Anonymous - Czw 19 Lis, 2015 Zgadza sie,dokładnie o tą dyskusje mi chodziło anjas - Czw 19 Lis, 2015
rabarbar napisał/a:
Martin ma jednak troszke racji,bo jak to jest ze w takim dajmy to na przykład lidlu,pracownicy w PL zarabiaja 3 razy mniej niz w niemcowni,Obroty sklepów wyzsze chyba w PL,ceny bardzo podobne,obciązenia fiskalne tez chyba podobne.
Ekspertem nie jestem ale też mam swoje przemyślenia na ten temat. Generalnie zgadzam się z tym co napisał wcześniej Jakarti + dodam to o czym pisałem wcześniej - prawo popytu i podaży. Taki Lidl wchodząc na polski rynek robi sobie symulację biznesową i m.in. sprawdza za ile może mieć pracowników. Jeśli znajdzie odpowiednią liczbę odpowiednich ludzi, którzy zgodzą sie pracować za 1800 zł to na pewno nie zapłaci im 1800 euro.
Teraz powoli zaczyna się propracowniczy rynek - bezrobocie mamy jednocyfrowe, najniższe od 20 lat. Skumulowany wzrost gospodarczy w ostatnich 8 latach o 25 procent - naprawdę niewiele państw na świecie może się pochwalić teraz takimi wynikami. Wraz z poprawą gospodarki i mniejszym bezrobociem przychodzą wyższe płace i jeśli w końcu okaże się, że Lidl nie będzie mógł znaleźć odpowiednich ludzi za 1800 zł to da im więcej lub zwinie swój biznes w PL uznając, że żniwa się skończyły.
Jeśli koniunktura się nie zmieni to przy tak niskim bezrobociu wzrost płac jest nieunikniony bo pracodawcy będą musieli konkurować o pracowników. Oby nie spieprzyć tych ostatnich osiągnięć gospodarczych.Anonymous - Czw 19 Lis, 2015
anjas napisał/a:
Do roboty? Po co? Lepiej czekać aż PisDa albo świat zmieni się na bardziej sprawiedliwy
anjas - Czw 19 Lis, 2015 a co Ci się nie zgadza w tym cytacie? Nie znasz takich ludzi? Czy przypierdalasz się dla sportu?Anonymous - Czw 19 Lis, 2015 dla sportu,lubie sport,ostatnio bardzo
Generalnie potwiedzasz to co pisał Martin-że pracodawcy często mogliby płacic wiecej ale nie płaca bo rynek pracy ich do tego nie zmuszaJakarti - Czw 19 Lis, 2015 poki rozmawiamy to gadajmy powaznie
chyba da sie.. nie?
rabarbar napisał/a:
Generalnie potwiedzasz to co pisał Martin-że pracodawcy często mogliby płacic wiecej ale nie płaca bo rynek pracy ich do tego nie zmusza
ja yebe
co jest w tym dziwnego?
serio placicie wiecej za wszystko za co placicie ?anjas - Czw 19 Lis, 2015
rabarbar napisał/a:
Generalnie potwiedzasz to co pisał Martin-że pracodawcy często mogliby płacic wiecej ale nie płaca bo rynek pracy ich do tego nie zmusza
tak, w Niemczech, Anglii, USA, Rosji, jest dokładnie tak samo. Pracodawcy mogliby płacić więcej ale płacą tyle za ile mają chętnych do pracy. Martin pisał, że to "typowo polskie myślenie" i była to jedna z bzdur.Anonymous - Czw 19 Lis, 2015 Ok,takie stwierdzenia jak Anjasa to jest własnie upraszczanie problemu,tak jakby wszyscy biedni byli roszczeniowymi leniamianjas - Czw 19 Lis, 2015 ???????? Co????????
Bonczek - Czw 19 Lis, 2015 Gość, weź się posłuchaj i powiedz o czym Ty pier*olisz?anjas - Czw 19 Lis, 2015 Anonymous - Czw 19 Lis, 2015 cofnijcie sie o kilka stron i przeczytajcie cała dyskusje to bedziecie wiedziali i czym pierdoleanjas - Czw 19 Lis, 2015 No właśnieBonczek - Czw 19 Lis, 2015 Weszło! Jakarti - Czw 19 Lis, 2015 mamy go!
prawie dałem sie zlapac kurwa!!! ale widze ze Rabe mnie ubiegl!!