To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

HydePark - Kupię mieszkanie

Cartoon - Wto 19 Sty, 2016

zefir napisał/a:
tez mi to wpadlo w oko, bo zaczynam wlasnie lukac na inwestycje na rok wlasnie 2017, bo wczesniej nie zbiore hajsu na wklad etc

Gdyby nie termin oddania sam bym się na nie decydował i szedł w mieszkanie a nie segment ;) Ja potrzebowałem niestety czegoś co już jest gotowe...

Miniac - Wto 19 Sty, 2016

kamil napisał/a:
Miniac, co to znaczy nic tam nie ma ? Fakt, gór i morza tam nie ma...

Atrakcyjność lokalizacji to sprawa bardzo subiektywna, a mi w takim Wilanowie (i w podobnych 'peryferyjnych' miasteczkach) brakuje korzeni. Tak dosłownie i w przenośni. Jak jesteś napływowym warszawiakiem to nic w Warszawie Ci się z niczym nie kojarzy, z nikim nie masz nic wspólnego, a w perspektywie 100km do domu to i park w odległości 5km wydaje się być pobliski. Nie ma dla mnie osobowości taki Wilanów. Wszystko masz gdzieś "rowerem, samochodem". No i porządnego kościoła wciąż brak,.... ;D

Cytat:
idąc tym tropem mam pod domem centrum handlowe, aquapark, dworzec kolejowy, park i tor wyscigow konnych... w sumie wszystko w odległości do 4km.

Dobra akcja z tymi odległościami. Mi wychodzi, że mam 3km do Stadionu i 5.5km do Pałacu Kultury, a mieszkam na Gocławiu i w życiu nie wpadłem na pomysł by tam uderzyć z buta xD

Jakarti - Wto 19 Sty, 2016

Kamill napisał/a:
Deptakiem można dojść w 15min do wake park wilanów

autem jechalem tam 5 min po turbo wertepach
jak Ty to liczysz Kamillooo? :D

kamil - Wto 19 Sty, 2016

ja pierdole...myślałem, że kurwa jako młodzi wykształceni dojrzeliście już do spójności i ładu architektonicznego, a cały ten syf urbanistyczny, który trawi tym krajem od lat 40tych przeszedł do lamusa - Przynajmniej dla naszego pokolenia ta mentalność się zmieniła, ale jak czytam o uliczkach i blokach od kreski, ze to wada, to kurwa nie wiem czy płakać czy śmiać się... Powstaje nowoczesna dzielnica według współczesnych standardów urbanistycznych, a wy jebiecie ją za to , ze nie jest miszmaszem jak w innych dzielnicach czy osiedlach ? Serio ?

W środku osiedla powstaje park linearny i park w osi królewskiej, który wtapia się w zabudowę, a wyjebiecie o braku łazienek czy Skaryszewskiego w środku osiedla. 500 m do łąk o statusie rezerwatu krajobrazowego, 1 km do parku Wilanowskiego ze statusem rezerwatu przyrody i tyle samo do jeziorka Powsinkowskiego piszecie, ze chujnia bo nie ma zieleni ? Rozumiem, że jak budowano Żoliborz to przy każdej kamienicy były 50 letnie lipy ? Chyba o taką zieleń Wam chodzi, tak ? Drzewa dosyć długo rosną...

Pitt, piszesz o jednej wspólnocie, która sobie zagrodziła wyjazd z osiedla - ogrodzenie stało 2-3 lata. już od 2 lat nie ma bramy a specyfika tego terenu jest taka, ze w 3/4 to puste tereny pod kolejne bloki.

Górka na sanki ? Byłeś w nowym urzędzie dzielnicy - tam jest taka górka i dzieciaki zapierdalają aż miło na saneczkach - fakt nie ma wysokości kazurówki...
Park, potok ze starodrzewiem ogólnodostępny masz na Ostoi.

Orlik - jest, dwa publiczne przedszkola, żłobek, szkoła podstawowa i gimnazjum w budowie, szpital prywatny z refundacją NFZ, publiczna przychodnia zdrowia, Place zabaw ogólnodostępne, plac zabaw dla psów, miesiąc temu oddali dwa boiska i kolejny plac zabaw. kilometrowa bieżnia z tartanu. Zaraz rusza budowa centrum handlowego z 16 salami kinowymi. To wszystko tylko wewnątrz osiedla. Nic nie wspomniałem o całej infrastrukturze na Wysokim Wilanowie, Zawadach, Niskim Wilanowie, Powsinie, gdzie z racji jednej dzielnicy możesz swobodnie korzystać.

kamil - Wto 19 Sty, 2016

Liczy wzdłuż jeziorka. Tam masz deptak przy brzegu i potem jeszcze 5 min po gruntowej drodze i wychodzisz na wake park. Jak się zepniesz to od Kamila na piechotę tyle idziesz

kamil napisał/a:
Liczy wzdłuż jeziorka. Tam masz deptak przy brzegu i potem jeszcze 5 min po gruntowej drodze i wychodzisz na wake park. Jak się zepniesz to od Kamila na piechotę tyle idziesz

nie wiedzialem o deptaku
jest jakas mapa tego? jak tam trafic?

Kamill - Wto 19 Sty, 2016

Jakarti napisał/a:
Kamill napisał/a:
Deptakiem można dojść w 15min do wake park wilanów

autem jechalem tam 5 min po turbo wertepach
jak Ty to liczysz Kamillooo? :D

Do jeziorka 10min + do wake 15 deptakiem. Autem jest jak by na około bo musisz okazyc briko.

