Łukasz jak bedziesz miał wolna chwile to wrzuc prosze jakies setupy do 8v
saxo napisz cos w temacie :)
czyli ma byc taki bialy jak :D
saxorulez - Pią 18 Sty, 2008 Chłopaki ale co mam pisać..
już chyba dobrze sie znacie szczególnie 106 więc napisze bardziej do Darka
W 8v (czego przykładem jest Oskatr) łatwo powalczyć o pierwsze dodatkowe konie.
O rzeczach tak prostych jak dolot i wydech nie bedę mówił bo to już podstawa i bez tego nie można być niebieskim. Ale dodam tylko jedno ale - układ w 106 musi być N kowy jak na tym białym ze zdjęć co wkleiłem... czyli 2" i tylko tylni tłumik. Brzmi tak:
http://pl.youtube.com/wat...feature=related
trochę poldkiem ale jest kultowy i jak chcemy aby auto było rarytasem to na coś takiego należy sie decydować.
Następnie poszedł bym w zrobienie na tip top głowicy - planowanie, polerowanie i poszerzanie kanałów ssących, gniazda w 3 kąty i obróbka zaworów. (koszt 1/2 ceny 16v)
Z tymi modami jesteśmy w rejonie 115KM-120KM
Next stage to już wałek - a tutaj surprise ponowny (60% ceny 16v) w zależności od potrzeb dobieramy jeden z 9 wałków do tego silnika... od lightowych podnoszących moc do 130KM skończywszy na okolicach 160KM.
Przed strojeniem zakładamy kolektor ssący z 1.3 Rallye jedne jest na forum nadal nie sprzedany.
jeśli można polecam wyjąć motor, wyważyć, wymienić co trzeba, uszczelnić, wspawać drzwiczki w miskę olejową, seryjne tłoki można obrobić lekko nadając im stożkowy kształt (przez co wejdą w komorę spalania dowalając stopień sprężania znacząco).
Dół zniesie wszystko jako ze w naprawdę mocnej A grupie latali na seryjnym dole.
W co ja bym poszedł na tor:
zawias billstein b8
powerflex
przewody w oplocie goodridge
tarcza hamulcowa z 206 S16 lub 306 GTI-6 (wtedy 15")
szpera
Na tym setupie bez ruszania motoru uczymy się auta... traktując je jako inwestycję oraz wiążąc z nim plany nie trzeba być najszybszym w pierwszym sezonie.
Następny sezon:
mody w motorze:
dolot
wydech (kolektor, de-cat, 2" pug sport)
głowica
wałek 275°/275° wznios 11.65mm - ktoś powie że lajtowy jak na tor, ale w naszych warunkach - tory przede wszystkim gokartowe trzeba mieć mięsisty moment na wyjściu z zakrętu a to da ten wałek w średnim zakresie.
ECU
gdzieś tam w miedzy czasie jeszcze quick shift.. i lexus looki.
Popłynąłem z fantazją.Vlodarsky - Pią 18 Sty, 2008 Łukasz - lubię jak odpowiadasz. To zawsze ma sens. Nie można się śpieszyć bo wyjdziesz na tym jak ja na AXie...saxorulez - Pią 18 Sty, 2008 albo jak ja z saxo...
tez chyba sie pospieszyłem i za dużo na raz chciałem zapominając że każda modyfikacja ciągnie za sobą kolejne.106 - Pią 18 Sty, 2008
saxorulez napisał/a:
dobieramy jeden z 9 wałków do tego silnika... od lightowych podnoszących moc do 130KM skończywszy na okolicach 160KM.
hmmm 160 to mam do czego dazyc :)
to przy 305 czy jeszcze ostrzejszym walku? stroi sie to na seryjnym kompie?saxorulez - Pią 18 Sty, 2008
Cytat:
to przy 305 czy jeszcze ostrzejszym walku? stroi sie to na seryjnym kompie?
Seryjny ogarnie seryjną przepustnicę. Sądzę też że da radę mocniejszym wtryskom tego samego typu (potrzebny będzie regulator ciśnienia paliwa).
Dopiero na 4P będzie potrzeba zewnętrznego komputera.Anonymous - Pią 18 Sty, 2008 lukasz a ashley motorsport jest lepszy czy peugeot sport wydech saxorulez - Pią 18 Sty, 2008 zależy do zcego..
Ashley ma wiekszą srednicę wiec do A bedzi elepszy.
Natomiast do takich zabaw torowych to brał bym Pug Sport bo ma 2" cale i styknei przy modach nie A grupowych.
To tak prosto ujmując.Dariano - Sob 19 Sty, 2008 Pochwa ziom. decyzja jest juz podjęta i szukam 106 Rally 1,6 8v. W marcu poczynie u ciebie pierwsze zakupy. I nie bede sie spieszył bede robil wszystko stopniowo na tyle na ile kasa pozwoli, najwyzej w tym roku Lublin na ogladarze będe.
Brakuje mi hothatcha. Z pełnąodpowiedzialnością mówie ze golf VR6 nie jest hot. Nie dorasta saxo do pięt co najmniej w tym czego ja osobiscie oczekuje od samochodu.CHRZANEK - Sob 19 Sty, 2008
Dariano napisał/a:
najwyzej w tym roku Lublin na ogladarze będe.
Zadbam o to żebyś sie pojawił w wynikach w 106 16V Dariano - Nie 20 Sty, 2008 Chrzaniu nie lubie jezdzic cudzymi samochodami ale nie wiem czy pokusa nie bedzie mocniejsza Anonymous - Nie 20 Sty, 2008 no i spox... nie ma co gonic za czolowka
na spkojnie... wyczekam wyprobowac.... zebrac do kupy..(choc niektorzy widze zbroja na grubo )
a pozniej mocne uderzenie
i nic nagle, to przynajmiej moja dewiza......
fajne auto....
coraz mocniej mnie bierze na takie.....Dariano - Nie 20 Sty, 2008 A i wracając do dzwieku wydechy w tym pugu nie podobuje mnie sie zaproponuj cos ostrzejszegoBad-i - Nie 20 Sty, 2008
Dariano napisał/a:
A i wracając do dzwieku wydechy w tym pugu nie podobuje mnie sie zaproponuj cos ostrzejszego
Darek jezeli lubisz hardcore to ja ci zaproponuje identyczny jaki siedzi u mnie. Moim zdaniem to najpiekniejszy wydech jaki mialem (nawet Devil w clio siada)Vlodarsky - Nie 20 Sty, 2008 Szkoda tylko dalej, że to 8v moim zdaniem No ale skoro Łukasz mówi, że tak musi być no to trudno.