To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

Techniczne - ECU do Clio II Sport

Anonymous - Wto 21 Wrz, 2010

w czasie hamowania i redukcji walisz piętą(lub inną częscią prawej stopy) w gaz,mniej krzynia dostaje po dupie i nie blokujesz kół przy puszczeniu sprzęgła
W clio słabo mi wychodziło,ze względu na ustawienie pedałów,w bmw pedały są ustawione idealnie pod międzygaz

GeKo - Wto 21 Wrz, 2010

W clio da się to ładnie również ogarniać, na torze ma sens, na OS ni chu chu. Czasami jeszcze na śniegu stosuje żeby nie blokować kół przy zbijaniu biegów w dół.

Marek23 Nie chce tu zgrywać cwaniaka, ale najpierw zapytaj go czy w ogóle ruszy seryjne ECU.

Anonymous - Wto 21 Wrz, 2010

W RWD chyba jednak trzeba wszędzie,bo niezle zamiata autem jak przyblokuje tylne koła-znam z autopsji
Yarko - Śro 22 Wrz, 2010

heh no to nie ma co się dziwić, że seryjne skrzynie padają w takich warunkach, nie wiem która seryjna wytrzymałaby takie rzezanie dłużej niż 2-3 rajdy
Yarko - Śro 22 Wrz, 2010

rabarbar napisał/a:
mniej krzynia dostaje po dupie i nie blokujesz kół przy puszczeniu sprzęgła

w praktyce nie tylko oszczędzamy skrzynię, ale również inne elementy przeniesienia napędu, półosie, przeguby, ale międzygaz z czysto sportowego punktu widzenia ma za zadanie zminimalizować uślizg kół/blokowanie kół a tym samym chwilową utratę trakcji i płynności jazdy, a co z tym jest związane to każdy już wie

GeKo - Śro 22 Wrz, 2010

Yarko napisał/a:
nie wiem która seryjna wytrzymałaby takie rzezanie dłużej niż 2-3 rajdy
w Hondzie w Astrze
Janusz - Śro 22 Wrz, 2010

rabarbar napisał/a:
w czasie hamowania i redukcji walisz piętą(lub inną częscią prawej stopy) w gaz,mniej krzynia dostaje po dupie i nie blokujesz kół przy puszczeniu sprzęgła
W clio słabo mi wychodziło,ze względu na ustawienie pedałów,w bmw pedały są ustawione idealnie pod międzygaz

w ph I masz regulowana wysokość pedału gazu, może być praktycznie równo z hamulcem :)

Marek23 - Śro 22 Wrz, 2010

GeKo napisał/a:
Marek23 Nie chce tu zgrywać cwaniaka, ale najpierw zapytaj go czy w ogóle ruszy seryjne ECU.

Zadzwonie do niego w poniedziałek i spytam czy wogóle sie bawi z tym kompem.

Janusz napisał/a:
w ph I masz regulowana wysokość pedału gazu, może być praktycznie równo z hamulcem :)
____

W ph2 nie?

Janusz - Czw 23 Wrz, 2010

Marek23 napisał/a:
Janusz napisał/a:
____

W ph2 nie?

chyba raczej nie, w phI jest to regulowane na lince przy przepustnicy, w phII jest elektroniczna, wiec jeśli gdzieś będzie regulacja to przy pedale, ale to sobie musisz już sprawdzić sam :)

wasq - Czw 23 Wrz, 2010

ta tylko jak przegniesz z luzowaniem linki to nie bedziesz otwierac przepustnicy do konca :D
Janusz - Czw 23 Wrz, 2010

Cytat:
ta tylko jak przegniesz z luzowaniem linki to nie bedziesz otwierac przepustnicy do konca :D

no to akurat jest w druga stronę, kiedy się "obniza" pedał :P przy podnoszeniu go to właśnie prędzej ja zerwiesz niż przepustnicy do końca nie otworzysz.
Niestety miałem ten problem ze jak go podniosłem, to po kilku mocniejszych depnięciach on powrotem wpadał, bo regulacja przeskakiwała, narazie ogarnąłem to trytytkami, i już jest lepiej :D zobaczymy czy trytytki wytrzymają na torze :D

Anonymous - Pią 24 Wrz, 2010

Marek23 napisał/a:
A co myslicie o tym,zeby clio wystroic u Mateusza Bienkowskiego?

A geko i toxic nie ogarną?

ade - Pią 24 Wrz, 2010

Marek23 napisał/a:
Yarko napisał/a:
może po prostu nie potrafią robić redukcji z międzygazem :P

Prawda co pisze Geko, Ja uwazam,ze miedzy gaz mam opanowany naprawde dobrze, tor, rally sprinty na luzie. Ale na prawdziwym oesie,gdzie przy hamowaniu walczysz z nadsterownoscia,podbiciami i blokowaniem kol na nierownosciach i syfie z miedzygazem hamuje duzo mniej efektywnie.

A co myslicie o tym,zeby clio wystroic u Mateusza Bienkowskiego?

jak jest oprogramowanie do edycji seryjnego programu to napewno ogarnie... tylko, ze sa bardziej godne polecenia oaoby w krakowie

GeKo - Pią 24 Wrz, 2010

ade, Chętnie je poznam :]
kubas - Pią 24 Wrz, 2010

colin ?