To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

HydePark - Dyskusje gospodarczo/polityczno/obyczajowe

GeKo - Pią 22 Mar, 2013

Czy się stoi czy się leży stówa się należy :]
Te wyniki badania są powalające.

M - Pią 22 Mar, 2013

Ano,
dlatego na takie inicjatywy trzeba wpłacać 1%:
http://www.wykop.pl/link/...omi-dla-dzieci/

Jeśli nie w tym pokoleniu to w następnym będzie lepiej dzięki takim działaniom :)

Anonymous - Pią 22 Mar, 2013

http://wiadomosci.onet.pl...,wiadomosc.html
pcs - Pią 22 Mar, 2013

geniusz, czekam na komunikat Vicka, ze calkowicie znosi PIT 18 i 32%!

i wprowadza PID 25 - 40%

M - Pią 22 Mar, 2013

To jest swietny pomysl - decentralizacja, o ile pieniachy ze skladek szly by od razu do lokalnego nfz.
Niestety w pomysle umieszczony jest mechanizm samozniszczenia tzn wycena uslug centralnie z gory.
To jakby nasze pensje lub ceny rynkowe ustalane byly w ministerstwie - wiemy z prl ze to jest katastrofa.

dzik - Pią 22 Mar, 2013

M napisał/a:

Alex twoje argumenty znam i się z nimi nie zgadzam, chcę posłuchać jeszcze innych zdania.

Pod warunkiem że będa zbliżone do twoich.
Nadal nie odpowiedziałeś czy w razie "wolnosci" sam naprawisz drogi i oplacisz szkole dla dzieci.

M - Sob 23 Mar, 2013

dzik napisał/a:
M napisał/a:

Alex twoje argumenty znam i się z nimi nie zgadzam, chcę posłuchać jeszcze innych zdania.

Pod warunkiem że będa zbliżone do twoich.
Nadal nie odpowiedziałeś czy w razie "wolnosci" sam naprawisz drogi i oplacisz szkole dla dzieci.

Z przyjemnoscia

M - Sob 23 Mar, 2013

Posłuchaj sobie Piotrek, może prezes ZPP Ci wytłumaczy o co chodzi.

PiTT - Sob 23 Mar, 2013

weźcie się za politykę bo się marnujecie :rotfl:
M - Sob 23 Mar, 2013

Głos narodu :lol2:

anjas - Sob 23 Mar, 2013

krzywa Laffera jest wielkim odkryciem ostatnich tygodni ;D
szczególnie gimnazjaliści z wykopu się nią jarają.

dzik - Sob 23 Mar, 2013

jest zajebista, tylko nie widziałem przekonujących dowodów po której jej stornie obecnie się znajdujemy :]
M - Sob 23 Mar, 2013

Uważam że znajdujemy się tuż za najdłuższym palcem, po prawej stronie...
anjas - Sob 23 Mar, 2013

M napisał/a:
Uważam że znajdujemy się tuż za najdłuższym palcem, po prawej stronie...

merytorycznie... :jupi:

M - Sob 23 Mar, 2013

Wbrew pozorom jest to zawoalowana opinia opisująca empirycznie to co miało miejsce w gospodarce - na przykładzie VAT i Akcyzy.
Za bardzo podkręcono śrubę i ludzie albo poszli z torbami, albo poszli z firmą do innego kraju albo poszli w szarą strefę (nie wiem w jakich proporcjach). Jesteśmy po prawej stronie tej hipotetycznej krzywej.
Myślałem sobie jeszcze że ta krzywa nie opisuje konsekwencji wieloletnich - jak widać są tam dwa punkty połączone po obu stronach które opisują te same wpływy. Moim zdaniem dotyczy to tylko jednego momentu w czasie bo w następnym roku kraj z wysokoscia podatkow po lewej stronie krzywej (czyli niższymi) bedzie miał już wyższe PKB i realnie wpływy zwiększą się bez podnoszenia podatków - o to właśnie cały czas mi chodzi. Zróbmy żeby pkb wystrzelilo do góry a po 15 latach gdy już będziemy bogaci będzie można bawić się w socjale i urzędników.