To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

HydePark - Dyskusje gospodarczo/polityczno/obyczajowe

Anonymous - Nie 17 Mar, 2013

Z zasady nie wypowiadam sie na tematy ekonomiczne bo sie nie znam (w zasadzie na niczym sie nie znam ale na ekonomi to juz zupełnie) ale chciałem sie spytac(głównie Dzika i Alexa) czy naprawde uwazacie ze wysokie podatki i wysoki poziom redystrybucji (tak sie chyba to zwie,jesli sie myle to poprawcie) jest dobry dla ludzi i gospodarki??

rabarbar napisał/a:
czy naprawde uwazacie ze wysokie podatki i wysoki poziom redystrybucji (tak sie chyba to zwie,jesli sie myle to poprawcie) jest dobry dla ludzi i gospodarki??

Odpowiadam ofc tylko w swoim imieniu.
Po 1. przykro mi, że uznałeś, że jestem za wysokimi podatkami. Nie wydaje mi się, że gdziekolwiek napisałem takie stwierdzenie. Btw. jaki to jest "wysoki" poziom 5%, 10%, 33%?

Po 2. jestem za systemem podatkowym pozwalającym pracodawcom zarobić swoje i rządowi funkcjonować. Nie jestem na tyle "w temacie" aby podać dokładne proporcje ale mówienie/pisanie rzeczy, które przez zdecydowaną większość 30 stron, insynuują, "że nie powinno być podatków a Państwo powinno sobie dać radę bo od tego jest" jest co najmniej nietrafione.

A miałem dodać topic do ignorowanych...

M - Nie 17 Mar, 2013

No to Alex chyba bijemy piane bo mi chodzi dokladnie o to samo co tobie...

Przepraszam,nie zrozumieliśmy sie,zle sformułowałem pytanie,pytałem sie Ciebie bo odniosłem wrazenie ze znasz sie na ekonomi

M napisał/a:
No to Alex chyba bijemy piane bo mi chodzi dokladnie o to samo co tobie...

Że tak zacytuje coś co mi bezczelnie kiedyś wkleiłeś:

Cytat:
Cwanie się podczepiłeś po konsensus

Sorry, ale w życiu nie zgodzę się, że chodzi nam o to samo. Ty chcesz aby państwo było policyjno-wojskowe a za reszta (za którą nie jesteś w stanie) mówisz, że masz zamiar płacić sam. A ja uważam, że Państwo powinno zapewnić swoje funkcje prawodawcze, porządkowe, administracyjne, gospodarcze, socjalne i kulturalne przy optymalnie niskich podatkach które nie będę pracującym uprzykrzały życia.

Tak więc bardzo proszę nie pisz, że chodzi nam o to samo bo tak jak Ci napisałem wtedy "z goła inaczej" :wall:

rabarbar napisał/a:
Przepraszam,nie zrozumieliśmy sie,zle sformułowałem pytanie,pytałem sie Ciebie bo odniosłem wrazenie ze znasz sie na ekonomi

Skoro "odniosłeś wrażenie" to znaczy, że już nie masz wątpliwości, że się nie znam? ;)
Mam nadzieję, że chociaż trochę odpowiedziałem na Twoje pytanie (które wg mnie było dobrze sformułowane)?

M - Nie 17 Mar, 2013

Bzdury piszesz panie, straszne bzdury i kocopały.
Ale zrobię to w twoim stylu i wstawię takie coś: :wall:
zamiast rzeczowego komentarza.

Jakarti - Nie 17 Mar, 2013

beda z tego dzieci :rotfl:

M napisał/a:
Bzdury piszesz panie, straszne bzdury i kocopały.

M, WTF is wrong with U?

M napisał/a:
Ja nic nie chce od państwa oprócz wojska i policji.

M napisał/a:
Za wszystko chcę płacić sam i płacę

Czy coś Ci się pomyliło jak pisałeś te dwie linijki powyżej?

