To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

HydePark - Płatność kartą

GeKo - Śro 29 Wrz, 2010

Zapraszam wszystkich malkontentów, którym cięzko nosić w portfelu 10zł do otwarcia własnej działalności handlowej. :] Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.
KonradMK - Śro 29 Wrz, 2010

GeKo napisał/a:
Zapraszam wszystkich malkontentów, którym cięzko nosić w portfelu 10zł do otwarcia własnej działalności handlowej. :] Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

nie powinieneś tak pisać. po pierwsze dlatego że żelazna zasada mówi, że jak czegoś nie możesz/umiesz zrobić to tego nie rób. po drugie nie muszę robić miesięcznie 100kkm żeby współczuć potem taksiarzom i na nich nie narzekać jak się wpierd... w korku. wali mnie czy cię stać na prowadzenie biznesu czy nie, albo rób to tak żebym nie musiał ci współczuć albo sobie daruj. dlatego ja pracuję w charakterze szczura korporacyjnego :D

Michał - Śro 29 Wrz, 2010

właśnie geko
Jak ci nie odpwiada jak ktoś ci płaci, to zwiń interes ....
nie kumam ...
moj stary jest królem pralniczym w wawie , do tego znanym prezenterem tv.
W pralni nie ma terminala. Nie wiem czemu w sumie ale nie ma. Lepsze to niż idiotyczny tekst ze od xx zł dopiero przyjmuje karty

PieQt - Śro 29 Wrz, 2010

jak będzie tak, że płacąc gotówką będę miał 2 - 5 % taniej, to będę nosił gotówkę. nie jest rozwiązaniem, że przy płaceniu kartą 2% płacisz więcej. To tak samo, jakby sprzedawca mi powiedział że nie przyjmie Chrobrych ode mnie, bo miał gałe z Historii w podstawówce i Chrobry go wkurwia.

Tak samo makro - ma terminale, ale przyjmuje karty tylko 1 banku i swoje - tak postanowili dawno temu, ale przynajmniej jest kilka bankomatów na terenie.

mając na uwadze, że drobne zakupy robi się teraz bez pinu, przykładając kartę - to wydaje mi się, że świat idzie w kierunku ułatwiania robienia nawet drobnych zakupów plastikiem

GeKo - Śro 29 Wrz, 2010

KonradMK napisał/a:
dlatego ja pracuję w charakterze szczura korporacyjnego

A tak będzie wyglądał któryś z Twych dni

Tylko nie jojcz na wyzysk korporacji potem że cię wyruchali po N latach pracy.

Peace...

P.S. Punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia ;)

jozekrj - Śro 29 Wrz, 2010

dzik napisał/a:
jozekrj napisał/a:

nikt ich nie zmusi do sprzedania Tobie bułki

Art. 135. Kto, zajmując się sprzedażą towarów w przedsiębiorstwie handlu detalicznego lub w przedsiębiorstwie gastronomicznym, ukrywa przed nabywcą towar przeznaczony do sprzedaży lub umyślnie bez uzasadnionej przyczyny odmawia sprzedaży takiego towaru,podlega karze grzywny.

w temacie karty:
http://kontomierz.pl/blog...5_od_20_z%C5%82

wystarczy ze powiedzą z jest rezerwacja lub ze towar nie jest w pełni wartościowy bo jest wypieczony wczoraj

prawo jest prawem ale zawsze da się je jakoś legalnie ominąć

Bad-i - Śro 29 Wrz, 2010

PieQt napisał/a:

Tak samo makro - ma terminale, ale przyjmuje karty tylko 1 banku i swoje - tak postanowili dawno temu, ale przynajmniej jest kilka bankomatów na terenie.

czy oby na pewno? place tam od dwoch lat dwiema roznymi kartami (inne banki) i nigdy nie mialem problemu

