Właśnie np po to, druga sprawa jak nie zapłacisz faktury w ciągu 30 dni od terminu zapłaty to musisz ją wyksięgować z kosztów. Jak zostawisz w kosztach a będziesz miał kontrol, to musisz pokazać kiedy ją zapłaciłeś.
Ty no ale chyba ujęcie faktury w kosztach jest w momencie "poniesienia" (wystąpienia zdarzenia gospodarczego) a nie "zapłacenia"?GeKo - Śro 15 Maj, 2013 Jeśli się dobrze orientuję, obecnie jest tak jak napisałem wcześniej. Jeśli spóźniasz się z terminem płatności o więcej niż 30 dni należy fakturę wyksięgować z kosztów.dzik - Śro 15 Maj, 2013 Tak, to nowość, dlatego księgowe męczą teraz o potwierdzenia.
Jak się nie myle nie wprowadzili jednak tego w drugą stronę, czyli od nie zapłaconych faktur nadal należy płacić podatek i VAT co jest największym problemem w chwilach kiedy firmy tracą płynność.zefir - Śro 15 Maj, 2013 dobra nic nie trzeba ksiegowac czy wyksiegowac, obecnie wszystkie programy ksiegowe sa tak skonstruowane po 01.01.2013 ze:
jesli zaksiegowana fv nie jest oznaczona jako zaplacona, nie bedzie (nie powinna byc) ona ujmowana w deklaracji a jest to zwiazane ze zmiana przepisow spowodowanych m.in. zatorami platniczymi
dopoki fv nie jest zaplacona nie mozemy w deklaracji wykazac z niej vatu czy dochodowki, z drugiej strony chroni nas przed tym ze jak nam ktos nie zaplacil za usluge my nie musimy z tego placic doch czy vatu
to tak w telegraficznym skrocie pisane z tosteraAnonymous - Śro 15 Maj, 2013
zefir napisał/a:
dobra nic nie trzeba ksiegowac czy wyksiegowac, obecnie wszystkie programy ksiegowe sa tak skonstruowane po 01.01.2013 ze:
jesli zaksiegowana fv nie jest oznaczona jako zaplacona, nie bedzie (nie powinna byc) ona ujmowana w deklaracji a jest to zwiazane ze zmiana przepisow spowodowanych m.in. zatorami platniczymi
dopoki fv nie jest zaplacona nie mozemy w deklaracji wykazac z niej vatu czy dochodowki, z drugiej strony chroni nas przed tym ze jak nam ktos nie zaplacil za usluge my nie musimy z tego placic doch czy vatu
to tak w telegraficznym skrocie pisane z tostera
O to to to M - Śro 15 Maj, 2013 Różnica pomiędzy ekspertami z netu a prawdziwym ekspertem GeKo - Śro 15 Maj, 2013 A jak ktoś nie używa programów do księgowania GeKo - Pią 17 Maj, 2013 Przy okazji sprawdziłem w ING się można cofnąć 3 lata spokojnie w wyciągach.Anonymous - Pią 17 Maj, 2013 W Inteligo widze wszystkie transakcje od 2003 roku jak zalozylem tam konto siema - Pią 17 Maj, 2013 Bo dla klientów indywidualnych to standard! Tylko spróbuj założyć konto na sp. z o.o. w Inteligo Nawet z Aliora mnie wyrzucili z pobliskiego oddziału
ING niestety odpało- prowadzenie rachunku w ING 70 zł/miesiąc. Trochę dużo zważywszy na dostępną ofertę rynkową.
Aktualnie planuję wycieczkę do oddziału Reiffeisen'a- tam do momentu przekroczenia 4mln obrotu rocznie powinienem być traktowany jak zwykła mała firma: 18zł/miesiąc, 5 bezpłatnych przelewów i chyba historia od początku do końca rachunku.Bart - Pią 17 Maj, 2013 Ja w mBanku mam wgląd do transakcji nawet z 1991 roku, ale tylko z drugiej połowy.MoRToN - Pon 20 Maj, 2013
zefir napisał/a:
dobra nic nie trzeba ksiegowac czy wyksiegowac, obecnie wszystkie programy ksiegowe sa tak skonstruowane po 01.01.2013 ze:
to tak w telegraficznym skrocie pisane z tostera
A to nie bylo tak ze po 180 dniach dopiero koretke do deklaracji sie robi ?Jakarti - Wto 21 Maj, 2013 Morton,
a znalazles bank ze zleceniami na ZUS? zefir - Wto 21 Maj, 2013 tak zwana ulga za złe długi do konca 2012 roku to było właśnie w ten sposób rozwiązywane , jesli nie otrzymales kasy.
teraz uwzglednia mi to program automatem plus podatnik u mojej matki w biurze musiał wypełnić oświadczenie że wszystkie zobowiązania do 30 dni płaci w terminie, a jeśli tego nie zrobi musi nas powiadomić, a mało kto u niej ma terminy powyżej 30dni ( albo wogole nie placi)
generalnie z ta cala nowa sytuacja oczywiscie polaczki ktorzy nie płacą, juz wymyslili 406436366 milionow sposobow, jak dalej robic osobom ktorym maja oddac kase za usługi, towar problem z rozliczaniem tego i zeby US do nich sie nie dopierdalał.MoRToN - Wto 21 Maj, 2013