To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

HydePark - Dyskusje gospodarczo/polityczno/obyczajowe

Anonymous - Śro 17 Kwi, 2013

GeKo - Śro 17 Kwi, 2013

Tak apropo bezrobocia, parę osób tu pokazywało że bezrobocie w ostatnich latach zmalało, tylko jakoś nikt nie wziął pod uwagę ilu rodaków wyjechało za chlebem odkąd się otwarł rynek pracy dla polaków za granicą.
Anonymous - Śro 17 Kwi, 2013

GeKo napisał/a:
Tak apropo bezrobocia, parę osób tu pokazywało że bezrobocie w ostatnich latach zmalało, tylko jakoś nikt nie wziął pod uwagę ilu rodaków wyjechało za chlebem odkąd się otwarł rynek pracy dla polaków za granicą.

Taka myśl Cię naszła w środowy wieczór (czy może Onet/Google/TVN/Niezależna ;) )? Zobacz kiedy zaczęła się "wielka emigracja" i jak to się koreluje z bezrobociem na przestrzeni ostatnich powiedzmy 10 lat.

GeKo - Czw 18 Kwi, 2013

Sprawdziłem rok do roku mniej więcej od 2004r. Już jakiś czas temu, ale dziś mi się przypomniało :P Generalnie wszędzie oficjalnie spadało. Odkąd się zaczął kryzys zaczęło rosnąć bo i ludzie zaczęli wracać. Natomiast moja gmina na tym samym poziomie się trzyma nic się nie zmieniło na przestrzeni lat.
anjas - Czw 18 Kwi, 2013

A dlaczego w kryzysie ludzie zaczęli wracać?
M - Czw 18 Kwi, 2013

Bo przyjechali po rodzicow i psa :rotfl:
anjas - Czw 18 Kwi, 2013

M napisał/a:
Bo przyjechali po rodzicow i psa

grunt to merytoryczna dyskusja ;D

Jakarti - Czw 18 Kwi, 2013

Bo wszedzie dobrze ale w domu najlepiej :D
anjas - Czw 18 Kwi, 2013

Nie no serio, jakoś mi się to nie składa.
Wszędzie jest super cool, zajebiście, mafafakajoł. U nas jest chooyowo, beznadziejnie, biurokracja, bezrobocie, niskie pensje minimalne a ludzie w kryzysie wracają.

(*choć z tymi powrotami to pewien nie jestem, piszę za Grzeskiem :) )

M - Czw 18 Kwi, 2013

Andrzeju wez sobie okolice pensji minimalnej PL i UK, i porownaj poziom zycia :) Wszystkie rzeczy dla dzieci sa tansze lub tyle samo kosztuja co w pl, lekarstwa dla dzieci sa bezplatne. Co bys wybral na miejscu czlowieka ktory moze wybierac pomiedzy 1200pln a 950funtow na reke?
Bedac jedynym zywicielem rodziny? Takich ludzi tam jest najwiecej.

anjas - Czw 18 Kwi, 2013

M napisał/a:
Andrzeju wez sobie okolice pensji minimalnej PL i UK, i porownaj poziom zycia Wszystkie rzeczy dla dzieci sa tansze lub tyle samo kosztuja co w pl, lekarstwa dla dzieci sa bezplatne. Co bys wybral na miejscu czlowieka ktory moze wybierac pomiedzy 1200pln a 950funtow na reke?

i dlatego ci ludzie wracają do Polski? Bo wciąż nie kumam.

M - Czw 18 Kwi, 2013

anjas napisał/a:
M napisał/a:
Andrzeju wez sobie okolice pensji minimalnej PL i UK, i porownaj poziom zycia Wszystkie rzeczy dla dzieci sa tansze lub tyle samo kosztuja co w pl, lekarstwa dla dzieci sa bezplatne. Co bys wybral na miejscu czlowieka ktory moze wybierac pomiedzy 1200pln a 950funtow na reke?

i dlatego ci ludzie wracają do Polski? Bo wciąż nie kumam.

A wracają? Znam tylko jedną rodzinę która sobie tam narobiła kłopotów i musiała wrócić. Poza tym nikt ze znajomych nawet nie chce pomyśleć o powrocie - z tego co ja slysze to chcieliby wrocic ale nie będą mieli za co tu żyć. Stąd informacja o powrotach to jest śmiech na sali.

anjas - Czw 18 Kwi, 2013

M napisał/a:
A wracają?

No własnie, podyskutuj z Grzeskiem a ja chetnie poczytam :faja:

M - Czw 18 Kwi, 2013

:rotfl:
GeKo - Czw 18 Kwi, 2013

anjas, Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę jak wyglądał kryzys w UK?
Moja kuzynka pracuje w dużym biurze projektowym w UK
Pierwsze co to pensje poszły 20% w dół plus zamrożenie podwyżek na 2 lata. (W ciągu tych 2 lat ceny poszły do góry, więc realna wartość pieniądza mocno spadła.)
Następnie co 3 miesiące były redukcje zaczynając od najmłodszych stażem. I tak to trwało 2 lata.
Wszyscy srali pod siebie.
Znam osoby które mając wykształcenie pracując w zawodzie tam i przez półtora roku nie mogły znaleźć pracy w zawodzie z powrotem.
Jest to na przykładzie 1 dużej firmy, ale podobnie było w wielu innych firmach.
Bankowość dostała jeszcze bardziej po dupie.

M czy wracają? dyskutujesz ze statystykami.
http://www.stat.gov.pl/cp...woju_dem_pl.pdf
Wszyscy nie wrócili, ale część osób na pewno. Ci którzy nei mieli prawa do zasiłku lub im zabrali lub nie mieli oszczędności.

A kto wraca i kto kogo zna, to zalezy od kręgów w jakich się obraca :]
Ja zakładam że najwięcej wróciło ludzi wykonujących proste prace fizyczne, bo i takich emigrantów tam było najwięcej.