Sprzedam/Kupie/ZakupyGrupowe - [s/z] Tourana na coś normalnego :D
Jacek - Nie 12 Cze, 2011
martin.h napisał/a:
2.0 TDI z Outlandera daje radę jeśli chodzi o niezawodność
Poproszę o potraktowanie tej wypowiedzi jako kluczowej i zamkniecie tematu do momentu sprzedaży.Walle - Pon 13 Cze, 2011
antoś napisał/a:
nie no bez przesady 8v jest pancerne, to jest praktycznie to samo co dobre 1,9 TDI na pompkach. Tylko trzeba częściej zmieniać olej (co 10-15 tys. km) na właściwy.
Ale ale, to może być jednostka 16v, zobacz wlepkę w bagażniku koło koła zapasowego albo na pierwszej stronie książki serwisowej - tam będziesz miał kod silnika. AZV, BKD to będzie 16 zaworów, BMM 8v.
Proszę Cię Sam jesteś pancerny antoś - Pon 13 Cze, 2011 Skoro tak mówisz to pewnie jestem
Jeżeli już brać 2.0 TDI to lepiej 8v i już.wojtek - Pon 13 Cze, 2011 ja nie kumam, koleś który u nas ogarnia czipsy i inne takie bzdury powiedział mi (o tu http://niejedzie.pl/viewt...p?f=13&t=2616), że jeśli auto ma w dowodzie 100kW (a tak jest) to jest to 8v,
sprawdziłem teraz wlepkę w bagażniku i jest tam AZV... więc? kosmita - Pon 13 Cze, 2011 znalazłem takie coś:
Cytat:
Typ silnika masz na nalepce w książce serwisowej i w bagażniku.
tak po krótce:
- 2.0 TDI 8V bez wałków wyrównoważających (np. BMM, BGW) -
zero problemów mechanicznych w układzie korobowo - tłokowym,
czasem (bardzo sporadycznie) pękające głowice na mostku pomiędzy zaworami
a końcówką pompowtrysku, wyrabiające się gniazda pompowtrysków,
awaryjne turbiny i problemy wynikające z DPF,
- 2.0 TDI 16V bez wałków wyrównoważajkących z popmpkami Bosch
(np. BSY, BKD, AZV) - pękają głowice do 2007 r,
siadają pompki z końcówką "B", awaryjne rumuńskie turbiny,
kiwające się na boki pompowtryski, drgania na obrotach jałowych,
- 2.0 TDI 8V z wałkami wyrównoważającymi
(np. BKP) - problemy te same co z BMM + awarie napędu pompy oleju,
- 2.0 TDI 16 V z wałkami wyrównoważającymi i pompkami Bosch
(np. BLB, BRE) - problemy te same co z BKD + awarie napędu
pompy oleju i wałków wyrównoważających,
- 2.0 TDI 16 V z wałkami (BKP, BMR, BRD)
lub bez wałków wyrównoważających (BMN) ale z pompkami piezo od Siemensa -
analogiczne problemy jak dla tych z Boschem + problemy z pompkami
(utrata mocy, zapychanie się dysz).
Generalnie najmniej awaryjny jest BMM,
najbardziej BKP i BMR. Bardzo przyzwoity jest BKD roczniki od 2007.
ale w kilku miejscach znalazłem też, że AZV to 8Vantoś - Pon 13 Cze, 2011 AZV to na pewno 16v.
http://sklep.intercars.co...O&towkod=AF297CKarQ - Pon 13 Cze, 2011 2.0 TDI to świetne jednostki bardzo udane i tanie w eksploatacji... Marek23 - Pon 13 Cze, 2011 I dlatego pozbyłem się passata zanim to wszystko zacznie się dziać.KarQ - Pon 13 Cze, 2011 170-ka jeszcze jest w miarę, ale 140-ka ma wiele bolączek.
Ja kieruję się na przeróbkę pompy olejowej, żeby raz drugi się nie zatrzymała, znów zacierając motor i osprzęt Marek23 - Pon 13 Cze, 2011
Cytat:
170-ka jeszcze jest w miarę, ale 140-ka ma wiele bolączek.
Ja miałem niby najbardziej awaryjny silnik, siadł mi jeden wtrysk i turbina po 160 tys.
Więc stwierdziłem,ze się żegnam z autem.
KarQ napisał/a:
Ja kieruję się na przeróbkę pompy olejowej, żeby raz drugi się nie zatrzymała, znów zacierając motor i osprzęt
Miałem to przerobione. Kurna, chyba czarni albo geje projektowali ten silnik. Niemcy na pewno nie wojtek - Pią 17 Cze, 2011 ding ding ding
kto kupi turana dostaje zniżkę na http://neptunhouse.pl !wojtek - Sob 18 Cze, 2011 nooo, koledzy, nie rucham już 8230 dni!!! HILFE
ostatnio spotkałem jedną, ale gdy chciałem ją odwieźć, gdy zobaczyła auto, to stwierdziła, że nie jest jeszcze gotowa na rodzinę i dzieci, do tego nie swoje!
dzisiaj sobota, dajcie czymś podjechać pod remizę i wyrwać parę lachonów!!!Janusz - Sob 18 Cze, 2011
wojtek napisał/a:
dzisiaj sobota, dajcie czymś podjechać pod remizę i wyrwać parę lachonów!!!
hmmm... no właśnie założyłem w clio r888, a dziewczyna sie uczy, i się zastanawiam czy by tak gdzieś nie podjechać cos sie nie przylansicwojtek - Sob 18 Cze, 2011
Janusz napisał/a:
hmmm... no właśnie założyłem w clio r888, a dziewczyna sie uczy, i się zastanawiam czy by tak gdzieś nie podjechać cos sie nie przylansic
zapraszam do sopotowa!Niemy - Sob 18 Cze, 2011 r8'ek braknie po drodze