ps. dziwne teorie macie , ludzie bedą uciekać od kredytu sprzedając mieszkania, bo będą niewydolni finansowo
Mieszkania posiadają zawsze wartość rynkową-nikogo nie interesuje co, kiedy i za ile.
Kontrakt oraz ust kwoty/% z bankiem to sprawa podpisującego umowę.
Można zastanowić się tylko, jak taka zmiana wpłynie na podaż/popyt na rynku?Jakarti - Pią 16 Sty, 2015 holendrzy zawsze przoduja w trudnych decyzjach wiec jesli to nie jest wkrętka jak wiele takich wypowiedzi to byłoby dobrze
i wypierdalac maja tylko Ci ktorym nie pasuje - nie wszyscy
ps. dziwne teorie macie , ludzie bedą uciekać od kredytu sprzedając mieszkania, bo będą niewydolni finansowo
Mieszkania posiadają zawsze wartość rynkową-nikogo nie interesuje co, kiedy i za ile.
Kontrakt oraz ust kwoty/% z bankiem to sprawa podpisującego umowę.
Można zastanowić się tylko, jak taka zmiana wpłynie na podaż/popyt na rynku?
Znam z 50 osob, ktore maja kredyt w chf, nie znam nikogo kto sprzedal, albo chce sprzedac mieszkanie. Znam kilka, ktore kupilo wieksze a poprzednie wynajelo, ale nie sprzedalo. Ci co byli bardziej na styk po prostu oszczedzaja na rozrywce etc.
"ludzie beda uciekac od kredytu, sprzedajac mieszkania", no jak? jak ktos jest niewydolny i wzial kredyt na 110% to sprzeda mieszkanie za 300tys, zostanie mu do splaty 150tys bez zabezpieczenia i nie ma gdzie mieszkac. Gdzie tu ucieczka od kredytu??? Predzej pojedzie na saksy do niemiec/ angli, bedzie jezdzil w nocy na taryfie, albo zacznie krecic lody.
A na rynek nierychomosci mysle, ze nie bedzie to mialo specjalnego wplywu, frankowcy i tak zwykle byli pasywni w ostatnich latach.dzik - Pią 16 Sty, 2015 Dużo frankowców pociesza się w mylny sposób "i tak mam ratę niższą niż byłaby w PLN". Błąd.
Mają w głowie cenę raty z chwilii brania kredytu, a WIBOR spadł mocniej niż LIBOR. Kolega właśnie brał w CHF przy LIBOR 2 gdy WIBOR był 6%, wtedy PLN wychodziło drożej. Dzisiaj miałby tą samą ratę gdyby frank był po 2,7, a ponieważ nie jest....EmerytRs2 - Pią 16 Sty, 2015 psc nie wszyscy są tak obrotni jak piszesz. to są indywidualne kwestie jak zawsze.pcs - Pią 16 Sty, 2015
dzik napisał/a:
Dużo frankowców pociesza się w mylny sposób "i tak mam ratę niższą niż byłaby w PLN". Błąd.
Mają w głowie cenę raty z chwilii brania kredytu, a WIBOR spadł mocniej niż LIBOR. Kolega właśnie brał w CHF przy LIBOR 2 gdy WIBOR był 6%, wtedy PLN wychodziło drożej. Dzisiaj miałby tą samą ratę gdyby frank był po 2,7, a ponieważ nie jest....
wiadomo, ze aktualnie raty kredytow PLN sprzed 7-9 lat sa nizsze od tych i to juz sporo, ale jeszcze mozna sie pocieszac ze skali tych prawie 10 lat frankowe sa jeszcze do przodu. Jak bedzie w skali tych 30 lat to hgw. Mnie wysokosc raty nie przeszkadza, ale brak eleastycznosci juz bardzo bo bylem raczej aktywnym inwestorem.pcs - Pią 16 Sty, 2015
EmerytRs2 napisał/a:
psc nie wszyscy są tak obrotni jak piszesz. to są indywidualne kwestie jak zawsze.
obrotny nie obrotny, sprzedaz mieszkania zadluzonego na 150% jest niemozliwa, i niczego nie rozwiazuje wiec co to niby za ulga?. Osoby w bardzo zlej kondycji oglosza upadlosc. A pozostale zagrozone, mniej zaradne wynajma mieszkanie i przeprowadza sie do rodzicow, wyjada na saksy, wynajma pokoj.bizon - Pią 16 Sty, 2015
Jakarti napisał/a:
PiTT napisał/a:
Michał chce za gotowke kupic, wiec nie mowimy o kredycie
a potem to juz czysta kalkulacja za ile wynajmujesz i czy kiedys w przyszlosci je sprzedasz czy zostawisz jako lokate
chuj sie znasz.
nawet jak wynajmiesz za 75% ceny rynkowej to w czasie kredytu (zalezy od okresu kredytowania) wyjdziesz grubo na plus.
na szybko liczac
200.000 x 3% rocznie = 6.000zl x 15 lat = 90.000 zł (kredyt ci sie praktycznie zwrocil bo ja nie licze procentu składanego)
wynajem
1500x12 m-cy = 18.000 x 15 lat = 270.000 zl
+ zostaje Ci mieszkanie o wartosci ok 250.000
oczywiscie sa jeszcze koszty, czynsze, przestoje w wynajmie, remonty, podatki itd ale to trzeba po prostu policzyc. chodzi o zasade, ze kupno za gotowke nie jest biznesowo uzasadnione a majk zrobi jak bedzie uwazal.
