To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

HydePark - Lustrzanka do 2000 pln

106 - Sob 12 Gru, 2009

dzik napisał/a:
Jest jakis dziwny tez mit ze zawsze trzeba isc w szkla, dobre body wyciagnie ze szkiel wiecej niz kiepskie.

a dobry fotograf i:

zrobi wybitne zdjecia... po co sie ograniczac...

w takim razie po co ludzie placa po xxxxx pln za szkla?

dzik - Sob 12 Gru, 2009

106 napisał/a:

w takim razie po co ludzie placa po xxxxx pln za szkla?

Amatorzy? Bo to wciaga, jesli sie pokalkuluje ze dodajac troche $$$ bedzie lepsze, tak w kolko. Amatorzy czesto maja lepszy sprzet niz wielu zawodowcow.
W mojej pracy mamy caly cas swieze dostawy zdjec od najepszych fotografow, wiele ma exif. Sprzet jest rozny, ale w wielu przypadkach na forach taki sprzet zostalby skomentowany "ale syf".

Polecam:
http://www.luminous-lands...s/kidding.shtml

kamil - Sob 12 Gru, 2009

No ja nie widzę tutaj sensu jak porównywać sredni format z 400 ? Powiem Ci tak, jak ogarniasz średni format to jestem w stanie uwierzyć , że z kitu jesteś w stanie wyciągnąc max. Ja np, nie potrafie dlatego wolę dobre obiektywy bo znacznie łatwiej mi nimi zrobić dobre zdjęcie niż kitem.

za mamiye masz szacun !

GeKo - Sob 12 Gru, 2009

dzik napisał/a:
Powiedz konkretnie, co zarzucasz zdjeciu ktore pokazalem w kwestii jakosci
Przy tych parametrach praktycznie nic. Zrób to samo zdjęcie na długim końcu na możliwie otwartej przysłonie, a potem na Lce o tych samych parametrach, a wnioski sobie wyciągnij sam. Następnie zrób kilka zdjęć na długim końcu swoim obiektywem pod slońce na maks otwartej przysłonie czyli jakieś F5,6 a potem na Lce .
dzik napisał/a:
dobre body wyciagnie ze szkiel wiecej niz kiepskie.

No pewnie, tyle że dobre szkło z kiepskim body da lepsze jakościowo zdjęcie.
Jak uważasz że nie warto kupować dobrych szkieł to po co Ci Lki. Przykręć słoik do body za parę tysi, też pewnie coś wyjdzie.
dzik napisał/a:
powiedz do jakich zastosowan jest sredni format?
No chyba w jakimś celu go kupiłeś. Odpowiadając na Twoje pytanie, średni format jest po to aby móc uzyskiwać duże powiększenia bez straty jakości.
dzik - Sob 12 Gru, 2009

Geko, jak ktos chce szukac wad swojej szklarni i robic zdjecia linijek to faktycznie musi wydac duzo $$$.
Jesli ktos z tu obecnych robi notorycznie zdjecia na wystawy w wielkich formatach to mozna o tym myslec, ale do zdjec publikowanych w necie albo ladujacych na odbitkach roznicy nie bedzie zadnej.

L-ki kupuje dla swiatla, jakosci wykonania, jakosci zdjec. W takiej kolejnosci.

Sredni format to nie tylko lepsza jakosc przy powiekszeniach.

GeKo - Nie 13 Gru, 2009

dzik napisał/a:
L-ki kupuje dla swiatla, jakosci wykonania, jakosci zdjec. W takiej kolejnosci.

Właśnie (dobre światło) w obiektywach powoduje że możemy się ładnie bawić głębią ostrości. A przy okazji mamy ostre zdjęcia przy pełnej dziurze, ale to wiesz.

dzik napisał/a:
Jesli ktos z tu obecnych robi notorycznie zdjecia na wystawy w wielkich formatach to mozna o tym myslec, ale do zdjec publikowanych w necie albo ladujacych na odbitkach roznicy nie bedzie zadnej.
Tu się zgodzę.
Ja wykonywałem odbitki 50x70 dla klientów i jak wywalało abberacje chromatyczną na kontrastowych scenach to psuło to cały efekt zdjęcia. Nie wspominając o ostrości.

dzik napisał/a:
Sredni format to nie tylko lepsza jakosc przy powiekszeniach.

Oczywiście jest tego znacznie więcej, to jeden z najprostszych przykładów a jest pewnie sporo takich o których nie wiem, bo średni format nigdy mnie interesował.

vojt3k - Nie 13 Gru, 2009

znajomy ma do sprzedania aparat Canon 20D + obiektyw EF-S 18-55 f:3,5-5,6. W zestawie: body, obiektyw, dekielki, pasek, pudełko, płytki, kable, akumulator, ładowarka, oraz karta CF 4GB. Oczywiście możliwość wypróbowania. 1050zł. dla chętnego kontakt na PW :)
Maciusiowy - Wto 15 Gru, 2009

doooobra, wczoraj odebrałem Nikona D3000, póki co czytam instrukcję... :)
106 - Wto 15 Gru, 2009

masz siostre? ;D

106 napisał/a:
masz siostre? ;D

yyy...a nawet jeśli to co :D

106 - Wto 15 Gru, 2009

to dajesz foty ;D

dałbym...z tym, że nie mam siostry hehehe :D