Anonymous - Czw 29 Maj, 2008 to można zaryzykować jej zakup bo w najbliższej przyszłości dalej obowiązuje trend wzrostowy http://www.rynek.bizzone.pl/index.php?node=4M - Czw 29 Maj, 2008 A ja mowie ze za 20lat w warszawie bedą głównie rowery Anonymous - Czw 29 Maj, 2008 fydi - Czw 29 Maj, 2008 Odkryli Amerykę http://biznes.interia.pl/...a-paliw,1118233Anonymous - Czw 29 Maj, 2008 Normalnie gromkie brawa dla panów z rządu!!! I owacje na stojąco!!! Anonymous - Czw 29 Maj, 2008 dziś czytałem że w niedługim czasie baryłka będzie kosztowała 200dolców i więcej, natomiast obecnie stoimy przez większym problemem o którym się mało mówi tzn ogólnoświatowa gospodarka jest już poza szczytem wydobycia baryłek dziennie więc obecnie wydobycie będzie spadało a zapotrzebowanie rosło co uczyni ceny bardzo wysokimi, obecnie przez świat przetaczają się fale protestów co do cen paliw które chcą na rządach wymusić obniżenia akcyz i innych podatków na paliwa , ale moim zdaniem nie wiele to przyniesie efektu , lekkie zamrożenie ceny albo opóźnienie dalszego wzrostu na krótki czas,
świat stanął przed poważnym problemem do którego do tej pory podchodził z lekkim bagatelizowaniem, tzn ropa jest jak wiadomo wyczerpalnym zasobem który będzie kurczył się coraz szybciej , od 60 lat zlokalizowano tylko 4 potężne światowe obszary roponośne które właśnie są coraz szybciej wyczerpywane obecnie okolice brazylii, chiny zrobiły duży skok rozwoju swojej gospodarki która przyśpieszyła datę wyczerpania zasobów o naście lat,
a mimo wszystko do tej pory nie robi się generalnie nic spektakularnego aby auta były np maksymalnie ekonomiczne na duża skalę i , i szybko nic nie zrobią , potężne gospodarki uzależnione od ropy już w chwili obecnej szykują podział arktyki szacując jakie mogą być wirtualne zasoby które mogą okazać się tylko krótkim przedłużeniem agonii uzależnienia się od tego surowca dzięki któremu przez 150lat świat dokonał największego skoku rozwoju cywilizacyjnego , mam nadzieję że coś wymyślą bo autentycznie boję się że litr paliwa w niedługim czasie może skoczyć nawet o 50 czy 100%, co może przełożyć się na podwyżkę wszystkiego cen żywności, transportu etc etcMarek23 - Czw 29 Maj, 2008 Ja znów słyszałem, że USA mają duże złoża ropy, których dotąd nie ruszali...
Podobno w wakacje ropa 6 zł.M - Czw 29 Maj, 2008 paliwa na wakacje musza zdrozec.
Rok w rok podwyzaja ceny na wakacje tlumaczac to tym,tamtym i sramtym.
Niestety kwestie paliw w PL to czerwona sitwa nie do ruszenia. Rączka rączkę myje.Anonymous - Pią 06 Cze, 2008 marek nie wydaje mi się żeby usa miały asa w rękawie w postaci dodatkowych rezerwowych zasobów ropy, raczej ich polityka wskazuje na to że są tak samo pod ścianą jak inne mocarstwa i zdają sobie z tego sprawę że walka o ropę się dopiero zaczyna, irak to było uzasadnione działanie militarne z określonym celem a nie walka z dyktaturą to był tylko pretekst, kuwejt też został dzielnie obroniony, gdyby byli mądrym państwem to wprowadzili by już kilka lat temu restrykcyjne normy spalin etc i masowo odchodzili by od dużych pojemności silników, choć ponoć to jest i tak małym procentem problemu ekonomiczniejszego zużywania zasobów, zobacz rosja nie ingeruje tak ochoczo w takich konfliktach chociaż zawsze miała spolaryzowaną politykę do usa, ale siedzi i nie kładzie łapy na innych zasobach bo ma swoje i tu ma dużą przewagę nad usa
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ropa_naftowa
tu są fajne mapki kto najwięcej importuje i kto eksportuje (ten rozdaje karty )
a na wakacje zawsze ropa drożała, zawsze był krótko okresowy zwiększony popyt oraz czas huraganów