Tylko dobra kiera pozwala wyczuc fizyke prowadzenia, osiagac przyzwoite czasy, eksperymentowac z technika jazdy,itd.
Wiec jesli grasz na padzie to cala recenzja Forza vs Gt5 jest dla mnie co najmniej niewiarygodna, a wrecz absurdalna i jakiekolwiek ocenianie realistycznosci wrecz nie na miejscu. Bez urazy...
Bez urazy... ale "realistyczności" chyba nigdzie nie oceniałem. Cenię Twoje zdanie Marek, ale trudno mówić o jakimkolwiek realiźmie w GT5 (nawet grając na takiej kierownicy jak Ty - jaka by ona nie była) jeśli możesz jadąc 200 na godzinę przycelować w mur a na samochodzie nie ma nawet ryski i jedziesz dalej.
Jedyną grą, którą znam i w której można mówić o jakimkolwiek realiźmie jest LFS na PCta. A tam bardzo porównywalne wyniki robią ci co śmigają na najlepszych kierach do tych co śmigają na myszkach. Więc myślę, że i padem dałoby się wykręcić dobry czas. Oczywiście na kierze gra się wygodniej i fajniej.
Gier nie traktuję jako symulacji życia a jako rozrywkę i pod tym względem je oceniam. Oczywiście wyrosłem już z NFS i to mnie kompletnie nie bawi, ale miałem nadzieję, że GT5 potrafi mnie zatrzymać na dłuższą chwilę, choćby na tyle co Forza.
Ale niestety, moim zdaniem pod względem grywalności GT5 sromotnie przegrywa z Forza2. Choć każdy ma prawo ocenić to inaczej - ja napisałem o swoich odczuciach.
Być może nie ma w Was takiej ciekawości, że kiedy śmiganicie jakimś samochodem w GT5, bijecie rekordy i nie zastanawiacie się czy dałoby się coś poprawić np. modyfikując coś w zawieszeniu albo zakładając inne opony - ale we mnie jest i tego mi bardzo brakuje w GT5 i dlatego GT5 szybko mi się nudzi.
Michał napisał/a:
andrzej, bardzo fajne porównanie osoby która ma to i to . Brawo
JIMEK napisał/a:
przydatna opinia bo malo kto ma okazje miec oba sprzety i porownac
Dzięki. Właśnie o to mi chodziło porównując obydwie gry i, idąc dalej, obydwie konsole.
Ale jeszcze raz podkreślam, że to subiektywna opinia i każdy ma prawo mieć inne zdanie.
Wydaje mi się jednak, że jeśli ktoś chce kupić konsolę dla samochodówki powinien zobaczyć obydwie alternatywy i sam podjąć decyzję.Janusz - Nie 23 Lis, 2008
anjas napisał/a:
Jedyną grą, którą znam i w której można mówić o jakimkolwiek realiźmie jest LFS na PCta
przepraszam ze sie wtrącę... ale nie zapominajmy o RBR
dziękuje za uwagęanjas - Nie 23 Lis, 2008
Janusz napisał/a:
przepraszam ze sie wtrącę... ale nie zapominajmy o RBR
słusznie, ale nie myślałem o szutrach tylko o "torowych" bo bardziej mi podchodząStf - Nie 23 Lis, 2008 uwazam podobnie jak Marek. jak na razie tylko rbr wywolal u mnie wyzwanie co do samej gry. nie odczuwam zadnej frajdy na padzie czy myszka i nie twierdze ze nie mozna robic lepszych czasow czy gozej czuc auto ale chodzi mi o mozliwe blizsze odczucia fizyki prowadzenia. granie myszka w jakakolwiek gre samochodowa to prawie tak jakbym mial siekac w cs'a na kierownicy.anjas - Nie 23 Lis, 2008 Zrozumcie mnie dobrze. Wolałbym grać w Forze na kierownicy - ale nie mam kiery do X'a. Ale nawet grając na padzie jest dla mnie fajniejsza niż GT5 na kierownicy Logitecha.Stf - Nie 23 Lis, 2008 anjas luzik. a moim zdaniem wlasnie dlatego na forzy nie nauczysz sie nawykow tak jak chociazby na cmr2.anjas - Nie 23 Lis, 2008
Stf napisał/a:
anjas luzik. a moim zdaniem wlasnie dlatego na forzy nie nauczysz sie nawykow tak jak chociazby na cmr2.
jasne, ale ja gier nie traktuję jak trening a jako rozrywkęStf - Nie 23 Lis, 2008 powracajac do full hd - gt5 nie jest chyba w full hd prawda ?anjas - Nie 23 Lis, 2008
Stf napisał/a:
powracajac do full hd - gt5 nie jest chyba w full hd prawda ?
u mnie uruchamia się na 1080pStf - Nie 23 Lis, 2008 a jednak. no nic. pozostaje poszukac 2 zony ktora robi takie prezenty pod choinke.saxorulez - Nie 23 Lis, 2008 to co ja mam kupić? tzn moja żona?anjas - Nie 23 Lis, 2008
saxorulez napisał/a:
to co ja mam kupić? tzn moja żona?
wpadaj, zagrasz, sam ocenisz kubas - Nie 23 Lis, 2008 mysle ze to co podlinkowal anjas w innym temacie jesli oczywiscie zona ma budzet kolo 40k.... pP - Nie 23 Lis, 2008
saxorulez napisał/a:
to co ja mam kupić? tzn moja żona?
relacja cena/jakość/tytuły jak dla mnie xbox, za roznice cena ps3-cena xbox dostaniesz oryginalna kiere do xboxa (wg mnie najlepsza),
poki co to grafia na tym samym poziomie na obu konsolach; ostatnio czytalem, ze xbox ma wsparcie microsoftu do 2012 roku i do tego czasu beda wychodzic tytuly non stop, takze jezeli nie chcesz kupic (czytaj Twoja żona) konsoli na 10 kolejnych lat to wybierz xboxa.Marek23 - Nie 23 Lis, 2008
Michał napisał/a:
jakbyście zobaczyli marka jak szybko leci na kierownicy w ryska to byscie się zesrali z wrazenia
- kurde, długo nie grałem
GO !! jak zaczął brać łuki długimi slajdami to wolałem oglądać niż grać. A ten tekst ze długo nie grał ... bueheheheh przysunięty na maxa do kierwonicy, oczywiscie manual , poprostu szał ...
Szał to był w Placie,hehe, aż nie wierzę, że to napisałem, ale tak było
anjas napisał/a:
Bez urazy... ale "realistyczności" chyba nigdzie nie oceniałem. Cenię Twoje zdanie Marek, ale trudno mówić o jakimkolwiek realiźmie w GT5 (nawet grając na takiej kierownicy jak Ty - jaka by ona nie była) jeśli możesz jadąc 200 na godzinę przycelować w mur a na samochodzie nie ma nawet ryski i jedziesz dalej.
Ale mi chodzi o realizm zachowania auta na drodze, to jest dla mnie najwżniejsze. To jak auto będzie się prowadziło bez 2 kół jest dla mnie mało ważne. Więc model znisczeń nie ma tu nic do realistyczności.
anjas napisał/a:
Być może nie ma w Was takiej ciekawości, że kiedy śmiganicie jakimś samochodem w GT5, bijecie rekordy i nie zastanawiacie się czy dałoby się coś poprawić np. modyfikując coś w zawieszeniu albo zakładając inne opony - ale we mnie jest i tego mi bardzo brakuje w GT5 i dlatego GT5 szybko mi się nudzi.
Anjas, Ty na razie grałeś w Gt5 Prologue. Rozumiem, że nigdy nie grałeś w Gt4 czy też inną pełną wersję tej gry. W pełnej wersji gry ustawiasz wszystko i to jest ogromna część tej gry. Gt5 w pełnej wersji będzie to miało, jak każde Gran Turismo.
Osobiśćie w Gt4 jadąc Endurance Race czasy poprawiały mi się o 0,4-0,8 sekundy kiedy spalałem paliwo i auto było lżejsze... to nazywam realistycznością.