To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

HydePark - Dyskusje gospodarczo/polityczno/obyczajowe

Jakarti - Wto 19 Mar, 2013

dokladnie, tez mam wrazenie ze z kazda godzina staja sie coraz bardziej swiadomi ew. konsekwencji tej decyzji. zaciekawilo mnie podsumowanie ew. kosztow w przypadku bankructwa bankow ktore pokazalo OGROMNA dysproporcje stodkow realnych do zaksiegowanych.. zaraz wyczesze linka

Edit
mam http://m.wyborcza.biz/biz..._kryzysie_.html
Koncowka artykulu. wyplata gwarancji 2x wyzsza od PKB... Pytanie tylko jak prawdziwe sa te liczby :D
Btw zgodnie z ustaleniami EBC jesli sie nie myle, depozyty gwarantowane powinny miec pokrycie w piniondzu po syt. w Grecji , a jak widac chyba tak nie jest

M - Wto 19 Mar, 2013

Trzeba popatrzeć kto skorzystał na tym zamieszaniu.
Chyba każdy się przestraszył a ludzie trzymający tam fortuny pomyślą o dywersyfikacji i pójdą gdzie indziej z pieniędzmi. Obce banki i tak zostaną dokapitalizowane w ten właśnie sposób.
Więc dopięli swojego zapewne.

Jakarti - Wto 19 Mar, 2013

poki co, kasa jest zablokowana wiec jeszcze nikt nie skorzystal. akutek tego ruchu taki, ze ludzie tak czy siak wyciagna kase i przeniosa do skarpety albo poza cypr wiec banki zamiast wyplacic w najgorszym razie depozyty do wys. gwarancji beda musialy wyplacic wszystko wiec i tak padna.. no chyba ze unia pokoze, a unia pomoc nie chce bo 1/3 to kasa zsrr :D

wsadzili kij w mrowisko i zamiast problem rozwiazac to go eskaluja..

dzik - Wto 19 Mar, 2013

To jest podważenie wiarygodności raju podatkowego, nie jeden kraj na tym skorzysta.
M - Wto 19 Mar, 2013

Tak czy siak kubeł zimnej wody i ostrzeżenie dla ludzi na przyszłość żeby dywersyfikować miejsca trzymania oszczędności.
Zastanawiam się w jaki sposób będą chcieli zniszczyć bitmonety, jedyne co to mogą je zdelegalizować w danych krajach.

anjas - Wto 19 Mar, 2013

ja i tak podzieliłem swoje oszczędności na paczki po 100 000 euro, bo tyle jest gwarantowane. Każdą paczkę trzymam w innym banku (dobrze, że trochę ich w Polsce jest). Teraz gwarantowane będą też SKOKI, więc można będzie zrobić kolejne paczki.

Do tego oczywiście akcje, obligacje i trochę produktów ubezpieczeniowych.

M - Wto 19 Mar, 2013

:rotfl: Jebać biedę.
Andrzeju, opowiedz mi o tej kwocie gwarantowanej, niema na to żadnej siły? Tzn, nikt i nikt nie może tego ruszyć? Żadne prawo? Przypadki nadzwyczajne?

dzik - Wto 19 Mar, 2013

M napisał/a:

Zastanawiam się w jaki sposób będą chcieli zniszczyć bitmonety, jedyne co to mogą je zdelegalizować w danych krajach.

Bitcoin sam się zniszczy. Mało już było wpadek?

http://niebezpiecznik.pl/...tc-800-tys-pln/

bizon - Wto 19 Mar, 2013

dziś rano w tok fm podawali, ze wartosc depozytow to 4 x pkb. niskie podatki + brak jakiejkolwiek polityki wydatkowej. niewątpliwie takie miejsce kłuje w oczy eu, ale kryzys sprowadzili na siebie sami.
M - Wto 19 Mar, 2013

dzik napisał/a:
M napisał/a:

Bitcoin sam się zniszczy. Mało już było wpadek?

http://niebezpiecznik.pl/...tc-800-tys-pln/

Piotrek, tutaj ukradziono hashe, mechanizm bitcoina jest pancerny i rozproszony - nie da się go zniszczyć.
To tak jakby okradziono bank z pieniędzy.

dzik - Wto 19 Mar, 2013

Samego mechanizmu może nie, ale jego sens już tak.
Jak widać każdy może sobie założyć taki bank, zero jakichkolwiek gwarancji środków.
To jest mechanizm stworzony po to by zarobić, Ci co go stworzyli wykopali najwięcej.