Chloru - Wto 19 Sty, 2016

A tramwaju jak nie było tak nie ma... :rotfl:

Jakarti napisał/a:
kamil napisał/a:

nie wiedzialem o deptaku
jest jakas mapa tego? jak tam trafic?

Z vogla w prawo w europejska i odrazu w lewo w polną drogę która jest/ będzie deptakiem. Różne odcinki są w różnej fazie rozbudowy.

kamil napisał/a:
ja pierdole...myślałem, że kurwa jako młodzi wykształceni dojrzeliście już do spójności i ładu architektonicznego, a cały ten syf urbanistyczny, który trawi tym krajem od lat 40tych przeszedł do lamusa - Przynajmniej dla naszego pokolenia ta mentalność się zmieniła, ale jak czytam o uliczkach i blokach od kreski, ze to wada, to kurwa nie wiem czy płakać czy śmiać się... Powstaje nowoczesna dzielnica według współczesnych standardów urbanistycznych, a wy jebiecie ją za to , ze nie jest miszmaszem jak w innych dzielnicach czy osiedlach ? Serio ?

W środku osiedla powstaje park linearny i park w osi królewskiej, który wtapia się w zabudowę, a wyjebiecie o braku łazienek czy Skaryszewskiego w środku osiedla. 500 m do łąk o statusie rezerwatu krajobrazowego, 1 km do parku Wilanowskiego ze statusem rezerwatu przyrody i tyle samo do jeziorka Powsinkowskiego piszecie, ze chujnia bo nie ma zieleni ? Rozumiem, że jak budowano Żoliborz to przy każdej kamienicy były 50 letnie lipy ? Chyba o taką zieleń Wam chodzi, tak ? Drzewa dosyć długo rosną...

Pitt, piszesz o jednej wspólnocie, która sobie zagrodziła wyjazd z osiedla - ogrodzenie stało 2-3 lata. już od 2 lat nie ma bramy a specyfika tego terenu jest taka, ze w 3/4 to puste tereny pod kolejne bloki.

Górka na sanki ? Byłeś w nowym urzędzie dzielnicy - tam jest taka górka i dzieciaki zapierdalają aż miło na saneczkach - fakt nie ma wysokości kazurówki...
Park, potok ze starodrzewiem ogólnodostępny masz na Ostoi.

Orlik - jest, dwa publiczne przedszkola, żłobek, szkoła podstawowa i gimnazjum w budowie, szpital prywatny z refundacją NFZ, publiczna przychodnia zdrowia, Place zabaw ogólnodostępne, plac zabaw dla psów, miesiąc temu oddali dwa boiska i kolejny plac zabaw. kilometrowa bieżnia z tartanu. Zaraz rusza budowa centrum handlowego z 16 salami kinowymi. To wszystko tylko wewnątrz osiedla. Nic nie wspomniałem o całej infrastrukturze na Wysokim Wilanowie, Zawadach, Niskim Wilanowie, Powsinie, gdzie z racji jednej dzielnicy możesz swobodnie korzystać.

+100
Nie chciałem się po raz kolejny powtarzać ze lubie taką czyta przestrzeń jak na miasteczku. Planowaną od 0 od linijki, niezasrane chodniki i trawniki i nie zasłonięte niebo przez kilkunastopietrowe punktowwce.
Nie czuć tutaj tego całego syfu jak w centrum czy starszych dzielnicach. Tu było pole bagna czy łąki wiec nie ma możliwości po sąsiedzku mieć placu ze składem zlomu czy gruzu. Wszystko jest nowe, solidnie wykonane. Nie ma też kostki bauma, jest granit asfalt i beton, jest to zrobione spójne na całym miasteczku. A nie co 20m inny chodnik płot bariera czy krawężnik. Ogrodzony e osiedle wszystko pięknie a za nim już burdelu, pusto stan albo jakieś magazyny czy domek jednorodzinny w środku osiedla bloków.

zefir - Wto 19 Sty, 2016

kamil napisał/a:
kilometrowa bieżnia z tartanu

jakies foteczki bieżni? :)

kamil - Wto 19 Sty, 2016

w filmiku , który zamieszczał Kamil jest pokazana dokoła parku linearnego https://www.youtube.com/watch?v=85s_a2zUsF4

mysle sobie.. co za park linearny... kurwa :D
i włączyłem filmik. juz wiem.
smieszna nazwa.

kosmita - Wto 19 Sty, 2016

kamil napisał/a:
Powstaje nowoczesna dzielnica według współczesnych standardów urbanistycznych

Moja żona studiowała gospodarkę przestrzenną i pamiętam, że wspominała, że profesorowie od urbanistyki mieli raczej zastrzeżenia co do tego tworu, ale nie pamiętam o co chodziło dokładnie :)

Kamill napisał/a:
Wszystko jest nowe, solidnie wykonane

obyś miał rację, bo
Kamill napisał/a:
Tu było pole bagna

;)

W sumie to bez sensu dyskusja. Jedni drugich nie przekonają, bo albo się komuś podoba Wilanów albo nie.

kamil - Wto 19 Sty, 2016

To co zaprojektował Gaudi też nie pasuje wielu architektom, a przecież to tak znakomity artysta.

Koleś, który projektował osiedle niejaki Guy Perry, mieszka w bloku obok i jest aktywnym działaczem na rzecz osiedla. Oczywiście nie wszystko mu się podoba, bo miasto "po swojemu" np. podeszło do kwestii infrastruktury drogowej, ale koleś i jego żona sporo robią pro bono dla osiedla i dzielnicy.

Warto zapoznać się np. z nagrodami jakie zostały przyznane: https://pl.wikipedia.org/wiki/Miasteczko_Wilan%C3%B3w