To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

HydePark - Dyskusje gospodarczo/polityczno/obyczajowe

Jakarti - Pon 12 Sty, 2015

Kenet napisał/a:
Ten cały program osłonowy, 24 miesięczne odprawy, urlopy płatne 4 letnie aby dociągnąć do emerytury - nosz k...a mać.

mniej niż dalsza eksploatacja tych kopalń przy aktualnych wynikach..
myslisz, ze jak do tej pory kazda inna branza, w tym gornictwo bylo / jest restrukturyzowane?

PKP, Poczta, LOT i wiele innych?
zawsze są wieloletnie odprawy, pensje do okresu emerytalnego itd.

inaczej sie nie da , chyba ze ma sie różdzkę co sprawi, ze hajs sie mnoży :)

Niemy - Pon 12 Sty, 2015

Tak na szybko licząc:

13tka - ok 3500zl

14tka - ok 3500zl

Barbórka - ok 3500zł

Deputat węglowy - 8 x 600zł= 4800zł

Daje to jakieś 15tyś zł rocznego bonusu do pensji!! A dodatkowo szybsza emeryturka :]

Kenet - Pon 12 Sty, 2015

Jakarti napisał/a:
Kenet napisał/a:
Ten cały program osłonowy, 24 miesięczne odprawy, urlopy płatne 4 letnie aby dociągnąć do emerytury - nosz k...a mać.

mniej niż dalsza eksploatacja tych kopalń przy aktualnych wynikach..
myslisz, ze jak do tej pory kazda inna branza, w tym gornictwo bylo / jest restrukturyzowane?

PKP, Poczta, LOT i wiele innych?
zawsze są wieloletnie odprawy, pensje do okresu emerytalnego itd.

inaczej sie nie da , chyba ze ma sie różdzkę co sprawi, ze hajs sie mnoży :)

Patrząc na to zestawienie bonusów jakie dostają górnicy i miękkie lądowanie jakie się im szykuje po zamknięciu tych 4 kopalń wk...wia mnie po prostu ich postawa roszczeniowa. Jakoś nie pamiętam żeby listonosze czy piloci co 3 miesiące strajkowali. Ludzi się zwalnia z dnia na dzień, takie życie, ale nie w górnictwie.

Skoro węgiel z Amsterdamu kosztuje 250, a nasz 400-500 to jestem bardzo ciekaw jak wygląda plan opłacalnego wydobycia, który podobno ma strona górników? Postawa rządu też jest ch...owa bo co innego obiecywali, a niewiele później robią inaczej. Ale to kogoś dziwi? Od kilku lat obietnice odwlekały wyrok, ale widać że miarka się przebrała i w końcu trzeba to jakoś rozwiązać.

Lada moment zablokują Warszawę i znów komuś rząd zabierze i wsypie w studnię bez dna żeby tylko nie było dymu przez parę miesięcy. A później nowe wybory to ktoś inny będzie się martwił. Co za chory kraj ja jebie.

Kenet napisał/a:
Patrząc na to zestawienie bonusów jakie dostają górnicy i miękkie lądowanie jakie się im szykuje po zamknięciu tych 4 kopalń wk...wia mnie po prostu ich postawa roszczeniowa. Jakoś nie pamiętam żeby listonosze czy piloci co 3 miesiące strajkowali. Ludzi się zwalnia z dnia na dzień, takie życie, ale nie w górnictwie.

jedna różnica.
górnicy to spore chłopy i jest ich kosmos dużo. kopalnie są bogate, a jeszcze bardziej związki zawodowe.
siła działa i dlatego są strajki, a strajkują wszyscy przecież - pielęgniarki, poczta też strajkowała, nauczyciele. wszyscy :)

no i gdybyś miał wywalić na raz 3.000 osob z jakiejkolwiek innej branzy - nawet prywatnej to są to już zwolnienia grupowe i trzeba to zorganizować troche inaczej.

