Bad-i - Pon 07 Kwi, 2008 OK ja nie neguje ze nie potrafia zrobic programu do puga czy saxo. Wiem tylko ze jak u nich bylem to niewykrzesali nawet konia. Dlatego nawet im nie placilem saxorulez - Pon 07 Kwi, 2008 spoko.. jak u mnie nie wykrzesaja to też kasy nie dostaną 106 - Pon 07 Kwi, 2008
saxorulez napisał/a:
Godula używa ich programów, Chojnacki też używa ich programów.
tzn. ze maja programy uniwersalne czy z vtechu maja cos wyjsciowo, a ww
modyfikuja je pod konkretne auto czy jakos zdalenie vtech im to robi?saxorulez - Pon 07 Kwi, 2008 są dwie opcje - do aut z lekkimi moda , wgrywa się gotowy program
do aut nadłubanych vtech robi im mapy,
oni tylko dostają sprzęt do czytania z vtechu
zgrywaja mapę przez USB, jak nie mają sprzetu to wyprówają kość i zgrywaja z kości EPROM (czy jak to tam się anzywa) i wysyłaja do Vtechu mailem, razem z wykresem i AFR
Następnie panowie z vtechu myślą.. myślą... myślą... dodają paliwa , bawią sie zapłonem itd itp
Wysyłają do Andrzej G. który to wgrywa tak jak zgrał.
Przejazd na hamowni i dalej.. aż do skutku106 - Pon 07 Kwi, 2008 dziekuje :)KonradMK - Pon 07 Kwi, 2008 zupełnie jak u mnie w firmie z produkcją softów Bad-i - Pon 07 Kwi, 2008 ostatnie moje 3 gr. w tym temacie. Dla mnie wlasnie nieporozumieniem jest wgrywanie softu, przesylanie, wkladanie, hamowanie i znowu wysylanie itd...... To wszystko powinno byc w jednym miejscu w jednym czasie.
Wkladasz auto na rolki i tam walczysz z calym silnikiem i jego wystrojeniem.saxorulez - Pon 07 Kwi, 2008 Bartek.. to nie ma róznicy tak naprwdę, oczywiście lepiej to ogarniać na żywca - ale praca tych ludzi z Vtechu polega na tym samym co tych co siedza obok auta.
Podejrzewam ze takei strojenie na aucie jest szybsze poprostu..dzik - Pon 07 Kwi, 2008 Lukasz, ale z walkami to chodzi o to czy catcams ma na mysli 7200 czy 7800?
Bo seryjny silnik zakrecony 7800 daje sporo.
Co do strojenia vtechu, hmm, na krc byl gosc ktory u nich fure "stroil"
Clio 172 tylko po programie wyplulo 200KM i 260Nm, wykres powedrowal rowno w gore.
Wnioski wyciagnijcie sami.saxorulez - Pon 07 Kwi, 2008
dzik napisał/a:
Lukasz, ale z walkami to chodzi o to czy catcams ma na mysli 7200 czy 7800?
Bo seryjny silnik zakrecony 7800 daje sporo.
Ale to wychodzi w praniu dziku... oczywiści że trzeba będzi podnieść ale nie sądzę żeby była potrzeba na wyżej niz te 7800 rpm, bo power band wałków o takich parametrach wacha się w okolicach 2000-7500 rpm.saxorulez - Pon 07 Kwi, 2008
dzik napisał/a:
Clio 172 tylko po programie wyplulo 200KM i 260Nm, wykres powedrowal rowno w gore.
Wnioski wyciagnijcie sami.
u Nas Darek i Grzchu stroili u Chojnackiego, i wyniki powtarzaja u Grabowskiego...
nie bronie ani nie wychwalam Goduli - ale nie ma alternatywy (jest SA) w strojeniu ECU, jest Unitronic który nawet nie umie dokończyć robotyAnonymous - Pon 07 Kwi, 2008 Tez raczej jestem zdania ze auto powinno byc na rolkach jak je stroja, nie mowie tu o samym fakcie strojenia ale przynajmniej ten kto to ma robic widzi jak auto sie zachowuje. Dziku piszesz ze seryjny motor przy odcince wyzej daje sporo, ale jak patrze na swoj wykres to moc zaczyna spadac juz powyzej 6400rpm. Czy przy takich wałkach moze sie to jakos drastycznie zmienic ?
dzik - Pon 07 Kwi, 2008 Seryjne ECU cofa fazy przy 6500 i dlatego spadek, N-kowy trzyma je do 7800 i efekt taki ze masz wyzsza moc srednia. Tez chodzi o to ze jak zmieniasz przy 7800 bieg to wpadasz na wyzsze obroty i wyzsza moc.
Lukasz, ja nie mowie wyzej niz 7800, ja sie pytam czy mozna 7800?grzech - Pon 07 Kwi, 2008
saxorulez napisał/a:
Darek i Grzech maja ich programy w swoich autach...
Godula używa ich programów, Chojnacki też używa ich programów.
Ja będe jeżdził na ich programie
ja mialem mape przerabiana z jakiejs Agrupowej 106tki, Chojnacki wsadzil shamowal, wyniki wyslali do Vtechu a oni na tej podstawie zmodyfikowali mape i odeslali gotowa do wgrania.
aha, mialem tylko podlewane paliwo, zaplon nie ruszany.Anonymous - Pon 07 Kwi, 2008
dzik napisał/a:
Seryjne ECU cofa fazy przy 6500 i dlatego spadek, N-kowy trzyma je do 7800 i efekt taki ze masz wyzsza moc srednia. Tez chodzi o to ze jak zmieniasz przy 7800 bieg to wpadasz na wyzsze obroty i wyzsza moc.
Lukasz, ja nie mowie wyzej niz 7800, ja sie pytam czy mozna 7800?
Ok to teraz pytanie, rozumiem ze wałki moga byc do wersji VVT i do modyfikacji obejmujących wyłączenie VVT (stad potrzeba regulowanych kółek) ale załączeniem VVT steruje komp i przy okazji mapowania mozna to zmienic ? Jakie to moze miec negatywne skutki, bo rozumiem ze zyski na mocy beda spore ?