mać.
mniej niż dalsza eksploatacja tych kopalń przy aktualnych wynikach..
myslisz, ze jak do tej pory kazda inna branza, w tym gornictwo bylo / jest restrukturyzowane?
PKP, Poczta, LOT i wiele innych?
zawsze są wieloletnie odprawy, pensje do okresu emerytalnego itd.
inaczej sie nie da , chyba ze ma sie różdzkę co sprawi, ze hajs sie mnoży
Patrząc na to zestawienie bonusów jakie dostają górnicy i miękkie lądowanie jakie się im szykuje po zamknięciu tych 4 kopalń wk...wia mnie po prostu ich postawa roszczeniowa. Jakoś nie pamiętam żeby listonosze czy piloci co 3 miesiące strajkowali. Ludzi się zwalnia z dnia na dzień, takie życie, ale nie w górnictwie.
Skoro węgiel z Amsterdamu kosztuje 250, a nasz 400-500 to jestem bardzo ciekaw jak wygląda plan opłacalnego wydobycia, który podobno ma strona górników? Postawa rządu też jest ch...owa bo co innego obiecywali, a niewiele później robią inaczej. Ale to kogoś dziwi? Od kilku lat obietnice odwlekały wyrok, ale widać że miarka się przebrała i w końcu trzeba to jakoś rozwiązać.
Lada moment zablokują Warszawę i znów komuś rząd zabierze i wsypie w studnię bez dna żeby tylko nie było dymu przez parę miesięcy. A później nowe wybory to ktoś inny będzie się martwił. Co za chory kraj ja jebie.Jakarti - Pon 12 Sty, 2015
Kenet napisał/a:
Patrząc na to zestawienie bonusów jakie dostają górnicy i miękkie lądowanie jakie się im szykuje po zamknięciu tych 4 kopalń wk...wia mnie po prostu ich postawa roszczeniowa. Jakoś nie pamiętam żeby listonosze czy piloci co 3 miesiące strajkowali. Ludzi się zwalnia z dnia na dzień, takie życie, ale nie w górnictwie.
jedna różnica.
górnicy to spore chłopy i jest ich kosmos dużo. kopalnie są bogate, a jeszcze bardziej związki zawodowe.
siła działa i dlatego są strajki, a strajkują wszyscy przecież - pielęgniarki, poczta też strajkowała, nauczyciele. wszyscy
no i gdybyś miał wywalić na raz 3.000 osob z jakiejkolwiek innej branzy - nawet prywatnej to są to już zwolnienia grupowe i trzeba to zorganizować troche inaczej.Niemy - Pon 12 Sty, 2015 Zamykanie kopalń to nie jest dobry pomysł, bo jak widać da się na tym zarobić i węgiel nadal jest potrzebny. Trzeba je tylko gruntownie zrestrukturyzoawać i odchudzić. Weźcie tez pod uwagę ile firm do okoła świadczy usługi lub produkuje coś dla górnictwa.PiTT - Pon 12 Sty, 2015 koorwa kolejny pisowski as, mastalerek... wypowiedz o manifestacji w paryzu
az rece opadaja jak sie takich klaunow slucha...Jakarti - Pon 12 Sty, 2015 kenet,
paczaj
No właśnie tam taka była, zabójca nie bał się konsekwencji złamania zakazu? Niemożliwe.
Ale zakazu posiadania, gdyby taki wprowadzili, na pewno by przestrzegał dzik - Pon 12 Sty, 2015
Jakarti napisał/a:
ale po co?
nawet górnicy nie zaprzeczają, że one są na minusie..
pytanie dlaczego tak jest i kto za to odpowiada.. ale to nie ma nic wspólnego z aktualną sytuacją.
po prostu nie chcą ich zamykać - bronią swoich miejsc pracy.
Bo z takiej kopali potrafi żyć całe miasto, jeden sprzedaje śrubki po 2PLN, drugi wiadra po 1000PLN do kopalni. Jak posłuchałem jak to wygląda od środka to mnie już nic nie zdziwi.Jakarti - Pon 12 Sty, 2015 tylko mi nie mów, że chciałbyś je trzymać na minusie..
nosz karfa nie chodzi o to, że trzeba je zamknąć tylko trzeba nimi jakoś zarządzać i wtedy to co napisałeś ma sens. to co od razu napisałem - trzeba najpierw wiedzieć dlaczego są niedochodowe, a później dopiero podejmować decyzjedzik - Pon 12 Sty, 2015 Nie o to chodzi, wszyscy z niej żyli bo każdy z niej wyciągał ile wlezie, śrubka za 2PLN zamiast 0,05PLN to właśnie przykład który mi został w głowie. Stąd się biorą koszty i protesty pozostałych, zniknie żyła złota.Jakarti - Pon 12 Sty, 2015 chyba nie doczytałem poprzedniego wpisu do konca GeKo - Pon 12 Sty, 2015
dzik napisał/a:
GeKo napisał/a:
Cytat:
Masakry mają w jednym miejscach "gun free zones".
Powiedz to tym z premiery Batmana w Denver
No właśnie tam taka była, zabójca nie bał się konsekwencji złamania zakazu? Niemożliwe.
Ale zakazu posiadania, gdyby taki wprowadzili, na pewno by przestrzegał
Zgodzę się z tym ze zakaz posiadania broni w USA nic nie zmieni bo tam jest zbyt dużo juz broni wpompowanej w rynek, legalnej i nielegalnej.dzik - Pon 12 Sty, 2015
A co ma dostęp do broni wspólnego z "gun free zone", możesz gnata kupić w kiosku ale akurat tak wnieść nie możesz.
U nas wg policji masz kilkaset tysięcy nielegalnej. Co by zakaz zmienił?GeKo - Wto 13 Sty, 2015 OK tu się zgodzę, byłem przekonany że jak gdzieś jest dostęp do broni (miasto, stan) to wszędzie bez wyjątku a mianem gun free zones. Określa się właśnie miasta gdzie dostęp do broni jest ograniczony. W takim przypadku jest to bzdurny przepis. Bo w każdej chwili tak jak mówisz kupić można w kiosku obok i bez kontroli wnieść bron w takie miejsce. Z drugiej strony mówiąc jak mówisz ze nosisz bron na co dzień. To wychodzisz wieczorem na miasto pochlac i zabierasz klamkę?