Mick - Śro 12 Paź, 2011 niee raczej w pozytywnym tego znaczeniu Gaydek - Śro 12 Paź, 2011 Raiffeisen też chyba na plus.Cartoon - Śro 12 Paź, 2011 Ja wziąłem w Raiffeisen.
Lepszą ofertę przedstawił mi tylko kredyt bank, ale tam wymagają strasznie dużo papierów.
Proponuję skorzystać z forum http://www.fmleasing.pl/
Wypełniasz jedno zapytanie, oni rozsyłają do 40 firm. Ja dostałem odpowiedź z 7 Cartoon - Śro 12 Paź, 2011 http://www.fmleasing.pl/i...-osobowych.html a tu wyjaśniona kwestia VATuFranek - Śro 12 Paź, 2011 Ej ej, czy dobrze widzę?
Czyli teraz odliczam vat od rat które płacę aż do odliczenia 6K, a póxniej jak będę płacił wykup to znów mogę odliczyć Vat od kwoty wykupu?Jakarti - Śro 12 Paź, 2011 czytajac Twoje pytanie odpowiedz nasuwa sie sama - nie.
no chyba, ze mamy tak glupich ludzi tworzycych prawo , ktorzy pozwalaja na dwukrotne odliczenie tej samej rzeczy Cartoon - Śro 12 Paź, 2011 Wykupujesz auto powiedzmy za 1% wartości... czyli vat wyniesie parę pln.Jakarti - Śro 12 Paź, 2011 dobra nie znam sie.
bardziej chcialem zaznaczyc fakt, ze nawet jesli to pare zł to odlicza się to 2x.anjas - Śro 12 Paź, 2011
Jakarti napisał/a:
dobra nie znam sie.
bardziej chcialem zaznaczyc fakt, ze nawet jesli to pare zł to odlicza się to 2x.
To nie do końca tak, drogi Watsonie
Poza tym, moim zdaniem z wykupu vatu nie możesz już odliczyć, ale ja się nie znam.Cartoon - Śro 12 Paź, 2011 Nie
Koszt łączny leasingu to wpłata własna + raty + wykup
23% (nie więcej niż 6k) odliczasz od wpłaty własnej i rat + 23% od wykupuanjas - Śro 12 Paź, 2011
Cartoon napisał/a:
odliczasz od wpłaty własnej i rat + 23% od wykupu
chyba, że wcześniej przekroczysz 6 tysi odliczenia.Jakarti - Śro 12 Paź, 2011
anjas napisał/a:
Poza tym, moim zdaniem z wykupu vatu nie możesz już odliczyć, ale ja się nie znam.
Cytat:
Koszt łączny leasingu to wpłata własna + raty + wykup
23% (nie więcej niż 6k) odliczasz od wpłaty własnej i rat + 23% od wykupu
ha!
czyli pytanie Franka bylo nielogiczne a ja kierowalem sie logiką czyli odpowiedz brzmi nie. nikt nic nie wygral ale mamy 5 nowych postów.Cartoon - Śro 12 Paź, 2011
Cytat:
Wykup przedmiotu leasingu jest traktowany jako dostawa towarów, co jest transakcją odrębną od umowy leasingu operacyjnego.
Dlatego przy wykupie mamy "znowu" do wykorzystania limit 60% VAT, nie więcej niż 6000 PLN.
Oczywiście wykup musi być odpowiednio wysoki, żeby była to odczuwalna korzyść
Potwierdzony jest ta możliwość w wielu interpretacjach Naczelników Urzędów Skarbowych.
Franek - Śro 12 Paź, 2011 Cartoon, włąsnie nie.
Mogłem mieć wykup po 3 latach za 1 zł, jednak wolałem spłacać go przez 2 lata i zapłacić około 20% wartości początkowej (co sumarycznie wychodzi na to samo).
Jakarti,
ie takie więc to ograniczenie znowu straszne, tym bardziej, że w przypadku leasingu operacyjnego samochodów osobowych mamy do czynienia z możliwością nawet dwukrotnego odliczenia VAT.
Wykup przedmiotu leasingu jest traktowany jako dostawa towarów, co jest transakcją odrębną od umowy leasingu operacyjnego.
Dlatego przy wykupie mamy "znowu" do wykorzystania limit 60% VAT, nie więcej niż 6000 PLN.
Oczywiście wykup musi być odpowiednio wysoki, żeby była to odczuwalna korzyść
Potwierdzony jest ta możliwość w wielu interpretacjach Naczelników Urzędów Skarbowych.Jakarti - Śro 12 Paź, 2011