GeKo - Pią 21 Sie, 2009 StfOk, środek ciężkości zostawmy. Clio maxi to kiepski przykład bo to auto prawie sprzed 20 lat. A obecne regulaminy klasy S1600 nie zezwalają na takie kombinacje, bo z założenia miało być tanio.
Co do dociążania przodu auta, lewą nogą to warto pamiętać że ma to na celu nie tyle przytrzymać przód co odciązyć tylną oś aby zaczęła nam zacieśniać zakręt.Stf - Pią 21 Sie, 2009 żeby lekka dupcia nie myszkowała podczas hamowania lepiej chyba ustawić rozbiezność tylnej osi niż dociążać ją czymkolwiek ? czy się mylę ?GeKo - Pią 21 Sie, 2009 Jak ustawisz tył rozbieżny to będzie Ci nadrzucać tył w zakręcieLoko - Pią 21 Sie, 2009 Uprzedzam że nie miałem czasu przeczytać całego tematu więc tylko tak dorzucę od siebie 3 grosze.
Aku przenosi się na tył, po to żeby uzyskać lepszy rozkład masy. Teroetycznym ideałem do którego się dąży w fwd jest rozkłąd 60/40, a w praktyce to zależy też od konkretnego samochodu. Dlaczego 60/40, a nie 50/50, dlatego ze to jest fwd i chcemy mieć trochę więcej masy na przodzie, żeby auto też jako tako odjeżdżało z zakrętów. Chyba żadne seryjne fwd nie ma takiego rozkładu, zwykle jest to 62-66 na przodzie i żeby zbliżyć się do 60/40 można na przykład przenieść aku do tyłu.Jacek - Pią 21 Sie, 2009 no i Loko przeniósł i czas na wyrazówce pyknął, hehe Janusz - Pią 21 Sie, 2009
jacek czajka napisał/a:
no i Loko przeniósł i czas na wyrazówce pyknął, hehe
a pozatym jest szpan pzred laskami:
"sory mała, nie włożysz torebki do bagażnika bo ja tam mam aku przeniesiony dla lepszego rozkładu masy, wiesz performance...."Jacek - Pią 21 Sie, 2009 a dupcia na to:
-to ja wysiadam prawymi drzwiamiStf - Pią 21 Sie, 2009 a dupcia na to:
"to ściagam stanik, obniżymy środek ciężkości..."TOXIC - Pią 21 Sie, 2009 No czyli jesli ma byc 60:40 to jednak cos zrobiłem dobrze Janusz - Pią 21 Sie, 2009
Stf napisał/a:
"to ściagam stanik, obniżymy środek ciężkości..."
"chyba głowa miedzy nogi....." Jacek - Pią 21 Sie, 2009
Janusz napisał/a:
Stf napisał/a:
"to ściagam stanik, obniżymy środek ciężkości..."
"chyba głowa miedzy nogi....."
ale jej czy Lokasa?Janusz - Pią 21 Sie, 2009
Cytat:
ale jej czy Lokasa?
a kogo chcesz wyrwać na aku w bagarku??Jacek - Pią 21 Sie, 2009 sam już nie wiem... k-mart - Pią 21 Sie, 2009 dla mnie przezutka aku ma sens, jesli wybebeszamy auto. z reguly jak widzimy nawet po nas, wiekszosc wyjmuje gabaryty z tylu typu kanapa, boczki i takie inne (bo bez boczkow z przodu jest huyowo ). Wtedy te +/- 12 napewno poprawiaja.
Wyjmujac jeszcze zapas, znowu zbyt duzo jest z przodu.
Ciekawe, podjade na wage zwazyc r5 by sprawdzic ile ma przod a ile tyl.k-mart - Pią 21 Sie, 2009 no i jak wiadomo lekki tyl to straszna nadsterewnosc.
mi moze tak lubi swoim 205, ja preferuje lekka nadsterownosc