PieQt - Śro 29 Wrz, 2010

Bad-i napisał/a:
PieQt napisał/a:

czy oby na pewno? place tam od dwoch lat dwiema roznymi kartami (inne banki) i nigdy nie mialem problemu

no ja kiedyś chciałem płacić i tylko BPH akceptowali, potem nawet nie pytałem ... jak będę następnym razem, to się zapytam

Bad-i - Czw 30 Wrz, 2010

ee to na bank to zmienili bo ja mam tylko KB i Millenium
Vlodarsky - Czw 30 Wrz, 2010

Michał napisał/a:
...

nie lubię plastiku ale u nas można każdą kwotę płacić kartą

ja zwyczajnie rozumiem takie działanie sprzedawców...
Jak klient sobie negocjuje ze mną rabat to ja się jasno pytam jaka jest forma płatności. Jak kartą to dziękuję ale cena zostaje normalna. Jemu 10% bankowi 2-3% to razem 13% i zostaje 5% marży np. a prąd, gaz, badania urządzeń, UDT, szkolenia, nowe narzędzia, nowe ubrania, środki czystości trzeba kupić, do tego transport części i setki innych opłat...

Dopóki nie będziesz miał takiej sytuacji Michał to nie zrozumiesz... Jak by pracodawca Ci powiedział "Michał musisz mieć terminal bo będziemy Ci płacić od przyszłego miesiąca kartą" (tą samą kwotę) to zaczniesz myśleć a nie stawiać kropki.

Prywatnie wygodne jest zapłacić kartą - zgadzam się.
Z drugiej strony niezła kicha nie mieć 10 zł w kieszeni tylko wyjmować kartę :rotfl:
Nawet nie ma, żeby biadkowi dać "piątaka" na alpagę i kawałek chleba - w sumie biedacy też mogliby mieć terminale do kart... fuck nie pomyślałem o tym wcześniej. Tylko czy będą chcieli przyjmować poniżej 10 zł kartą ??? i znowu problem.

Swoją drogą Michał ja też ostatnio jeżdże na skuterze i chyba już jestem przeziębiony.

Yarko - Czw 30 Wrz, 2010

.
Barejka - Czw 30 Wrz, 2010

A mnie troche to denerwuje, jak stoje przed kasa i przede mna 3 osoby, kupuje jakis drobiazg, ale nie musi kazda zaplacic karta. rzucila by te 10zl i poszla, ale karwa NIE, ona zyje w 21 wieku wiec placi karta :wall: sa jeszcze przypadki ze karta jest pusta i szuka kasy po portfelu :wall: STOP PLACENIA KARTA, jezeli ktos za Toba stoi przy kasie :P
KonradMK - Czw 30 Wrz, 2010

GeKo napisał/a:
KonradMK napisał/a:
dlatego ja pracuję w charakterze szczura korporacyjnego

A tak będzie wyglądał któryś z Twych dni

Tylko nie jojcz na wyzysk korporacji potem że cię wyruchali po N latach pracy.

Peace...

P.S. Punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia ;)

Hindus mistrz, coś jak ja :D
A ty pierdolisz jak każdy kto otworzy własny kiosk ruchu i już mu się wydaje że jest wielkim biznesmenem i przechytrzył system. nie bierz tego do siebie bo nie wiem co ty za biznes masz ale tak właśnie czuję jak czytam twoje wypowiedzi. Czy lepiej robić na własny rachunek? Jasne. Ale nie bezwarunkowo.

PiTT - Czw 30 Wrz, 2010

ale wszystko jest jasne
słaba jest polityka banków i opłat związanych z prowizjami dla właściciela sklepu/salonu
nie powinno być tak

Vlodarsky - Czw 30 Wrz, 2010

KonradMK napisał/a:
A ty pierdolisz jak każdy kto otworzy własny kiosk ruchu i już mu się wydaje że jest wielkim biznesmenem i przechytrzył system.

Lepiej być częścią systemu za dnia, a w nocy ninją

:rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: