To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

HydePark - Moje na górze i ch*j!

dzik - Wto 19 Paź, 2010

Stf napisał/a:

niektórym tutaj bardzo zależy i robią wiele hałasu o 1% wyższym vacie a nie przeliczają ile to faktycznie będzie ich kosztować. szkoda tylko że nie przytaczamy w takim miejscu np. wprowadzenia wyższej wysokości kwoty progu podatkowego, który jak się okazuje w 2009r dla części osób przyniósł znacznie większe korzyści niż vat25%, wahania cen paliw i inne płatne autostrady razem wzięte... tyle w temacie hałasu o podatek.

jestem do przodu co roku sporo $$$ dzieki tej zmianie

M - Wto 19 Paź, 2010

Tak myślałem że tak będzie, grupa broniących podwyżki podatków jako nieistotne, to już pojęcie przechodzi. W imię czego?
Qrwa Panowie, głosowaliście na 15% VAT czyż nie? Ja bym się ostro wku.rwił poważnie na waszym miejscu. Nie dajcie się robić w bambuko.
Coraz więcej urzędników trzeba wyżywić z waszych pensji, oni mają pensje zapewnione.

Stf - Wto 19 Paź, 2010

Marek23 napisał/a:
Stf napisał/a:
-droższe paliwo ? jakoś wszyscy o tym mówią a tak jak 3 lata temu płaciłem 4,99 za vpower tak samo dzisiaj nadal płacę 4,99. to samo z ultimate na bp. wahania po 10-15gr/litrze skubią Cię tak, że nie możesz przeżyć rozumiem ? pamiętasz cennik za czasów leszka ? ja nie widzę różnicy w stawkach paliw a korzystam z dystrybutora często ;)

http://wyborcza.biz/bizne..._cen_paliw.html
do tego sobie dodaj vat na 25% niedługo i już masz. Nie wnikam tu w wachania ceny paliw na świecie, kurs dolara i kondycje złotego.
Stf napisał/a:
-jakich ulg ? konkretnie.

ulge na bioplaiwa juz wymieniem powyżej.
Tutaj taki may artykulik
http://podatki.onet.pl/fe...agencyjne-detal
I jeszcze to:
http://nt.interia.pl/inte...rnet,1512617,62
Pewno gdybym sie wgłębił to jeszcze znajdę...

Stf napisał/a:
- vat 25% - przeliczyłeś ile będzie Cię to kosztować - w przybliżeniu oczywiście w skali roku ?

Ta,dużo. Jestem odpowiedzialny ze dystrybucje sprzętu sportowego paru firm na polskę.
Przedstawiam cenniki netto sklepom, cena detaliczna zamrożona na poziomie europejskim. Sklepowi kurczy się marża, bo zamiast 22 dolicza 25%, sprzedaję mniej sprzetu, mam mniej kasy, proste.

Pomijam,że vat na paliwie podniesie wszystkie ceny.

Ciekawe,że nie wspomniałeś o Urzędzie Pracy, no i kwestia obwodnic skoro Ciebie nie dotyczy to od razu nie jest ważna.

Cytat:
- podniesienie podatków ? aha :)

Komentuje Analityk Bankier.pl, Krzysztof Kolany:

Utrzymanie poziomu progu podatkowego bez zmian (czyli tzw. „zamrożenie”) w warunkach inflacji zawsze oznacza realną podwyżkę podatku. Podatnicy, którzy już teraz ocierają się o próg, po otrzymaniu podwyżki tylko na poziomie inflacji zapłacą od niej podatek według skali 32% a nie 18%.

