To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

HydePark - ZUS srus podatki

poziek - Śro 30 Sty, 2013

Greg napisał/a:
IMO lepsza opcja niż DG i ZUS:
Zakładasz Sp. z o.o., zatrudniasz się na umowę-zlecenie np. za 300zł netto, płacisz od tego ok. 100-150zł ZUSu (wszystkie składki, co ciekawe zdrowotna chyba 0zł ale i tak ubezpieczenie przysługuje) - emerytury nie masz z tego i tak, zdrowotne (czyli jedyne potrzebne) jest, różnice w kasie sobie odkładasz. Koszt prowadzenia pełnej księgowości jest podobny bądź niewiele wyższy, oczywiście formalności są bardziej upierdliwe. No ale też benefit - ograniczona odpowiedzialność. ;]

A kto pełni funkcję prezesa zarządu ?

M - Śro 30 Sty, 2013

Kubas.
kubas - Śro 30 Sty, 2013

Ja jestem tylko głównym udziałowcem, w żaden zarząd nikt mnie nie wrobi! :rotfl:
poziek - Śro 30 Sty, 2013

ZUSu nie płacą członkowie zarządu z powołania.

To co jest opisane można zrobić ale robiąc spółkę z o.o. w dwie osoby, najlepiej 99% dla jednej i 1% dla drugiej. Wtedy omija się konieczność płacenia ZUSu tak jak od działalności gospodarczej.

Greg - Czw 31 Sty, 2013

Ale można zatrudnić prezesa zarządu, albo innych członków zarządu na um. zlecenie do pełnienia innych funkcji (np. "pozyskiwanie klientów"). Pozostała kasę płacimy np. um. o dzieło.
Greg - Czw 31 Sty, 2013

bizon napisał/a:
M napisał/a:
xD
http://mambiznes.pl/artykuly/czytaj/id/5343

em, czym to jest wobec 110 milonow na system EWUŚ, ktory w skrocie mozna bylo zrealizować dodajac pole typu boolean do bazy PESEL ;)

jak zastanowisz się kto wygrywa te przetargi, czyje to sa firmy to będziesz wiedział, że "nie da się" tego zrobic taniej. ;]

Anonymous - Czw 31 Sty, 2013

Greg napisał/a:
bizon napisał/a:
M napisał/a:
xD
http://mambiznes.pl/artykuly/czytaj/id/5343

em, czym to jest wobec 110 milonow na system EWUŚ, ktory w skrocie mozna bylo zrealizować dodajac pole typu boolean do bazy PESEL ;)

jak zastanowisz się kto wygrywa te przetargi, czyje to sa firmy to będziesz wiedział, że "nie da się" tego zrobić taniej. ;]

A jak się wygrywa przetargi na nowe logo firmowe tudzież rebranding? :> (no offence)

Greg - Czw 31 Sty, 2013

W dużej części tak samo - albo łapówa, albo znajomości. Dlatego żadnego nie wygrałem i staram się nie brać w nich udziału. :)
M - Czw 31 Sty, 2013

A tutaj dla oczekujących na słodką emeryturkę państwową
http://www.tvn24.pl/wiado...lat,303367.html

Anonymous - Czw 31 Sty, 2013

Greg napisał/a:
W dużej części tak samo - albo łapówa, albo znajomości. Dlatego żadnego nie wygrałem i staram się nie brać w nich udziału. :)

Punkt dla Ciebie! :)

nawet nie potrafie juz przez ta chorobe szpili zawisci wbic porzadnie :(

anjas - Czw 31 Sty, 2013

Greg napisał/a:
Dlatego żadnego nie wygrałem i staram się nie brać w nich udziału.

jak sie nie startuje to trudno wygrać :)

bizon - Czw 31 Sty, 2013

Greg napisał/a:
jak zastanowisz się kto wygrywa te przetargi, czyje to sa firmy to będziesz wiedział, że "nie da się" tego zrobic taniej. ;]

nie no, ja zdaje sobie sprawe :D
moglbym pare historii z wlasnego podworka opowiedziec na ten temat ;D

kaziu1985pn - Czw 31 Sty, 2013

Greg, dzięki za trop muszę pogadać z księgowym czy może prowadzić spółki :)
Greg - Pią 01 Lut, 2013

anjas napisał/a:
Greg napisał/a:
Dlatego żadnego nie wygrałem i staram się nie brać w nich udziału.

jak sie nie startuje to trudno wygrać :)

W kilku startowałem - wiem, co mówię. :)

Poza tym w Polsce jest praktyka darmowych przetargów (przynajmniej w mojej branży - kreatywnej) czyt. "nap*erdalaj przez 2 tygodnie i może Cię wybierzemy, a może nie". To jest nie fair i tyle, potem znajdujesz swoje pomysły w realizacjach kogoś, kto wygrał po znajomości, albo z innych dziwnych względów. Miałem taki przypadek - nawet można go oglądać w TV. :rotfl:

Na zachodzie firmy płaca "pitch fee" za przystąpienie do takiego przetargu.

PS Co do tej spółki - może zbyt się pochwaliłem, jest jakiś fuckup z tym ponoć jednak, że członek zarządu nie powinien mieć innego stosunku pracy niż um. o pracę. Coś takiego wczoraj słyszałem.

M - Pią 01 Lut, 2013

Jak nie macie zbyt wielu kontrahentów to wystarczy umowa o dzieło z przeniesieniem wartosci intelektualnej na odbiorce - 50% koszt uzyskania przychodu i konsekwencji 9% podatek dochodowy i brak zus :]