To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

HydePark - Dyskusje gospodarczo/polityczno/obyczajowe

Anonymous - Nie 13 Gru, 2015

Jakbym siebie slyszal tylko 20 lat temu :rotfl:
Niemy - Nie 13 Gru, 2015

No to Rabi, uświadom mnie, nas, po co nam religia w państwie i polityce :)
was79 - Nie 13 Gru, 2015

Po nic, przecież KK w Polsce to jest jak korpo, tylko zamiast krawata koloratka, ale cel ten sam ;D
Co charakterystyczne, abstrahując od państw wydmuszek, im bogatsze społeczeństwa tym religijne pierdololo mniejsze.

W kwesti scisłości-mimo ze jestem wierzący a nawet gwałtownie nawrócony,jestem zwolennikiem całkowitego rozdziału państwa od kościoła,przyznaje ze sytuacja KK w Polsce jest mocno patologiczna,kleru nie lubie ale twierdzenie ze religia jest zródłem całego zła jest równie wielkim uproszczeniem jak stwierdzenie ze to nauka jest zródłem calego zła,bo to naukowcom i inzynierom zawdzięczamy bombe atomową,broń chemiczna i biologiczną,przemysł odpowiadający za skażenie środowiska itd
Czy zdajesz sobie sprawe ze religi zawdzięczamy prawo?Czy wiesz jak wielka role państwo i narodotwórczą pełniła religia?Czy wiesz ze wielu antropologów twierdzi ze gdyby nie religia (a wczesniej magia) rozwój ludzkości byłby dużo wolniejszy?Czy jestes w stanie zrozumieć literature,malarstwo,filmy bez chocby pobieżnej znajomości Bibli i mitów greckich?Czy znasz jakąś ksiązke ważniejszą dla cywilizacji zachodniej od Bibli?Czy znasz jakieś wydarzenie ważniejsze dla tejże cywilizacji od narodzin Chrystusa,czyli daty od jakiej liczymy czas?
Czy wiesz ze kazda próba wyrugowania religi,konczyła sie,bez wyjątku,ogromnymi zbrodniami?
Czy twierdzenie ze ponad 97% (wiki podaje ze na świecie jest 2,3% ateistów) ludności świata to skończeni idioci nie jest żałosną próbą dowartościowania sie,spowodowaną na przykład kompleksem małego penisa?

was79 - Nie 13 Gru, 2015

Kamieni milowych jest sporo ważniejszych, choćby koło, pismo, druk, reakcja rozszczepienia.
Kenet - Nie 13 Gru, 2015

rabarbar napisał/a:
Czy jestes w stanie zrozumieć literature,malarstwo,filmy bez chocby pobieżnej znajomości Bibli i mitów greckich?Czy znasz jakąś ksiązke ważniejszą dla cywilizacji zachodniej od Bibli?Czy znasz jakieś wydarzenie ważniejsze dla tejże cywilizacji od narodzin Chrystusa,czyli daty od jakiej liczymy czas?
Czy wiesz ze kazda próba wyrugowania religi,konczyła sie,bez wyjątku,ogromnymi zbrodniami?
Czy twierdzenie ze ponad 97% (wiki podaje ze na świecie jest 2,3% ateistów) ludności świata to skończeni idioci nie jest żałosną próbą dowartościowania sie,spowodowaną na przykład kompleksem małego penisa?

Biblia, Chrystus - to jest bajka napisana po to żeby r...chać w dupę ludzi od momentu kiedy sobie tam życzysz liczyć. Jak baśnie Andersena czy 1001 nocy. I tak uważam, że ludzie wierzący w jakąkolwiek religię mają po prostu wyprany mózg. Specjalistami od kompleksu penisa są myślę choćby księża kościoła w Polsce, z nimi polecam ten temat poruszać.

Swoje zdanie na temat kościoła w Polsce i religii wszelkich mam jak najgorsze i więcej nie będę tego komentował.

was79, jesteś w stanie podac date stworzenia koła lub pisma :rotfl: ? druk przez wieleset lat miał dla zwykłego europejczyka takie znaczenie jak dla wspólczesnych poszukiwania neutrino.Rozszczepienie atomu,tak to niezły pomysł.

Kenet, ja tez nie widze sensu dyskusji z kims pozbawionym chocby elementarnej wiedzy (Biblia to nie bajki a w duzej mierze zapis histori Żydów,zbiór praw i zasad oraz swoisty kodeks karny) ,posługujacym sie w dyskusji inwektywami i tak pełnym pychy.

PiTT - Nie 13 Gru, 2015

ale podstawa kazdej religii jest to "coś"
twór najwyższy... więc wg mnie Kenetowi o to chodzi... wiarę w coś nierealnego i niewyobrażalnego dla każdego racjonalisty, ale...
o religii podobno nie powinno się dyskutować w sposób racjonalny ;)
"coś" na górze może być, jednak wg mnie nie jest to nic co zostało powiedziane i napisane...

was79 - Nie 13 Gru, 2015

Cytat:
was79, jesteś w stanie podac date stworzenia koła lub pisma ? druk przez wieleset lat miał dla zwykłego europejczyka takie znaczenie jak dla wspólczesnych poszukiwania neutrino.Rozszczepienie atomu,tak to niezły pomysł.

