k-mart - Śro 05 Mar, 2008 ile wazy seria??
Jaka jest charakterystyka silnika, jak sie kreci?
Kurde zrobiliscie mi apetyt, w koncu to ma 150KM oraz moment 2.0'wy.
Moze by sobie kupic takie cos na tegoroczne eliminacje i max-katowanie??
Fajnie musi byc pod wzgledem gratow, powinny byc tanie i dostepne w PL.
http://www.ricardo.ch/acc...63&LanguageNR=0michool_vt - Śro 05 Mar, 2008 ja zawsze sie jaralem tym silnikiem, przez znajomych, ktorzy od zawsze o nim w superlatywach mowili, paru wsadziło tu i tam ten silnik
taki kadett fajna sprawa, ale tylko gdy buda bez rdzyMarek23 - Śro 05 Mar, 2008
Cytat:
ile wazy seria??
Nie pamiętam, ale coś ponizej 980kg o ile się nie mylę.
k-mart napisał/a:
Jaka jest charakterystyka silnika, jak sie kreci?
Jedzie od dołu, 3000 i już jest jazda, przy 5000 włącza się zło i spokojnie do 7000. Mój według digitala kręcił się do 8000, więc może był dłubnięty. Ja się zawsze takim Kadziem jarałem, tylko, skręca to średnio. No i trzeba znaleźć fajny egzemplarz.
Jako ciekawostkę podam, że kolega na ostatnich Tychach był 2gi w klasie do 2.0. Jechał na zimówkach 175. Przegrał tylko z 306 s16, rajdowym doinwestowanym na sportowej oponie. Kadzio zioma jest seria-śmietnik.CHRZANEK - Czw 06 Mar, 2008
Marek23 napisał/a:
Zaraz mnie pojedziecie, ale kto jechał zdrowym C20XE ten wie o co mi chodzi.
Jechalem i w 100% potwierdzam slowa Marka.
Kadet to hardcorowa mieszanka. Niska waga i duza moc.
Zawias i hamulce przeciętne, ale to mozna znacznie taniej poprawić niż np silnik
K-mart śmiem twierdzić że Williamsy zdetronizowaly kadeta tylko "handlingiem" bo mocowo kadet byl nie do ugryzienia (mówie o rajdach i klasie N3)k-mart - Czw 06 Mar, 2008
CHRZANEK napisał/a:
K-mart śmiem twierdzić że Williamsy zdetronizowaly kadeta tylko "handlingiem" bo mocowo kadet byl nie do ugryzien
Ziom ale ja nigdy nie twierdzilem ze williams jest szybki, tylko ze jest mocny
Te 150KM nie ida w predkosc, jesli mozesz sobie wyobrazic o co mam na mysli. ade - Sob 08 Mar, 2008 no moze nie najlepsze 2,0, ale prawie:D na pewno obecnie lepszym silnikiem jest k20 hondy...
c20xe zapewnia bardzo dobre osiagi glownie ze wzgledu na charakterystyke, moc maksymalna jest osiagana conajmniej 1000 obr nizej niz wkonkurencyjnych silnikach o podobnej mocy... seria slabnie powyzej 6000... ale tak naprawde auto jedzie calym zakresem praktycznie od wolnych do odciecia:] seria 6800
co do przegrzewania i awaryjnosci... dyskusyjna kwestia... jesli nie jest peknieta glowica (sa modele, ktore pekaja - bez problemu mozna wade wyeliminowac, sa takie co nie pekaja - produkowane przez coswortha) to nie slyszalem o problemach z grzaniem sie... ogolnie nie spotkalem sie z opinia o awaryjnosci c20xe jako silnika, sa natomiast problemy z osprzetem, a tak naprawde glownie ze stara wiazka, ktora plata figle...
silnik w pierwszej wersji mial ponad 170km, i dopiero w wersjach montowanych do seryjnych samochodow zostal zdlawiony do 150km...
co do kadetta to ma kilka wad:] jest wyjatkowo malo sztywny:D i do tego rdzewieje strasznie:] hamulce, nawet seria rozmiar z dobrym klockiem wg mnie daje rade (ale ja wsumie cienko jezdze wiec pewnie dlatego:), w astrze jest troche gorzej ale tez nie ma jakiejs tragedii... jak cos zawsze mozna wrzucic 288mm, albo 306mm