k-mart - Wto 27 Paź, 2009 c2 r2 max nie ma szans na luznym oesie.
haldex zalacza sie w 0,000000001s. w c2r2 szpera blokuje kola w zakrecie, przez co przod sie uslizguje, tracimy czas. nawet jesli ttrs mialo by "tylko" 250KM, obstawiam ze c2r2 ma przesrane.
mowimy o haldexie 4 generacji, przestarzale napedy evo czy jakies tam z lat 80tych nie daja rady.
takie cos nadaje sie do krecenia baczkow przed tesco, lub na kjsy. albo sprinty 4turbo, jak widzielismyMarek23 - Wto 27 Paź, 2009 Kej, a co z paskiem?k-mart - Wto 27 Paź, 2009 pasek jest dlugi. n.p. na ringu, gdzie mamy duzo dlugich zakretow (prostych nie bierzemy pod uwage), c2r2max znowu ma przesrane. pasek przez wage i dociazany przod sunie jak po szynach, c2r2 zaczyna podskawiwac, nadskakiwac, tyl ucieka, gazem staramy sie utrzymac poslizg i predkosc, lecz szpera zapopiega kontroli, c2 traci predkosc. Przez ryk wydechu wydaje nam sie ze nadal jedziemy szybko.
pasek wygrywa.
co innego na bardzo kretym oesie, gdzie i tak nie ma zadnych predkosci. c2 wygrywa przez wage oraz zwrotnosc. w zaciskach czy bardzo ostrych, nic nie trzeba robic, jako ze szpera i tak blokuje przednia os, samochod jakims dziwnym cudem przemiesza sie przez zakrety.
nie wiem jak mozna wydac te 900000zl (wspominane przez Martina).
rownie dobrze mozna za ta kase przyjac bentleya gt, ktory jest podobnie wolny na oesie, a bardziej wypasiony, i nie pierdzi tak wydechem, rowne obroty, piekna kultura pracy silnika.
jak pisalem, c2r2 przegrywa z paskiem tdi na szybkich partiach, nie wspominajac nawet o pasku r36Marek23 - Wto 27 Paź, 2009
k-mart napisał/a:
nie wspominajac nawet o pasku r36
Widziałem takiego ostatnio, Haldex na pokładzie w serii.
Zaczyna mi sie podobac ten temat.anjas - Wto 27 Paź, 2009
Marek23 napisał/a:
k-mart napisał/a:
nie wspominajac nawet o pasku r36
Widziałem takiego ostatnio, Haldex na pokładzie w serii.
Ja wsadziłem ostatnio taki silnik do golfa I*. I napęd na 4 też wszedł. Zajebista maszynka do wygrywania. Nurburgring sporo poniżej 9 minut.
(*oczywiście w Forza 3)k-mart - Wto 27 Paź, 2009 c2r2 zyje z klowki. ale uwaga: zbyt szybka redukcja powoduje uszkodzenia silnika!
oczywiscie customowy spiek musi byc grany. nie wspominajac o duzej tarczy z gti6.
wtedy muzyka juz calkiem gra, jestemy na poziomie pierwszych 100000zl. wyciskajac 190KM na klacie, dochodzimy do 150000zl. ale uwaga! upalanie tylko na dogrzanym oleju, inaczej panewki siadaja.Anonymous - Wto 27 Paź, 2009 Key widzę,że tegoroczne zbiory grzybków halunków na alpejskich łąkach, można uznać za udane k-mart - Wto 27 Paź, 2009
Mecza mnie ostatnio te wszystkie powazne dyskusje na forum GOKART - Wto 27 Paź, 2009
CHRZANEK napisał/a:
I żeby była jasność nie chodzi mi o jakąs antypatię do VAG.a, wprost przeciwnie - uwazam że silniki 1,4TSI to majstersztyk (turbo + kompresor).
Inne silniki które się przewinęły przez ostatnie lata w holswagenie też były bardzo ciekawe:
1,8T 20V (technika pięciozaworowa)
VR6 i VR5 (silniki widlasto/rzedowe)
W8 (tego to do dziś nie rozkminiam z czego to powstało)
W12 (2xVR6)
TFSI (bezpośredni wtrysk paliwa w silniku benzynowym)
Co by nie mówić to były bardzo ciekawe konstrukcje.
Akurat silnikami Wxx z Audi nie ma się co zachwycać. Ich priorytetem chyba była kompaktowa konstrukcja żeby mozna było je później wsadzać do wszystkiego włącznie z golfem.
Silnik 1.4 TFSI tez niby fajny ale wolę konstrukcje z turbiną twinscroll stosowaną przez BMW. Ten sam efekt a chyba mniej na siłe skompliowana konstrukcja.
Te 2.5 w 5 garach fajne. Mi się podoba. Tak jak 3.0 kompresor który zastąpił w Audi wolnossące wieloryby 4.2 i 5.2 l .
Wkładają go bodajże do S5 i RS5. Dżwięk tego silnika miażdżył.
Chciałbym też zauwazyć że w końcu szarpnęli się na odłączane ESP. Mamy jakiś postęp w myśleniu.k-mart - Wto 27 Paź, 2009
GOKART napisał/a:
Chciałbym też zauwazyć
jest taka mozliwosc!GOKART - Wto 27 Paź, 2009
k-mart napisał/a:
GOKART napisał/a:
Chciałbym też zauwazyć
jest taka mozliwosc!
ale zgodzisz się że w 265 Konnym S3 był nie odłączalny a tutaj mamy 340 koników bez uprzęży, ponadto haldex 4 generacji który załącza się szybciej niż stały Torsen ! . To tylko ilustruje ze to auto pure performance skierowane dla wyczynowców. Nikt go nie porównywał z Focusem RS bo to zupełnie inna półka. Trzeba go zestawiać z GTR'em lub z najszybszymi autami włoskich stajni.k-mart - Wto 27 Paź, 2009
GOKART napisał/a:
ale zgodzisz się że w 265 Konnym S3 był nie odłączalny a tutaj mamy 340 koników bez uprzęży, ponadto haldex 4 generacji który załącza się szybciej niż stały Torsen ! . To tylko ilustruje ze to auto pure performance skierowane dla wyczynowców. Nikt go nie porównywał z Focusem RS bo to zupełnie inna półka. Trzeba go zestawiać z GTR'em lub z najszybszymi autami włoskich stajni.
synfonia dla kazdego pasjonata sportowych samochodow, nie pseudo sportowych!
bedzie pomogl!Stf - Wto 27 Paź, 2009 no żesz karwa! wzywam Rastę żeby zagrał coś na akordeonie !!rasta - Śro 28 Paź, 2009 Temat z dupy
Szkoda mi na to akordeona CHRZANEK - Śro 28 Paź, 2009
Stf napisał/a:
wzywam Rastę żeby zagrał coś na akordeonie
Turbodymoman zawstydził Rastę i zagrał coś na okarynie.
rasta napisał/a:
Temat z dupy
Nieprawda: Bardzo ciekawy silnik który spowodował bardzo obszerną debate na temat silników wogóle (przy okazji porozmawialismy o haldexie).
Ja lubie nowinki, choc są i tacy dla których wzorem silnika jest 5,7 V8 o mocy 200KM ale to inny temat...