To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

Techniczne - Pomiar czasu na torze

PieQt - Śro 09 Wrz, 2009

Marek23 napisał/a:
PieQt napisał/a:
no widzisz ja mam to w standardzie u siebie w Astrze - zastanawiałem się, też, czy OPC mają tą samą opcję. Jeżeli moja niższa wersja ma stoper sterowany z kierownicy, to jak jest w innych samochodach

Bardzo miły gadżet, siedziałem kiedyś w astrze 2.0t ale nie zauważyłem tego...

po wejściu w BC, jedną z opcji jest stoper. Steruje się przyciskiem na kierownicy, tak jak cały komputer

Gaydek - Śro 09 Wrz, 2009

Też to mam, ale nie w Astrze :] .
siema - Wto 15 Wrz, 2009

Wracając do tematu...
Testy aplikacji przeprowadzone i powiem tak: Racechrono rządzi! :) Soft jest naprawdę świetny i bije wszystko inne na głowę! Wiele możliwości: kilka rodzajów pomiarów (tor, OS, 0-100km/h, 1/4 mili), graficzna prezentacja trasy i pozycji, możliwość analizy zebranych danych (prędkość, przyspieszenia, itp.) w każdym punkcie trasy, możliwość eksportu danych do innych programów analizujących. Świetnie dopracowany. Darmowy.

Ciekaw byłem dokładności ale tu też mnie zaskoczył (pomiary na HTC Tytn II):
Czas zmierzony stoperem : Czas z Racechrono
24.22 : 24.37
23.58 : 23.53
22.58 : 22.63
22.51 : 22.50
22.41 : 22.37

Jak widać różnice są bardzo niewielkie, oscylujące w okolicach błędu pomiaru stoperem.

Reasumując. Wg mnie najlepsza dostępna aplikacja typu 'Laptimer na GPS' nie ustępująca w niczym komercyjnym 'boxowym' rozwiązaniom tego typu. Dajcie Racechrono 10Hz'owy GPS a wyrzucicie stoper ;)

nox - Śro 16 Wrz, 2009

PieQt napisał/a:
Marek23 napisał/a:
Cytat:
a jak się sprawuje stoper w samochodzie, obsługiwany z kierownicy - korzystał ktoś kiedyś?

kupujesz Porsche z Chrono pakietem?

no widzisz ja mam to w standardzie u siebie w Astrze - zastanawiałem się, też, czy OPC mają tą samą opcję. Jeżeli moja niższa wersja ma stoper sterowany z kierownicy, to jak jest w innych samochodach

Fiesta mk1 xr2 z 1982 roku :D ma stoper w standardzie , no ale nie sterowany z kierownicy .

vitesse - Pon 28 Wrz, 2009

Racechrono i GTx i mozna wszystko w aucie zmierzyc no morze oprocz drogi hamowania :)