To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

ICE - In Car Entertainment - [G] Gierki

Chloru - Pon 08 Lut, 2016

PiTT, do ogarniania multimediow jest Raspberry Pi2 z OpenELECiem. Wcześniej też myślałem, że ogarnie mi to NAS albo konsola. Odkad kupiłem RPi2 nie mialem problemów z żadnym filmem. Wrzucasz to za TV i zapominasz, że istnieje - sterowanie czym wolisz: klawitura/myszka wireles, apka na smartfona, pilot do TV.
zefir - Pon 08 Lut, 2016

btw. mam na sprzedanie DIablo 3 na ps4 w Ultimate Edyszyn, jak kto zainteresowany zapraszam do kontaktu :D

Widzisz Pitt , z tym padem to zalezy jak komu lezy w dłoni, mi pady od x nigdy nie podchodzily, a dlugo mialem x360, do x1 tez sie przymierzalem i wogole mi do gustu nie podszedl.
Co do serwera multimediow, dobrze napisał Chloru.

Zaraz sie okaze ze konsola jest chujowa bo nie mozna excela odpalic...

DeeS - Pon 08 Lut, 2016

nie słyszałem o tym Rasperry .. . Rozumiem że to w tej chwili najlepsza opcja hmm stremowania film bądź opcji oglądania filmów z dysku ?

W zasadzie ja się zastanawiałem aby nie kupić domowego Qnapa i miałbym od razu jakiś backup + multimedia.

DeeS, to taki mały komputer - wielkości paczki fajek. Do odpalania filmów z dysku możesz użyć też samego OpenELEC. Raspberry Pi2 to tylko urządzenie na którym ten system działa - jest wiele innych portów. http://openelec.tv/get-openelec RPi2 w komplecie z obudową, zasilaczem i jakąś kartą SD powinno kosztować ~250 PLN. Zwróć uwagę, żeby kupić wersję 2 - spokojnie daje radę z FHD+5.1. Istotne jest aby podpiąć ją kablem sieciowym (wbudowana sieciówka) lub dysk USB. Po wifi (trzeba dokupić) pewnie te cięższe pliki z wiekszym bitrate mogą rwać.

Ja mam Synology DS214 Play - który niby ma jakis tam dodatkowy procesor do kodowania multimediow czy cos. Efekt koncowy jest taki, że połowa filmów działa a połowa nie. Wszystko zależy od tego jak bardzo Twój TV/STB/BD Player/Konsola umie w DLNA. Tak więc tego typu rozwiązanie odradzam.

siema - Pon 08 Lut, 2016

Qukie napisał/a:
Nie no halo, kto kupuje konsolę, żeby ogarniać serwery multimediów/

? No proszę Ciebie. Jeśli twierdzisz, że aktualny stan obsługi multimediów przez konsole jest OK, to jesteś- delikatnie mówiąc- klientem bezrefleksyjnym. Poziom zaawansowania technologicznego konsoli pozwala bez problemu realizować funkcję multimedialnego centrum rozrywki- tylko jak widać po RPi (kilkunastokrotnie słabszego, a spełniającego jednak te funkcje) nikomu nie jest na rękę to robić.

Mam Raspberry Pi i wiem, że mógłbym na tym ogarniać filmy- tylko po co, skoro napisałem że bez żadnej rzeźby mój dekoder DVB-T za 90 zł robi dokładnie to samo.

Moim zdaniem rynek zmierza do tego, że rolę multimedialnego centrum przejmą Smart TV, a w gry będziemy grali na serwerach stojących w serwerowni streamujących tylko obraz w Full HD/4k. Ale to jakaś tam bliższa, bądź dalsza przyszłość.

was79 - Pon 08 Lut, 2016

Raczej dalsza, jak widać po jakości usługi psn :lol2:
Kenet - Pon 08 Lut, 2016

To już nikt nie odtwarza filmów z pendrive'a? :>
siema - Pon 08 Lut, 2016

was79 napisał/a:

Im gorsza jakość PSN, tym ta przyszłość bliższa ;) Inni firmy wyrosną na liderów (Steam?).

zefir - Pon 08 Lut, 2016

zdecydowanie Steam obecnie najlepiej to rozgrywa
was79 - Pon 08 Lut, 2016

siema napisał/a:
was79 napisał/a:

Im gorsza jakość PSN, tym ta przyszłość bliższa ;) Inni firmy wyrosną na liderów (Steam?).

Na konsolach raczej nie, bo nie dopuszczą nikogo do koryta.

Qukie - Pon 08 Lut, 2016

siema napisał/a:
Qukie napisał/a:
Nie no halo, kto kupuje konsolę, żeby ogarniać serwery multimediów/

? No proszę Ciebie. Jeśli twierdzisz, że aktualny stan obsługi multimediów przez konsole jest OK, to jesteś- delikatnie mówiąc- klientem bezrefleksyjnym. Poziom zaawansowania technologicznego konsoli pozwala bez problemu realizować funkcję multimedialnego centrum rozrywki- tylko jak widać po RPi (kilkunastokrotnie słabszego, a spełniającego jednak te funkcje) nikomu nie jest na rękę to robić.

Nie uważam, że aktualny stan obsługi multimediów przez konsole jest OK z jednego prostego powodu, nie używam konsoli (PS3) do innych funkcji niż granie, poza okazjonalnym filmem na blu-ray, bo nie po to ją kupowałem. Chcę oglądać filmy mam TV z odpowiednimi aplikacjami czy podłączane dyski zewnętrzne. Nie przyszło mi jeszcze do głowy słuchać muzyki czy ogarniać fejsa przez tv.

Domyślam się, że możliwości obecnych konsol są przeogromne, tylko ktoś musi chcieć to ogarnąć. Jak widać być może producenci nie widzą w tym większego sensu...

k-mart - Pon 08 Lut, 2016

Polecam lepsze wersje Popcorn hour. Sam mam 400a.
Graja wszystkie pliki i dzwieki, mozliwosc twardych dysków jak i usb, prosta obsługa, regularne updaty

k-mart, kolega miał chyba ~300 i sobie w miarę chwalił. Tylko, że to jest inna półka cenowa. 250 vs pewnie 800-900 PLN.
k-mart - Pon 08 Lut, 2016

Nie wiem po ile teraz sa, ale na bank dzis sa juz lepsze wersje. Kupilem swojego z aukcji juz 3 lata temu. Nawet nie pamietam za ile
zefir - Pon 08 Lut, 2016

no ten popcorn hour a400 okolo tysiaka trzeba zapłacić