M napisał/a:
zamiast rzeczowego komentarza.

Mało razy Ci dane liczbowe i rzeczowe komentarze podawałem, które olewałeś ciepłym moczem?

Jakarti napisał/a:
beda z tego dzieci

;)

M - Nie 17 Mar, 2013

:rotfl:

Jakarti - Nie 17 Mar, 2013

zle zarzadzanie,
trzeba zbudowac schody albo rozdac parasolki :]

dzik - Nie 17 Mar, 2013

rabarbar napisał/a:
Z zasady nie wypowiadam sie na tematy ekonomiczne bo sie nie znam (w zasadzie na niczym sie nie znam ale na ekonomi to juz zupełnie) ale chciałem sie spytac(głównie Dzika i Alexa) czy naprawde uwazacie ze wysokie podatki i wysoki poziom redystrybucji (tak sie chyba to zwie,jesli sie myle to poprawcie) jest dobry dla ludzi i gospodarki??

Za wysokich podatków nikt nie chce płacić, chętnie płaciłbym mniej, jak chyba każdy.
Niestety jesteśmy po kilkudziesięciu latach gospodarczej tragedii (PRL) i długo to będzie się za nami ciągnąć. Jak uzdrowić ZUS skoro trzeba wypłacać emerytury tym których składki leciały w powietrze, a to są nasi dziadkowie i rodzice?

Narazie to trzeba wyciąć wszystkie PRL'owskie zaległości których nikt nie miał odwagi ruszyć, czyli emeryturki resortowe (PO chyba pierwsze coś ruszyło), KRUS'y (wiadomo, demokracja, PSL nie pozwoli) itp.

M - Nie 17 Mar, 2013

dzik napisał/a:
rabarbar napisał/a:

Za wysokich podatków nikt nie chce płacić, chętnie płaciłbym mniej, jak chyba każdy.
Niestety jesteśmy po kilkudziesięciu latach gospodarczej tragedii (PRL) i długo to będzie się za nami ciągnąć. Jak uzdrowić ZUS skoro trzeba wypłacać emerytury tym których składki leciały w powietrze, a to są nasi dziadkowie i rodzice?

Potrzebna jest transformacja - płynne przejście od emerytur państwowych do prywatnych. Można było to zacząć w 90roku, bylibyśm pewnie już w 2/3 drogi.
Może się okazać niedługo że zus po prostu zbankrutuje i tak się stanie tylko szybciej ale przy bardzo wysokich kosztach społecznych.

M - Pon 18 Mar, 2013

Świetne narzędzie.Można znaleźć bardzo szybko idealny kraj do życia dla siebie :)
Mi z zachodnich krajów zawsze wychodzi pierwsza szwajcaria :)
http://www.freeexistence.org/freedom.shtml

Anonymous - Pon 18 Mar, 2013

Kurwa musze ironie pocwiczyc
anjas - Wto 19 Mar, 2013

Niezła akcja z tym Cyprem.
Plotka mówi, że ichniejszy parlament raczej nie zaakceptuje tego podpierdolenia kasy z kont, ale mleko i tak się rozlało. Zaufanie do systemu bankowego w całej unii pewnie zdrowo pierdutnie.

Jak dla mnie to chory pomysł, chora akcja. Tym bardziej, że w całej UE kwota gwarantowanych przez państwo depozytów na kontach wynosi 100 000 euro, więc gdyby ruszyli kasę z kont, na których zdeponowane jest poniżej 100 000 euro to byłoby złamanie tych gwarancji.
Drugą opcją jest podpierniczenie większego % kasy z kont, na których jest więcej niż 100 000 ojro, ale wtedy biją głównie w ruskich gangsta a oni pewnie nie lubią dostawać po dupie.
Ktoś wpadł na koszmarny pomysł, pewnie nawet nie zdając sobie sprawy jakie mogą być konsekwencje.