Valvoline racing dobry jest... 3k km ostrego upalania i olej ledwo brunatny
Tez leje i nie narzekam, naprawde dobry i przeystepny cenowo olej.Anonymous - Sob 14 Kwi, 2007 Motul i Mobil1 syntetykiAnonymous - Nie 06 Maj, 2007 tez chce zalac yts'a castrolem edge sport 0w-40
http://www.castrol.com/ca...ntentId=7028275
teraz mam mobil1 5w-50 i nie wiem czy na nim zostac czy zmienic na castrola czy moze motula..Loko - Nie 06 Maj, 2007 Hmm castrol nie ma najlepszej opini w pl, a olej 0w 40 to chyba jakiś zimowy ,
0 oznacza temperature -40 stopni wiec to olej na grube mrozy.Anonymous - Nie 06 Maj, 2007
mikson napisał/a:
teraz mam mobil1 5w-50 i nie wiem czy na nim zostac czy zmienic na castrola czy moze motula..
Jeżdze na Motulu teraz wymieniam na Motula 300V Chrono 10w40 jak do tej pory jestem bardzo zadowolona a autkiem nie jeżdze jak emerytka (chociaż czasami może byloby lepiej )M - Nie 06 Maj, 2007 Po czym uznajecie ze jestescie zadowoleni z oleju?
Prosze o konkrety.nox - Nie 06 Maj, 2007 raz w tygodniu go rozkręcają i stwierdzają znacznie mniejsze zuzycie silnika w porównaniu do poprzednich środków smarnych uzywanych w swoich autach ziąą nie znasz się...M - Nie 06 Maj, 2007 Ja codziennie panewki wyjmuje i ogladam pod mikroskopem nox - Nie 06 Maj, 2007 tak samo jak ja wsomie moje to częściej widzą mnie niz olej Anonymous - Nie 06 Maj, 2007
nox napisał/a:
raz w tygodniu go rozkręcają i stwierdzają znacznie mniejsze zuzycie silnika
eM napisał/a:
Ja codziennie panewki wyjmuje i ogladam pod mikroskopem
nox napisał/a:
tak samo jak ja wsomie moje to częściej widzą mnie niz olej
nox, to może się zdecyduj bo raz w tygodniu a raz dziennie to juz nie prawie a wielka różnica M - Nie 06 Maj, 2007
Dark Lady napisał/a:
nox napisał/a:
raz w tygodniu go rozkręcają i stwierdzają znacznie mniejsze zuzycie silnika
eM napisał/a:
Ja codziennie panewki wyjmuje i ogladam pod mikroskopem
nox napisał/a:
tak samo jak ja wsomie moje to częściej widzą mnie niz olej
nox, to może się zdecyduj bo raz w tygodniu a raz dziennie to juz nie prawie a wielka różnica
Spoko, zartujemy sobie tylko.
A tak powaznie, jak czesto wymieniasz u siebie w aucie panewki? Czy kupujesz seryjne czy moze jakies zamienniki z tworzyw sztucznych (ostatnio popularne na ulice) ?
Lady?Anonymous - Pon 07 Maj, 2007
eM napisał/a:
A tak powaznie, jak czesto wymieniasz u siebie w aucie panewki?
No tak poważnie to raz w tygodniu jak je dobrze pod mikroskopem poogladam i mi sie nie spodobają:P
a olej co 5 max 8 tyś nox - Pon 07 Maj, 2007 auto T czy N/A ??Anonymous - Pon 07 Maj, 2007
nox napisał/a:
auto T czy N/A ??
TAnonymous - Pon 07 Maj, 2007 W C2 używam Motula 5w40 300v Power (z półki w rajdowni przeznaczonej dla Subarek hehehehe) a w BMW zalewam 15w50 300 Competition.
W Citroenie zmieniam zmieniam co 15.000 KM a w BMW co roku (robie ok 5000 KM rocznie)
Zalety:
Citroen 80.000 KM przebiegu - bez widocznych i słyszalnych różnic ale mam świadomość że to działa na przyszłość . Zerowe zużycie oleju, nawet podczas ostrej jazdy na trasie.
BMW 170.000 km przebiegu - wyciszył pracę "klawiatury" (mechaniczna regulacja luzów zaworowych), słyszalnie zmiękczył prace silnika , przede wszystkim na zimno, zmniejszył znaczaco zużycie oleju (stare silniki BMW biorą zawsze olej). Mam spokojną głowę jesli trzeba poszaleć a jest goraco na dworze (BMW jest wrażliwe na za wysoką temp. silnika).
Poprzednio jezdziłem na Valvolinie Maxlife 10w40 (Astra GSI) i mimo lekko podklepanych popychaczy (przebieg od 85.000 d0 135.000 KM) udało uniknać sie ich wymiany - wyciszyło sie z czasem.
W Golfie kolega używa Valvoline VR1 Racing i ten olej polecam jesli ktoś nie chce wyadawać kasy na Motula.