Dla warunków warszawskich może to sensowne obliczenia, dla łódzkich nie.
Rata za kredyt żony wahała się między 1000 a 1500zł, teraz pewnie będzie z 1700.
Wynajem na czysto, po odliczeniu opłat itp to zysk w okolicach 800zł. 1000zł to już by ktoś musiał naprawdę dobrego klienta trafić.
No ale może tam u was można takie stawki wołać.
pcs napisał/a:
Znam z 50 osob, ktore maja kredyt w chf, nie znam nikogo kto sprzedal, albo chce sprzedac mieszkanie. Znam kilka, ktore kupilo wieksze a poprzednie wynajelo, ale nie sprzedalo. Ci co byli bardziej na styk po prostu oszczedzaja na rozrywce etc.
"ludzie beda uciekac od kredytu, sprzedajac mieszkania", no jak? jak ktos jest niewydolny i wzial kredyt na 110% to sprzeda mieszkanie za 300tys, zostanie mu do splaty 150tys bez zabezpieczenia i nie ma gdzie mieszkac. Gdzie tu ucieczka od kredytu??? Predzej pojedzie na saksy do niemiec/ angli, bedzie jezdzil w nocy na taryfie, albo zacznie krecic lody.
+1
Żona brała kredyt na 225k, który teraz jest wart ze 350k (ze 2-3 lata temu, przy niższym kursie był wyliczony przez bank na 320k). Wartość mieszkania w tym czasie spadła z ~200k na ~160k. Czyli sprzedając teraz byśmy byli bez mieszkania i z zadłużeniem 200k.
Trzeba zacisnąć zęby i czekać, aż coś się może poprawi.PiTT - Wto 20 Sty, 2015 jebłem...
pis chyba znalazl metode w swoim szalenstwie
http://wiadomosci.wp.pl/k...l?ticaid=11431c
najpierw hejtowali jak wszyscy, ale po kilku dniach ktos stwierdzil, kurde a moze wmowimy wszystkim ze to realne zagrozenie dla Buły, ludzie zaczna na nia glosowac, oslabimy pozycje Bronka i wtedy my wygramy
coś kurwa tak głupiego mogą wymyślać tylko głupi ludzie Jakarti - Wto 20 Sty, 2015 PiTT,
jesli sie zgodzic z tezą, to nie ma w tym nic szalonego.
wróg naszego wroga to nasz przyjaciel.
a kto sie spotkał jakiś czas temu z Millerem? was79 - Wto 20 Sty, 2015 Dlaczego Magdalena Ogórek startuje w wyborach?
a co się będzie kisić w domu!PiTT - Wto 20 Sty, 2015
Jakarti napisał/a:
PiTT,
jesli sie zgodzic z tezą, to nie ma w tym nic szalonego.
wróg naszego wroga to nasz przyjaciel.
a kto sie spotkał jakiś czas temu z Millerem?
prawda to, ale robia to tak nieudolnie ze dupa opada
i jeszcze Mastalerek z miną przestraszonego gimnazjalisty...
mieli jednego godnego czlowieka to nie wiem czemu z niego zrezygnowali...
PiTT - Śro 21 Sty, 2015 i niech mi ktos powie ze jest kurcze inaczej...
pewnie sam bym bral wtedy kredo we franiu tylko z taka roznica ze bym z siebie nie robil teraz kretyna placzac jak mnie oszukali
ciekawe kiedy zaczna lamentowac gracze lotto i nalogowi hazardzisci... przeciez nie tak mialo byc
Chloru - Śro 21 Sty, 2015 PiTT, gdzie widzisz zakredytowanych w CHF płaczących jak ich oszukali? Banki walą w ch.j jeżeli chodzi o LIBOR. Też bym się wkurzał gdyby ktoś jednostronnie zmieniał mi umowę w najmniej odpowiednim dla mnie momencie.
Jak ktoś się zakredytował pod korek to waluta w jakiej to zrobił jest mniej istotna. WIBOR też na przestrzeni ostatnich kilku lat fajnie zap..ł. Jego zmienność była w tym okresie większa niż kursu CHF/PLN... na szczęście korzystna dla kredytobiorców.