To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

Techniczne - Projekt Clio Sport 200+

dzik - Śro 01 Paź, 2008

Bad-i napisał/a:

tutaj się nie zgodzę, wszystko zależy od tego co nazywamy potencjałem. Znam kilka williamsów w Polsce z silnikami powyżej 190 KM (moim zdaniem to już jest bardzo dobry wyniki patrząc z ilu startujemy). Gorzej jest wlasnie ze sportami

Bo rynek w francuzach wyglada wg mnie tak:
- samochody do sportu, przygotowane z wiekszym budzetem, czesciej SA ale wyniki dobre, chociaz jak dobre to glownie podawane slownie cyfry, wykresow malo, nikomu nie zalezy na chwaleniu sie
- samochody przygotowywane amatorsko, czyli nasze wydmuszki, wszystkie projekty francuzow na naszym forum to grzebanie w seryjnym ECU.
Jak ktos oczekuje 100KM z litra to trzeba poprostu trzeba powiedziec sobie ze potrzebuje SA i go kupic, wtedy bedziemy mogli pogadac o potencjale.

Hamownie sa powtarzalne, jak ktos buduje cieniasa N-ke to hamuje samochod 20x z roznymi kombinacjami gratow, wyniki roznia sie o 3KM i o to walcza. Jak mialem serie clio to tez wyniki co do 1KM byly rowne, zmienilem wydech i cuda, pierwsze hamowanie 170KM, drugie 175, trzecie 186. Sprawdzilem silnik pod wzgledem hardware, wszystko w idealnym porzadku. Elektronika miesza.
Ja mialem zmieniony tylko dolot i wydech, chlopaki walcza grubiej a nikt do 186KM z tego co pamietam nie dobil.
Ja powiedzialem sobie ze z SA w clio sie bawic nie bede i temat odpuscilem do dlubania mam inne zabawki.

Bad-i - Śro 01 Paź, 2008

dlatego ja to zrobie dla Was wszystkich ;)
dzik - Śro 01 Paź, 2008

Bad-i napisał/a:
dlatego ja to zrobie dla Was wszystkich ;)

Cholera, zapomnialem ze pierwszy wsadzilem SA do francuza na tym forum? :D

saxorulez - Śro 01 Paź, 2008

Bartek - angole angolami, faktycznie dużo im tam wychodzi na hamowni, ale porzadnie zestojone auto - np. słynne A grupowe saxo (niepamiętam kogo - Chrzanek przypomnij mi) miało 170KM, na seryjnym kolektorze potwierdzone w PL. Więc ja wierzę w to że da się budowac mocne auta ale trzeba je umieć stroić. I tak jak napisał dziku trzeba iść w SA

Ja jestem tego dowodem!

A porządne SA jest nie zbędne w wielu autach w tej chwili - uwarzam że SA w nowym Clio otwiera droge do zabawy. Skoro nikt nie potrafi porządnie ruszyć serią, bo może brak im wiedzy albo $$$ - soft i hardware kosztuje duuużo floty

FreeMan - Śro 01 Paź, 2008

no jakiego SA wybrac ... ?? czekam na propozycje bo moze bym po zimie wrzucil ...

jak masz przepustnicę na lince (mechaniczną) to VEMSa polecam ogarnia NA i T, możliwość wyboru róznych czujników plus EM będzie potrafił to stroić po zimie :)

jak masz przeprustnicę elektroniczną a masz takową zapewne to w Clio sprawdza się OMEX ale on ejst przestarzały z tego co wiem.. moze warto zerknąć na KMS (Holendrzy)

qbus - Śro 01 Paź, 2008

Cytat:
porzadnie zestojone auto - np. słynne A grupowe saxo (niepamiętam kogo - Chrzanek przypomnij mi) miało 170KM, na seryjnym kolektorze potwierdzone w PL

Roberta Kujawskiego... auto było budowane w Belgi.

wydaje mi się ze wiem na jkim ECU - było takie zajebiste Magneti Marelli w Citroen Sport (już nie dostępne) do programowania z opcją dwóch map przełączanych zza kierownicy

We włoszech jest saxo +170KM z takim ECU

dzik - Śro 01 Paź, 2008

saxorulez napisał/a:

jak masz przeprustnicę elektroniczną a masz takową zapewne to w Clio sprawdza się OMEX ale on ejst przestarzały z tego co wiem.. moze warto zerknąć na KMS (Holendrzy)

Jakis czas temu mozna jeszcze bylo w renault sport kupic zestaw konwersji na linke. Nawet drogi nie byl.

FreeMan - Śro 01 Paź, 2008

dzik napisał/a:
saxorulez napisał/a:

Jakis czas temu mozna jeszcze bylo w renault sport kupic zestaw konwersji na linke. Nawet drogi nie byl.

jak ja kupilem clio to ten zestaw juz nie byl dostepny.... a teraz to oni juz nawet zapomnieli ze cos takiego robili...

pcs - Śro 01 Paź, 2008

a co jest w tym zestawie, bo ja (albo u Rudello juz) mam sama przepustnice co sie zacina tylko na na niskich obrotach a pozatym gra ...

Mam tez silnik na wtrysku mechanicnym, bez elektroniki a dziala do 230km, ktory mozna odpalic na europalecie ... to tak jakby zamiast clio ktos chcial w garazu ariela atoma zbudowac ....

a zeby bylo bardziej w temacie to ciekawe ze na poczatku lat 90-tych jezdzily u nas renaulty 2.0 prawie 300 km a teraz nie chca ..., przeciez ktos je tu musial wtedy budowac a przynajmniej serwisowac.

GeKo - Śro 01 Paź, 2008

pcs napisał/a:

a zeby bylo bardziej w temacie to ciekawe ze na poczatku lat 90-tych jezdzily u nas renaulty 2.0 prawie 300 km a teraz nie chca ..., przeciez ktos je tu musial wtedy budowac a przynajmniej serwisowac.

Tak Willy Plas z Belgii

dzik - Śro 01 Paź, 2008

FreeMan napisał/a:

jak ja kupilem clio to ten zestaw juz nie byl dostepny.... a teraz to oni juz nawet zapomnieli ze cos takiego robili...

Kiedy mowimy o SA to przerobka staje sie dosc prosta.
Tak na szybko mysle ze wystarczy przepustnica od phI, linka, pedal z jakiegos phI.

M - Śro 01 Paź, 2008

dzik napisał/a:
pedal z jakiegos phI.

Dziku, na forum tylko rudy ma phI,
nie musisz go obrazac :D

CHRZANEK - Śro 01 Paź, 2008

GeKo napisał/a:
pcs napisał/a:

Tak Willy Plas z Belgii

O czym Wy mówicie :D :D :D
To było Clio MAXI Bogdana Herinka albo Megane MAXI Janusza Kuliga :D :D :D
To była "kosmiczna" technologia jak na owe czasy... a poza tym FABRYKA, a to jakby kosmos do potęgi eNtej...