Choć sprawa będzie dotyczyć niezbyt licznej grupy wyborców (trzeba zarabiać ponad 7.100 złotych brutto), jest to kolejne złamanie obietnicy, jaką premier Tusk złożył w swoim expose sprzed trzech lat. Rząd Polski podnosi podatki już niemal na wszystkich frontach: w górę idą także akcyza, VAT. W planach jest też nowa „składka” (czyli podatek tzw. pielęgnacyjny) odprowadzana na rzecz ZUS. I to wszystko dzieje się w kraju, w którym praca jest opodatkowana podobnie jak wódka: pensja legalnie zatrudnionego pracownika obciążona jest stawką 40% (składki ZUS + PIT), od czego pracownik musi jeszcze zapłacić 15% efektywnego VAT-u i akcyzę. Więc w sumie ponad połowę dochodów musi oddać państwu polskiemu.

widzisz Marku - mieszasz i mylisz pojęcia ogólnie. mówisz podatki 25%. mówisz o podwyższeniu cen paliw, podatek 23%. osobno mówisz o zniesieniu ulgi na biopaliwa. po czym się okazuje że to właśnie przez podwyższenie podatku i ulgę na biopaliwa głównie zdrożeje litr paliwa.

poza tym przytaczasz ulgi prorodzinne, ulgi na internet. jakiegoś ekonomistę recytujesz. chciałbym Cie zapytać jak mocno Ciebie to dotyczy? Ile Ty na tym tracisz że w ogóle podejmujesz temat tych ulg ?

Pozostając chwilkę przy tym Kolany - czy może zauważyłeś i wyciągnąłeś z tego tekstu głębszy wniosek ? ja w nim np. widzę tylko mowę o niewielkiej garstce osób - pewnie jakimś 0,5% społeczeństwa na skraju progu, który przez to ucierpi (pewnie i tak poradzą sobie z tym w inny sposób)... i dziwi mnie że przytoczyłeś tą wypowiedź właśnie jako kontr argument do podwyższenia kwoty 1go progu w 2009r. który dotyczy milionów osób a nie tysięcy i np. Dzik jak i ja zarobiłem na tym bezpośrednio całkiem istotne pieniądze.

pomijam juz, że przytaczasz onet.pl, wyborczą, interię - przecież eM Ci tego nie wybaczy... ;)

eM - nie generalizuj proszę bo to nie chodzi o obronę podnoszenia podatków samych w sobie tylko o to że czy byłby przy władzy pis czy po to podatki prędzej czy później poszłyby w górę i tyle. jeśli myślicie że leszek zrobił dobrze wszystkim bo się na tym znał i niższe podatki będą na zawsze no to cóż...

M - Wto 19 Paź, 2010

Przemciu zejdź ze mnie łaskawie
Pozatym nie mogę zrozumieć tego jak bronisz ten ogromny fiskalizm w naszym Państwie.

Wiem że to było do Marka ale strasznie mnie trapi to co napisałeś

Stf napisał/a:
poza tym przytaczasz ulgi prorodzinne, ulgi na internet. jakiegoś ekonomistę recytujesz. chciałbym Cie zapytać jak mocno Ciebie to dotyczy? Ile Ty na tym tracisz że w ogóle podejmujesz temat ?

Fajna egoistyczna postawa, jak mnie nie dotyczy to mam w dupie.
A nikogo w rodzinie z dzieckiem małym nie masz? Ani wśród przyjaciół czy znajomych?
Ulga prorodzinna to 1k na dziecko/rok - jak skorzystają zapisów w ustawie to będzie niezłe obciążenie dodatkowo dla rodzin.

Marek23 - Wto 19 Paź, 2010

Stf napisał/a:
widzisz Marku - mieszasz i mylisz pojęcia ogólnie. mówisz podatki 25%. mówisz o podwyższeniu cen paliw, podatek 23%. osobno mówisz o zniesieniu ulgi na biopaliwa. po czym się okazuje że to właśnie przez podwyższenie podatku i ulgę na biopaliwa głównie zdrożeje litr paliwa.

Drogi Stefanie, wytłumacz mi czy paliwo zdrożeje przez:
podwyżkę Vatu i zniesienie ugli na biopaliwa dolewane do gówna na stacjach?
Stf napisał/a:
poza tym przytaczasz ulgi prorodzinne, ulgi na internet. jakiegoś ekonomistę recytujesz. chciałbym Cie zapytać jak mocno Ciebie to dotyczy? Ile Ty na tym tracisz że w ogóle podejmujesz temat ?

