To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

HydePark - Moje na górze i ch*j!

kamil - Pon 13 Wrz, 2010

Maciek, myślę, ze nie jesteśmy specjalistami od finansów publicznych więc ciężko chyba jednoznaczne opinie w tym temacie wygłaszać - czy słuszne to czy tamto. Decydenci tych rozwiązań chyba brali wiele możliwości rozwiązania tego problemu włączając w to obniżki...To zbyt poważny problem żeby usiedli Panowie i na pytanie: co robimy ? odpowiedzieli beznamiętnie - podnosimy !
Stf - Pon 13 Wrz, 2010

eM - 1. - to miałem oczywiście na myśli 1 punkt procentowy - niejasno napisałem i każdy chyba wie o co chodzi. 2. podatki w pl obniża się w dobie optymizmu ogólnego. gdy ich ściągalność jest wysoka a obniżenie wbrew pozorom mobilizuje do płatności. w dobie kryzysu obniżanie podatków nie poprawia "ściągalności" i wbrew pozorom w polsce powodować może bezpośredni proporcjpnalny brak wpływu. to że w niemczech czy we francji robią inaczej może w pl się nie sprawdzać. też nie jestem specjalistą od podatków ale z racji swojej pracy spotykam się często z taką właśnie opinią od osób mocnych w temacie.
M - Pon 13 Wrz, 2010

Skoro obniżanie podatków nie wpływa na przychody do budżetu to dlaczego nie zrobic 50% VAT? Przecież wtedy będzie mleko i miód. Tzn wg twojej hipotezy
Stf - Pon 13 Wrz, 2010

Maciek no i po co to? Co chcesz tym osiągnąć ? Nie można zakładać, że jeśli obniży się podatki to wzrośnie konsumpcja przy pesymistycznych nastrojach.

dwa - czy ktoś może wyliczyć konkretnie o ile zmniejszy się portfel statystycznego polaka w przyszłym roku ? tylko nie interesują mnie wyliczenia Pisowskie bo wg . nich byłoby to max 5xx pln. Przyjmuję to za naciągnięte maksimum i chciałbym poznać realną kwotę.

M - Pon 13 Wrz, 2010

kamil napisał/a:
Maciek, myślę, ze nie jesteśmy specjalistami od finansów publicznych więc ciężko chyba jednoznaczne opinie w tym temacie wygłaszać - czy słuszne to czy tamto. Decydenci tych rozwiązań chyba brali wiele możliwości rozwiązania tego problemu włączając w to obniżki...To zbyt poważny problem żeby usiedli Panowie i na pytanie: co robimy ? odpowiedzieli beznamiętnie - podnosimy !

Nie masz żadnych podstaw do takiego twierdzenia - oprócz swojego wierzenia że tak jest.

M - Pon 13 Wrz, 2010

Stf napisał/a:
Maciek no i po co to? Co chcesz tym osiągnąć ? Nie można zakładać, że jeśli obniży się podatki to wzrośnie konsumpcja przy pesymistycznych nastrojach.

dwa - czy ktoś może wyliczyć konkretnie o ile zmniejszy się portfel statystycznego polaka w przyszłym roku ? tylko nie interesują mnie wyliczenia Pisowskie bo wg . nich byłoby to max 5xx pln. Przyjmuję to za naciągnięte maksimum i chciałbym poznać realną kwotę.

Hmm oczywiście że wzrośnie. Myślisz że każdy pieniądze które mu zostaną w kieszeni wpłaci na lokatę na 2 lata? Nie. Pójdzie i wyda w sklepie bo tak robi przeciętna rodzina.
Nie rozumiem jak można negować fakt że podatki bezposrednio wplywają na pkb.
Jak zdławisz pkb to wplywy z podatków zamiast rosnąć razem z pkb zostaną jakie są.

Stf - Pon 13 Wrz, 2010

apropos pierwsza lepsza tabelka:

kurfa - masakra jakaś. jest o co się kłócić naprawdę.

kamil - Pon 13 Wrz, 2010

Maćku, a myślisz, że naprawdę nie przeanalizowano masy rozwiązań ? Nie jest to potwierdzone masą wyliczeń, studiów, badań ? Naprawdę tak myślisz ?
M - Pon 13 Wrz, 2010

Ekonomiści jakoś się boją.
Stf - Pon 13 Wrz, 2010

kamil napisał/a:
Maćku, a myślisz, że naprawdę nie przeanalizowano masy rozwiązań ? Nie jest to potwierdzone masą wyliczeń, studiów, badań ? Naprawdę tak myślisz ?

nie jest bo nie przemyślał tego jarek. poprzednio jego brat przecież na wieść o dodatnim pkb w pl na tle innych państw stwierdził że nie ma bata i zamiast pogratulować to powiedział że on sobie to sam musi przeliczyć bo mu inaczej wychodziło... teraz jarek pewnie przyjmuje sobie własny kosztyk w którym 50% to karma dla kota :)

M - Pon 13 Wrz, 2010

Stf napisał/a:
kamil napisał/a:

nie jest bo nie przemyślał tego jarek. poprzednio jego brat przecież na wieść o dodatnim pkb w pl na tle innych państw stwierdził że nie ma bata i zamiast pogratulować to powiedział że on sobie to sam musi przeliczyć bo mu inaczej wychodziło... teraz jarek pewnie przyjmuje sobie własny kosztyk w którym 50% to karma dla kota :)

dobra, takie argumenty kończą moją dyskusję w tym temacie.

Stf - Pon 13 Wrz, 2010

no co - trochę humoru nie zaszkodzi ;)
Janusz - Pon 13 Wrz, 2010

Cytat:
no co - trochę humoru nie zaszkodzi ;)

humor zawsze, byle nie z PIS...

Anonymous - Pon 13 Wrz, 2010

ja to czekam kiedy to wszystko pierol.nie nam na łby :/
M - Pon 13 Wrz, 2010

Czesio napisał/a:
ja to czekam kiedy to wszystko pierol.nie nam na łby :/

nie martw się. Połowa narodu będzie klaskać i krzyczeć "jak pięknie jak pięknie!!!"