pcs - Sob 27 Wrz, 2008 Jak z momentem i jego przebiegiem??
Moim zdaniem rezultat dobry, i jesli myslisz ze clio 182 ma 179 to sie raczej myslisz, jak ma 172 to dobrze.GeKo - Sob 27 Wrz, 2008 hmmm... to wynik niezbyt korzystny. Ja mam 177 po decatcie i dolocie, ale ja mam phIII 182. Takze wydech to teraz podstawa. Natomiast RS tuner trochę przekłamuje z liczeniem tych mocy.Anonymous - Sob 27 Wrz, 2008 RS tuner to moze i pokazal by dobrze tylko w Lodzi ciezko o naprawde rowny i ladny kawalek asfaltu pomiary roznia sie o 20kW w zaleznosci od kawalka na ktorym robie pomiar Musze go jeszcze zwazyc ponownie i zobaczymy, jutro poskanuje wykresy bo mam dzisiejszy osobno i z nalozonyl na niego poprzednim pomiarem.
Nie jestem rozczarowany ale moglo byc lepiej, auto w jezdzie zapierdala, no ale nie mam sie nawet tu z kim sprawdzic
P.S. Dziku, mocowanie AFRa w koncu puscilo ale dzisiaj pospawalem lux malina juz go nic nie ruszy Anonymous - Sob 27 Wrz, 2008
GeKo napisał/a:
hmmm... to wynik niezbyt korzystny. Ja mam 177 po decatcie i dolocie, ale ja mam phIII 182. Takze wydech to teraz podstawa. Natomiast RS tuner trochę przekłamuje z liczeniem tych mocy.
A no i moja najwazniejsza uwaga hamownia hamowni nie rowna Jak bym pojechal do ZastecTuning to napewno dostal bym 10 kucy w gratisie Dlatego wole mierzyc tutaj w nagazie, moze i malo optymistyczne ale bardzo brutalnie realne M - Nie 28 Wrz, 2008 Hamownia to moze pokazac roznice w pomiarach. Wazne co auto robi na ulicy.Bad-i - Nie 28 Wrz, 2008 a ktoś gdzies wczesniej pisal ze brakuje 3 km do 200usaxorulez - Nie 28 Wrz, 2008 na tych wałkach po zrobieniu wszystkiego powinno być 200KM także jeszcze sporo pracy przed wami.FreeMan - Nie 28 Wrz, 2008
Bad-i napisał/a:
a ktoś gdzies wczesniej pisal ze brakuje 3 km do 200u
tak wlasnie Anglicy oszukuja nas na swoich forach. Pokzuja wykresy np zRS tunera i mowia ze maja 200 koni w clio.
Ja tez sie tak ludzilem jak zabieral sie do zmian w clio ze uda mi sie dojsc do 200km , bo wdlug wszystkich info z cliosport.net zmiany ktore przeprowadzalem powiny w najgorszym razie dac mi 195KM a w najlepszym 200+ . Niestety z kazdym hamowaniem okazywalo sie ze przyrosty o ktorych pisali ludzie z UK nijak sie maja do rzeczywistosci.
Od samego poczatku staram sie nie wypowiadac w tym temacie, bo nie chcialem Toxica nastawiac pesymistycznie do tych zmian. Ale prawda jest tak ze ten samochod slabo nadaje sie do tuningu.
Moj ostani wyres jeszcze przed zalozeniem 4-2-1 i de-cata to 181km. A kasa wlozona w te 17 koni ktore udalo mi sie uzyskac napewno starczyla by na mocny set-up np.w 1,8T .
Ale Tocix mam nadzieje ze sie ie zalamiesz i dociagniesz projekt do konca. Trzymam kciuki.Anonymous - Nie 28 Wrz, 2008 No wlasnie chcialem sie zapytac ile tobie wyszlo przed kolektorem 4-2-1 i ile po zalozeniu. Bo w tej chwili jedyne co mi jeszcze zostalo do ogarniecia to pozadny uklad wydechowy, mysle ze z nim conieco sie poprawi a i efekt bedzie spotegowany skoro mechanika juz ogarnieta
Tak jest teraz
Tak bylo wczesniej
A tu porownanie
saxorulez - Nie 28 Wrz, 2008 FreeMan,
nie do końca się z Tobą zgadzam, nie wszystkie wykresy z UK sa RSTunera.
Chociażby z tego powodu że auta niektóre latały na innych ECU - chociażby OMEX
Wykresy z UK sa troche bardziej pozytywne niz nasze z PL - z tym się z godzę.
Ale nie wieżę w to że włożenie wałków o XX stopni dłuższych nie powoduje zmian w silniku w momencie dobrego wystrojenia i ustawienia wałków.
Na wałkach o model wyższych zbudowano auta o mocy 230KM (ale miały już kuciznę i 4P)
Na wałkach TOXICA było 21XKM z kuciznąAnonymous - Nie 28 Wrz, 2008 I tu sie wlasnie zaczyna dylemat.
Czy myslec teraz o wysokiej kompresji i pakowac kolejne 3,5k w tloki, czy juz zaczac odkladac na kompresor. AngelWorks z UK wlasnie opracowuja zestaw kompresora do samodzielnego... i na fabrycznych gratach wyciagneli 285 kucy
Przewidywana cena jedyne 3,5k funciakow Oczywisce 12 kola piechota nie chodzi ale ja przeliczylem swoje przyrosty na 600pln za kuca (liczac razem z ta nieszczesna wymiana silnika i wszystkim co trzeba bylo kolo tego zrobic) a tu natychmiastowy efekt za duzo mniejsze pieniadze dzik - Nie 28 Wrz, 2008 Wynik optymistyczny biorac pod uwage brak wydechu.
Na porownaniu kilka koni max daje na bank duzo lepsze osiagi.Anonymous - Nie 28 Wrz, 2008 Hehe auto faktycznie jezdzi fajniej, tylko przy tym spalaniu liczylem na lepszy wynik
Ale spokojnie daleko mi do ukonczenia tego projektu, ogarniemy wydeszek poprawimy dolot i bedziemy sie zastanawiac co z tym dalejsaxorulez - Nie 28 Wrz, 2008 TOXIC,
zerknąłem na wykresy - jak dla mnie dużo do poprawienia jest.. zbyt późno pojawia się moc jak na te wałki, one powinny dać przyrost zdecydowanie wcześniej.
Sprawdzaliście timing wałków? Czy są na pewno dobrze ustawione?Anonymous - Nie 28 Wrz, 2008 saxo nie mam bladego pojecia Pamietaj ze to bylo montowane w trybie ECO Uznalem ze jest dobrze jak nie rozsypal sie przy pierwszym palowaniu Poprawa jakas jest a jak by bylo zle ustawione to mocy chyba powinno drastycznie ubyc ?