Niemy - Pon 12 Sty, 2015

Zamykanie kopalń to nie jest dobry pomysł, bo jak widać da się na tym zarobić i węgiel nadal jest potrzebny. Trzeba je tylko gruntownie zrestrukturyzoawać i odchudzić. Weźcie tez pod uwagę ile firm do okoła świadczy usługi lub produkuje coś dla górnictwa.
PiTT - Pon 12 Sty, 2015

koorwa kolejny pisowski as, mastalerek... wypowiedz o manifestacji w paryzu :wall:
az rece opadaja jak sie takich klaunow slucha...

kenet,
paczaj

http://tvn24bis.pl/z-kraj...zad,505202.html :D

dzik - Pon 12 Sty, 2015

GeKo napisał/a:
Cytat:
Masakry mają w jednym miejscach "gun free zones".

Powiedz to tym z premiery Batmana w Denver ;)

No właśnie tam taka była, zabójca nie bał się konsekwencji złamania zakazu? Niemożliwe.
Ale zakazu posiadania, gdyby taki wprowadzili, na pewno by przestrzegał :)

dzik - Pon 12 Sty, 2015

Jakarti napisał/a:
ale po co?
nawet górnicy nie zaprzeczają, że one są na minusie..
pytanie dlaczego tak jest i kto za to odpowiada.. ale to nie ma nic wspólnego z aktualną sytuacją.

po prostu nie chcą ich zamykać - bronią swoich miejsc pracy.

Bo z takiej kopali potrafi żyć całe miasto, jeden sprzedaje śrubki po 2PLN, drugi wiadra po 1000PLN do kopalni. Jak posłuchałem jak to wygląda od środka to mnie już nic nie zdziwi.

tylko mi nie mów, że chciałbyś je trzymać na minusie..
nosz karfa nie chodzi o to, że trzeba je zamknąć tylko trzeba nimi jakoś zarządzać i wtedy to co napisałeś ma sens. to co od razu napisałem - trzeba najpierw wiedzieć dlaczego są niedochodowe, a później dopiero podejmować decyzje

dzik - Pon 12 Sty, 2015

Nie o to chodzi, wszyscy z niej żyli bo każdy z niej wyciągał ile wlezie, śrubka za 2PLN zamiast 0,05PLN to właśnie przykład który mi został w głowie. Stąd się biorą koszty i protesty pozostałych, zniknie żyła złota.

chyba nie doczytałem poprzedniego wpisu do konca :)
GeKo - Pon 12 Sty, 2015

dzik napisał/a:
GeKo napisał/a:
Cytat:
Masakry mają w jednym miejscach "gun free zones".

Powiedz to tym z premiery Batmana w Denver ;)

No właśnie tam taka była, zabójca nie bał się konsekwencji złamania zakazu? Niemożliwe.
Ale zakazu posiadania, gdyby taki wprowadzili, na pewno by przestrzegał :)

Chyba nie bardzo, bo z tego co tu piszą gnata można niemal w każdym markecie kupić.
http://wpolityce.pl/m/pol...rach-handlowych

Zgodzę się z tym ze zakaz posiadania broni w USA nic nie zmieni bo tam jest zbyt dużo juz broni wpompowanej w rynek, legalnej i nielegalnej.

dzik - Pon 12 Sty, 2015

GeKo napisał/a:

Chyba nie bardzo, bo z tego co tu piszą gnata można niemal w każdym markecie kupić.
http://wpolityce.pl/m/pol...rach-handlowych

A co ma dostęp do broni wspólnego z "gun free zone", możesz gnata kupić w kiosku ale akurat tak wnieść nie możesz.

U nas wg policji masz kilkaset tysięcy nielegalnej. Co by zakaz zmienił?

GeKo - Wto 13 Sty, 2015

OK tu się zgodzę, byłem przekonany że jak gdzieś jest dostęp do broni (miasto, stan) to wszędzie bez wyjątku a mianem gun free zones. Określa się właśnie miasta gdzie dostęp do broni jest ograniczony. W takim przypadku jest to bzdurny przepis. Bo w każdej chwili tak jak mówisz kupić można w kiosku obok i bez kontroli wnieść bron w takie miejsce. Z drugiej strony mówiąc jak mówisz ze nosisz bron na co dzień. To wychodzisz wieczorem na miasto pochlac i zabierasz klamkę?