Kochany Stefanie, już Ci wytłumaczyłem jak mnie dotyczy Vat, no i jak wszystkiego dotyczy podwyzka cen paliw... Czy mam Ci tu misiu pierdo.lnąć mały audyt moich finansów, finansów moich starszych, brata, zony brata i zioma, które też ma STI?
Dotyczy i koniec.
Cytat:
Pozostając chwilkę przy tym przy tym Kolany - czy może zauważyłeś i wyciągnąłeś z tego tekstu głębszy wniosek ? ja w nim np. widzę tylko mowę o niewielkiej garstce osób - pewnie jakimś 0,5% społeczeństwa, który przez to ucierpi... i dziwi mnie że przytoczyłeś tą wypowiedź właśnie jako kontr argument do podwyższenia kwoty 1 progu w 2009r. który dotyczy milionów osób a nie tysięcy i np. Dzik jak i ja z moją żoną zarobiłem na tym bezpośrednio całkiem istotne pieniądze.

Ja tylko pokazuję jak liberalną partia jest PO. I zyczę Ci misiu,żeby Tobie i Dzikowi ta zmiana 1 progu swieciła mocno przed oczami, ale nie tak mocno,żeby wam klapki z oczęt spadły...

Stf napisał/a:
pomijam juz, że przytaczasz onet.pl, wyborczą, interię - przecież eM Ci tego nie wybaczy... ;)

Cytuję media, które sa wiarygodne dla Pieknych,Młodych i Europejskich Polaków. Buzi :*

Stf - Wto 19 Paź, 2010

Marek23 napisał/a:
Drogi Stefanie, wytłumacz mi czy paliwo zdrożeje przez:
podwyżkę Vatu i zniesienie ugli na biopaliwa dolewane do gówna na stacjach?

masz to w swoim przytoczonym tekście.

Marek23 napisał/a:
Kochany Stefanie, już Ci wytłumaczyłem jak mnie dotyczy Vat, no i jak wszystkiego dotyczy podwyzka cen paliw... Czy mam Ci tu misiu pierdo.lnąć mały audyt moich finansów, finansów moich starszych, brata, zony brata i zioma, które też ma STI?
Dotyczy i koniec.

z vat miałem jasność. pytałem precyzyjniej o internet i ulgę prorodzinną

M napisał/a:
Fajna egoistyczna postawa, jak mnie nie dotyczy to mam w dupie.
A nikogo w rodzinie z dzieckiem małym nie masz? Ani wśród przyjaciół czy znajomych?

nie o to mi chodzi. ja chcę się wypowiadać w swoim imieniu. tak samo jak nie będę rozliczał bogatych za to że się dorobili i w jaki sposób tak samo tych którzy dostają ulgi prorodzinne, bo nie mam do nich prawa i mnie one po prostu nie dotyczą.

wiedziałem że tak to się skończy :) cudowny temat zbliżający ludzi :)

dajmy sobie na luz z tym tematem proponuję.

martin.h - Wto 19 Paź, 2010

Ja w większości zgadzam się z tym co pisze Marek. Dzięki PIS'owi rodzice mogli sobie wykupić mieszkanie za grosze, jak i wiele innych rodzin w Polsce.
PO na razie nie robi nic, poza dobrą miną Donalda i ciągłymi podwyżkami.
A najbardziej denerwuje mnie to, że w mediach "bycie za PO" jest cool. Pier.dole takie coś.

Stf - Wto 19 Paź, 2010

a czasem nie łaska nie ineteresować się tym co jest cool a co nie jest cool i kto jakie miny robi tylko zastanowić się nad tym w jakim miejscu jesteśmy i w którą stronę pójść i co zrobić żeby w przyszłości jako tako było i ku.r.w.a przestać narzekać non stop ! ostatnio ogladałem 2 proste filmy, proste ale treściwe. generalnie warto czasami trochę zwolnić i rozglądnąć się dookoła. dostrzec zalety innych a nie tylko wady. na prawdę można przyjaźniej spędzić ten czas.
Bad-i - Wto 19 Paź, 2010

martin.h napisał/a:
Dzięki PIS'owi rodzice mogli sobie wykupić mieszkanie za grosze, jak i wiele innych rodzin w Polsce.

