Techniczne - Klatka - jak ? co ? czemu tak ? ahaaa... rozumiem
Anonymous - Śro 27 Lis, 2013
M napisał/a:
narzędzie trzeba tylko kupić a ze spawania falultetu nie trzeba robić tylko trochę praktyki
troszke bardziej skomplikowane to jestM - Śro 27 Lis, 2013 Co jest skomplikowane? Zostanie spawaczem?
To jest kwestia włożenia w to pracy i serca na pewno ale życie nie jest proste.Anonymous - Śro 27 Lis, 2013 Oczywiście ze jest to kwestia włożenia w to pracy i serca ,ale spawanie nie jest takie proste jak sie to większosci wydaje,a zakup sprzętu to nie są drobne.M - Śro 27 Lis, 2013 Może właśnie dlatego że wszyscy tak uważają i nikt się nie podejmuje są takie terminy do sławnych spawaczy Niemy - Śro 27 Lis, 2013 Spawanie to nie jest prosta sprawa, lecz nie jest to jakiś kosmos. Na pewno trzeba mieć trochę zdolności manualnych i duużo ćwiczyć, dodatkowo sprzęt spawalniczy jest coraz lepszy i coraz tańszy.Janusz - Śro 27 Lis, 2013 hmnm... z tego co wiem, to przynajmniej na południu spawanie klatek to nie jest "złoty biznes"... Oczywiscie nic nie jest harytatywnie, ale niewiadomo jakich kokosów na tym nie ma. No ale w Warszawie gdzie ceny takich klatek sa pewnie x1.5 albo nawet 2. Może będzie to wyglądało inaczej.
Jednak sam nie spawam, więc mogą mieć złe informacje.
A co do klaty to zapytaj Kunera, on chyba sobie pospawał i kiedyś pisał ze jakby ktoś chciał to tez się podejmie.
Albo zrób sobie wycieczkę na śląsk do Barana, lub budowy rajdówek jak wolisz Kenet - Śro 27 Lis, 2013 Właśnie ja nie chcę robić wycieczek - chcę mieć możliwość podjechania na miejsce i ewentualnego zj...ania kogoś za nie trzymanie się wytycznych. A druga sprawa, że wycieczka przez pół Polski z lawetą i później taka sama po odbiór może okazać się nieekonomiczna względem robienia tematu na miejscu. Dobra ja sobie podzwonię, ale jakby ktoś miał ziomka - czyli rozmowa "cześć, kolega chcę klatkę wstawić - za ile i na kiedy ogarniesz?" to będę wdzięczny.Jaco - Śro 27 Lis, 2013
Niemy napisał/a:
Spawanie to nie jest prosta sprawa, lecz nie jest to jakiś kosmos. Na pewno trzeba mieć trochę zdolności manualnych i duużo ćwiczyć, dodatkowo sprzęt spawalniczy jest coraz lepszy i coraz tańszy.
Spawania można się nauczyć, ale to że umiesz spawać nie jest równoznaczne z tym, że potrafisz zbudować klatkę bezpieczeństwa, która będzie odpowiedniej jakości.
Poza spawarką ( z tego co wiem, to dobra spawarka kosztuje 10 000 + ), potrzeba jeszcze sporo innych urządzeń , maszyn i narzędzi. Podstawowa wiedza o materiałach i ich wytrzymałości , obróbce itp itp...
To tak na wstępie jeśli ma to mieć ręce i nogi.
Oczywiście można też zrobić kurs spawania, kupić spawarkę w castoramie ,giętarkę na allegro zrobioną z podnośnika hydraulicznego i budować klatki w budżetowych upalatorach, ale to dalekie od zbijania kokosów...
To tak samo jak ktoś, kto studiuje, siedzi po nocach przy książkach, ćwiczy , poświęca prawie cały swój czas, inwestuje w sprzęt i zostaje informatykiem, a ktoś inny kończy kurs programwoania C++ , kupuje sobie komputer w media na promocji i też nazywa się informatykiem ...
Są Specjaliści i specjaliści.M - Śro 27 Lis, 2013
Jaco napisał/a:
To tak samo jak ktoś, kto studiuje, siedzi po nocach przy książkach, ćwiczy , poświęca prawie cały swój czas, inwestuje w sprzęt i zostaje informatykiem, a ktoś inny kończy kurs programwoania C++ , kupuje sobie komputer w media na promocji i też nazywa się informatykiem ...
Trafność tego przykładu jest mniej więcej taka sama jak moja wiedza o spawaniu
Słyszałem kiedyś takie powiedzenie "szlifuj technike, nie technologię"
Jaco - Śro 27 Lis, 2013
M napisał/a:
Trafność tego przykładu jest mniej więcej taka sama jak moja wiedza o spawaniu
Słyszałem kiedyś takie powiedzenie "szlifuj technike, nie technologię"
Przykład, może nie najlepszy, ale jakoś tam obrazuje to o co mi chodziło.
Co do techniki i technologii to w tej dziedzinie raczej mało przydatne powiedzenie.M - Śro 27 Lis, 2013
Jaco napisał/a:
Co do techniki i technologii to w tej dziedzinie raczej mało przydatne powiedzenie.
Czyli do spawanie nie potrzeba absolutnie żadnej praktyki tylko super narzędzia?kamil - Śro 27 Lis, 2013 chyba chodzi o to, ze w tym przypadku technika i technologia są tożsame.M - Śro 27 Lis, 2013 technika = własne umiejętnośći
technologia = posiadane narzędzie
własne umiejętności = posiadane narzędzie ?kamil - Śro 27 Lis, 2013 raczej znajomość surowca na którym pracujeszkoma600 - Śro 27 Lis, 2013 Jeszcze trela jest , jakie są o nim opinie ?