A znasz date zastosowania telefonu komórkowego albo stali z podbitym HMH? No właśnie, a trochę ta "niewiedza" daje w życiu codziennym.

zajcev_28 - Nie 13 Gru, 2015

Przejebane że na świecie żyje aż tyle ludzi, co mają wyprany mózg :faja:
całe szczęście, że są jeszcze ludzie którzy nie wierzą, bez nich byśmy przepadli :)

Anonymous - Pon 14 Gru, 2015

was79 napisał/a:
Cytat:
was79, jesteś w stanie podac date stworzenia koła lub pisma ? druk przez wieleset lat miał dla zwykłego europejczyka takie znaczenie jak dla wspólczesnych poszukiwania neutrino.Rozszczepienie atomu,tak to niezły pomysł.

A znasz date zastosowania telefonu komórkowego albo stali z podbitym HMH? No właśnie, a trochę ta "niewiedza" daje w życiu codziennym.

Własnie o to chodzi ze te daty mozna okreslic dokładnie a koło czy pismo nie da sie nawet w przyblizeniu

was79 - Pon 14 Gru, 2015

Zwłaszcza koła się nie da :D
Cytat:
Wynalezione w połowie IV tysiąclecia p.n.e. w Mezopotamii. Najstarsze znane pisemne świadectwa pochodzą z cywilizacji sumeryjskiej (XXXII wiek p.n.e.). Prawie równocześnie dotarło do Europy. Najstarsze znaleziono w Słowenii datowane na 3200 lat p.n.e.

Alexxx - Pon 14 Gru, 2015

rabarbar napisał/a:
was79 napisał/a:
Cytat:

Własnie o to chodzi ze te daty mozna okreslic dokładnie a koło czy pismo nie da sie nawet w przyblizeniu

A daty z Biblii są precyzyjne bo... Little J. urodził się w roku "0"? ;D

Niemy - Pon 14 Gru, 2015

Nie wiem Rabi czy ten długi tekst był kierowany do mnie, ale postaram się co nieco odpowiedzieć.

rabarbar napisał/a:
twierdzenie ze religia jest zródłem całego zła jest równie wielkim uproszczeniem jak stwierdzenie ze to nauka jest zródłem calego zła

ja nie twierdzę, że religia jest największym źródłem zła, ale w jakimś stopniu na pewno nim jest, weźmy pod uwagę podboje religijne itp, jak tu się miały zasady religii miłości bliźniego do szlachtowania innowierców za ziemię i kasę?

rabarbar napisał/a:
Czy zdajesz sobie sprawe ze religi zawdzięczamy prawo?

Czyżby? a czy to nie jest tak, że religie kształtowały się, o istniejące już w społeczeństwie zasady postępowanie i współżycia? Kodeks Hammurabiego został spisany w XVIIIw.p.n.e. zatem jeśli opiera się na jakiejś religii to chyba nie na chrześcijaństwie.

rabarbar napisał/a:
Czy wiesz ze wielu antropologów twierdzi ze gdyby nie religia (a wczesniej magia) rozwój ludzkości byłby dużo wolniejszy?

Być może, lecz nie jestem do końca przekonany

rabarbar napisał/a:
Czy jestes w stanie zrozumieć literature,malarstwo,filmy bez chocby pobieżnej znajomości Bibli i mitów greckich?Czy znasz jakąś ksiązke ważniejszą dla cywilizacji zachodniej od Bibli?

Nie, ale to tylko i wyłącznie dlatego, że artyści tworzący w tamtych czasach byli omotani religią, a może jakby skupili się bardziej na np naturze to do poznania ich sztuki musielibyśmy zgłębić teorię Darwina, a nie biblię.

rabarbar napisał/a:
Czy znasz jakieś wydarzenie ważniejsze dla tejże cywilizacji od narodzin Chrystusa,czyli daty od jakiej liczymy czas?

Ważniejsze wydarzenie, Rabi proszę Cię, czy jakby teraz miliony osób zaczęło wierzyć w januszkowegozużytegoslika, a tysiące rajdowych fanów stałoby się kapłanami i religia ta przetrwałaby wieki to też byłoby najważniejsze wydarzenie?

rabarbar napisał/a:

Oczywiście!! A to dlatego, że ociemniały lud z klapkami na oczach i mózgami sklepanymi bardziej niż członki onanistów ślepo bronią swoich bożków.

Cytat:

Nie twierdzę, że ludzie wierzący to idioci, tylko, że religia spacza ich światopogląd. Z tym kompleksem penisa to nie wiem o co Ci chodzi.

A co do procentów, to nie wiesz, że te dane są wyssane z d.py? Wprowadź w Polsce podatek kościelny na wzór Niemiec, a zobaczysz, że z 90% katolików, zostanie mniej niż 1/3. Ciekawe dlaczego KK tak broni chrztu niemowlaków i religii w szkołach, czyż nie dlatego, żeby od małego wpajać swoje prawdy i urabiać nowe szeregi wyznawców?

peace

PiTT - Pon 14 Gru, 2015

gdyby była 1 religia na świecie to byłby luz
a tak to każdy ma swoje racje i na siłe przekonuje innych do słuszności tej jedynej...