Martin, to już jest bardzo złożona sprawa. Bo ja sie np. pytam; dlaczego wykupili te mieszkania, za co, skad mieli kase, na jakich zasadach, czy wszyscy mieli takie same mozliwosci itd.......

Ja dla przykladu nic tanio nie kupilem i nie dostałem :(

Wystarczy ze robie swoje i staram sie wszystko wykonywac najlepiej jak potrafie ;)

Maciusiowy - Wto 19 Paź, 2010

Bad-i napisał/a:
Ja dla przykladu nic tanio nie kupilem i nie dostałem

to całe "mieszkania za zeta", to była moim zdaniem tania propaganda :/

Bad-i - Wto 19 Paź, 2010

Maciusiowy napisał/a:
Bad-i napisał/a:

kurde jakoś to przeoczyłem, a zawsze staram się mieć dychacza w kieszeni (10 mieszkan dało by rade dla rentiera)

martin.h - Wto 19 Paź, 2010

Maciusiowy napisał/a:
Bad-i napisał/a:

Chyba nie wiesz o czym piszesz :]

Jakarti - Wto 19 Paź, 2010

hehehe
ale chuk sie cieszysz?

Twoi starzy kupili sobie za zlotowke a ktos dopiero pozniej mogl wykupic bo mu "miasto" dopiero rok pozniej na to pozwolilo.. ale rok pozniej juz nie mozna bylo wykipic za zyla.. poza tym te mieszkania kiedys za cos zostaly wybudowane i nie byla to przyslowiowa zlotowka.. i myslisz, ze kto za to zaplacil?

nie dotyczy mnie ta kwestia ale niezmiernie wku rwia mnie wszystko co daje cos komus za nic. a jesli sa to rowniez moje pieniadze bo podatki sie placi, a pracujac w WWie to placi sie ich w chuk :D ( mala prowokacja ;) ) to tym bardziej mnie to podkurfia.

czasem mysle na chuk pracowac skoro wczesniej czy pozniej i tak ktos da mi cos za darmo bo znajdzie sie jakis debil, ktory pomysli, ze zdobedzie tym kilku wyborcow.
ale pozniej mysle sobie, ze w sumie nie interesuje mnie to co da mi ktos ze swojej łaski.. bo lubie byc zalezny od siebie.

dlatego tez nie polazlem dzisiaj na karty zeby sie nie rozchorowac i zarobic kaske na swoje mieszkanie, a nie sie obijac i czekac az ktos cos mi da..

pozdr :)

M - Wto 19 Paź, 2010

Jakarti napisał/a:
Twoi starzy kupili sobie za zlotowke a ktos dopiero pozniej mogl wykupic bo mu "miasto" dopiero rok pozniej na to pozwolilo.. ale rok pozniej juz nie mozna bylo wykipic za zyla.. poza tym te mieszkania kiedys za cos zostaly wybudowane i nie byla to przyslowiowa zlotowka.. i myslisz, ze kto za to zaplacil?

Misiu Pysiu jak ktoś całe życie płacił czynsz za mieszkanie w którym mieszkał to dlaczego nie miałby go kupic za złotówkę?
Moi rodzicie wykupili mieszkanie nie za 1zl a za 25k i to tez jest OK.
Więc nie można pisać ze ktoś przyszedł z ulicy i dostał za darmo mieszkanie.
Jak bierzesz auto w lease to tez potem możesz je wykupić :D

Jakarti - Wto 19 Paź, 2010

Cytat:
Jak bierzesz auto w lease to tez potem możesz je wykupić :D

sam sie z tego smiejesz :)

jakby kupil mieszkanie za pieniadze (czyt. kapitalizm) to i tak by placil czynsz wiec to nie argument :) placi bo uzywa.
myslenie raczej odwrotne - skoro nie zaplacil za kwadrat to zaoszczedzil wiec moze wykupic w preferencyjnej cenie.. niech juz nie bedize to cena rynkowa :)