M - Wto 19 Mar, 2013

Piotrek, to jest giełda, nie bank - bank podałem dla przykładu.
Została okradziona giełda, ktoś powierzył swoje hashe do sprzedania a ktoś inny je wykradł.

Hashy nie musisz trzymać nigdzie, możesz je sobie wydrukować na karkach i trzymać w szafie są bezpieczne. Możesz je trzymać w plikach na truecrypcie na kompie - też są bezpieczne.

Chodzi mi bardziej o to w jaki sposób banksterzy będą chcieli zakazać używania bitmonet.
Najciekawsze jest to że odmian bitmonet może powstać srylion, teraz jest już kilka i każda ma inny kurs. Kwestia tylko w zaufaniu - jak widać jest spore.

anjas - Wto 19 Mar, 2013

M napisał/a:
Andrzeju, opowiedz mi o tej kwocie gwarantowanej, niema na to żadnej siły? Tzn, nikt i nikt nie może tego ruszyć? Żadne prawo? Przypadki nadzwyczajne?

no wiesz, przypadków nadzwyczajnych nie znam i ich raczej nie było, przynajmniej do teraz. Państwo gwarantuje depozyty w bankach do wysokości 100 000 euro. Mam wrażenie, że dotąd myślano o takim zabezpieczeniu wyłącznie na wypadek upadku banku, ale sytuacja, jak widać, jest dynamiczna.
Jeszcze kilka dni temu nie pomyślałbym nawet, że cywilizowany kraj w UE będzie próbował podpierdolić część pieniędzy, które są zdeponowane w bankach. Jak dla mnie to sytuacja kompletnie bez precedensu.

W Polsce depozyty gwarantuje BFG - Bankowy Fundusz Gwarancyjny. A Komisja Nadzoru Finansowego czuwa nad prawidłowym działaniem banków, dba o to, żeby nie upadały, bo państwo musiałoby bulić ;) To tak w sporym skrócie...

P.S. Aha, to są dość przydatni urzędnicy :D

M - Wto 19 Mar, 2013

Czyli nie widzisz takiej możliwości że Donald z Jackiem w nocy wymyślili świetny pomysł na "tłuste rączki" w stosunku do oszczednosci?
Druga sprawa to słyszałem dzisiaj rano w RMF od Pana (niestety nazwiska nie pamietam) z rady gosp. przy Premierze że właśnie minister finansów coraz częściej mówi o transferze całej kasy OFE do ZUS. To chyba jest juz toczka w toczkę to samo.

anjas - Wto 19 Mar, 2013

M napisał/a:
Czyli nie widzisz takiej możliwości że Donald z Jackiem w nocy wymyślili świetny pomysł na "tłuste rączki" w stosunku do oszczednosci?

Raczej spodziewałbym się tego po Jarku. Ale kto wie.
Mam nadzieję, że jednak banki są bezpieczne, bo w ogóle plotki o takim rozwiązaniu mogą spowodować run na banki i w efekcie ich problemy z wypłacalnością (bo przecież duża część zdeponowanej kasy jest już na runku np. w kredytach). Czy wtedy banki miałyby kazać wszystkim kredytobiorcom oddawać kase na już? Totalna paranoja.

M napisał/a:
Druga sprawa to słyszałem dzisiaj rano w RMF od Pana (niestety nazwiska nie pamietam) z rady gosp. przy Premierze że właśnie minister finansów coraz częściej mówi o transferze całej kasy OFE do ZUS. To chyba jest juz toczka w toczkę to samo.

a jednak nie to samo. To jest moim zdaniem dużo bardziej prawdopodobne, bo w kasie brakuje sporo pieniędzy. Wpływy z VAT w tym roku są duzo niższe niż prognozy.