Techniczne - Klatka - jak ? co ? czemu tak ? ahaaa... rozumiem
was79 - Wto 13 Gru, 2011 I jak przejść legalnie coroczne badanie techniczne?GeKo - Wto 13 Gru, 2011
Kuner napisał/a:
najgorsze że znam rajdówki w których dach się odcinało by wstawić klatkę z innej...
Żadna nowość, nie jedno auto tak było naprawiane jeździły dalej i też miały dzwony.
rasta, Pytaj Jacka, chyba w jego pimpie była opisana procedura prawna. Powtórny przegląd i rejestracja auta na 2 osoby.Kenet - Wto 13 Gru, 2011 Dziękuje, nie idę tą drogą.Jacek - Śro 14 Gru, 2011
rasta napisał/a:
Panowie ja się podepnę, może z innej beczki ale też na temat klatki. Była kiedyś rozmowa na ten temat ale nie mogę namierzyć. Chodzi mi o procedurę jaką trzeba przejść po wsadzeniu klatki/rollbara do auta. Mors jak wiadomo obecnie jest dwu miejscowy, a w dowodzie jest 5 miejsc. Co i jak trzeba i gdzie się udać? By Policja się nie czepiała,
Dzięki za pomoc
Udajesz się do stacji diagnostycznej i robisz przegląd rejestracyjny ze zmianą ilości miejsc w aucie na dwa (chyba kosztuje 150zł) potem do urzędu na wymianę dowodu (chyba 87zł)
Dostajesz dowód rej. tymczasowy ważny miesiąc a potem stały.
Procedurę można bez problemu odbyć w drugą stronę wkładając kanapę i pasy i rejestrując na 5 osób.
Jest jeszcze taki przepis że nie możesz samodzielnie usuwać seryjnych gratów chyba że w ASO i na to wystawiają papier ale oczywiście w tym uroczym państewku nikt niczego nie respektuje więc sobie to podaruj rasta - Śro 14 Gru, 2011 Dzieiować
Jeszcze jedno pytanie, na tym przegladzie nie będą się czepiać, że jest klata?Jacek - Śro 14 Gru, 2011 'raczej' nie ale kto wie na jakiego ciołka trafisz..no chyba że do Bytomia zajedziesz na kawusię to Ci to klepnę raz dwa zefir - Śro 14 Gru, 2011 kawusie od tej miłej i miłej pani polecam )anjas - Śro 14 Gru, 2011
zefir napisał/a:
miłej i miłej
miłej do kwadratu!no name - Śro 14 Gru, 2011 Jak to dokładnie jest jak masz już furę zarejestrowaną na dwie osoby i klatkę,
można mieć w cywilnym aucie czy w końcu nie ?Mick - Śro 14 Gru, 2011
no name napisał/a:
Jak to dokładnie jest jak masz już furę zarejestrowaną na dwie osoby i klatkę,
można mieć w cywilnym aucie czy w końcu nie ?
Generalnie nie ma nigdzie informacji na temat posiadania w samochodzie dodatkowego wzmocnienia jakim jest klatka bezpieczeństwa.
Ale najlepiej mieć na samochodzie jakąś naklejkę automobilklubu lub książeczkę samochodu sportowego to wtedy policja daje spokój i się nie czepia...faldzip - Pią 16 Gru, 2011
Jacek napisał/a:
Jest jeszcze taki przepis że nie możesz samodzielnie usuwać seryjnych gratów chyba że w ASO i na to wystawiają papier ale oczywiście w tym uroczym państewku nikt niczego nie respektuje więc sobie to podaruj
ja tam slyszalem, ze mozna takie kanapy usuwac w warsztatach, ktore... moga to usuwac w kazdym razie nie we wszystkich, jak bylem w urzedzie to sie pytali gdzie to bylo robione i chceli jakis rachunek/fakture stamtad, powiedzialem im co to za warsztat (podalem ten co przeglad robil, bo przeciez kanape wywalil poprzedni wlasciciel i cholera wie gdzie) i ze rachunek moze mam gdzies w domu ale pewnie wywalilem, bo nie wiedzialem, ze sie przyda, typ postękal chwile zniknal gdzies na 5 minut i wrocil by z niezadowolona mina uznac, ze jest okej
no name napisał/a:
Jak to dokładnie jest jak masz już furę zarejestrowaną na dwie osoby i klatkę,
można mieć w cywilnym aucie czy w końcu nie ?
to zalezy jak trafisz na kogos kto uzna klatke ze niedozwolone zmiany konstrukcyjne auta, no to slabo, ale rownie dobrze, mozna uznac za dodatkowe wyposazenie wnetrza matt2rally - Pią 16 Gru, 2011 Jeżdżę samochodem z klatką na co dzień bo nie stać mnie na dupowóz więc już trochę jestem zorientowany jak to wygląda.
Co do klatki w samochodzie to jest to element który nie jest w żaden sposób homologowany, ani jako wyposażenie dodatkowe, ani jako zmiany konstrukcyjne (homologacja sportowa nie ma z tym nic wspólnego), dlatego żaden samochód posiadający klatkę nie powinien wyjechać na polskie drogi według naszego prawa.
To że w dowodzie będziemy mieli 2 osoby a nie 5, to tylko kwestia tego, że ładnie to będzie wyglądało i że podczas kontroli policji akurat do tego nie będą mogli się doczepić.
Na szczęście nasza policja też chyba nie ma dużej wiedzy w tym temacie bo już parę razy byłem zatrzymywany do kontroli i ani razu nie była poruszana kwestia klatki, a ewentualnie trochę głośniejszego wydechu
Przy przeglądzie, tak samo czy będzie w dowodzie 5 czy 2 osoby, osoba kontrolująca ma prawo nie podbić dowodu jeżeli samochód posiada klatkę. Zazwyczaj jednak, tak jak już pisano, z taka osobą idzie się jakoś dogadać. Czasami chcą aby Twoje auto postało u nich z 2 dni po podbiciu dowodu, żeby w razie czego mieli alibi, że wstawiłeś klatkę w ciągu tych dwóch dni a oni nie mają z tym nic wspólnego. To jednak kwestia tego na kogo się trafi Jacek - Pią 16 Gru, 2011
matt2rally napisał/a:
To jednak kwestia tego na kogo się trafi
+1krzysiek_ - Sob 24 Gru, 2011
matt2rally napisał/a:
Co do klatki w samochodzie to jest to element który nie jest w żaden sposób homologowany, ani jako wyposażenie dodatkowe, ani jako zmiany konstrukcyjne (homologacja sportowa nie ma z tym nic wspólnego), dlatego żaden samochód posiadający klatkę nie powinien wyjechać na polskie drogi według naszego prawa.
Przecież przepisy nie zabraniają używania dodatkowych elementów poprawiających nasze bezpieczeństwo natomiast zabraniają ingerencję lub całkowite usunięcie podstawowych rzeczy czytaj pasów bezpieczeństwa.
Ostanio miałem kontrolę i o klatce nie było ani słowa. Może niechcieli, może niewiedzieli co z tym zrobić w każdym razie o klatkę nikt przyczepić się nie powinien.kamil - Sob 24 Gru, 2011 nigdzie w przepisach nie ma wzmianki o stosowaniu lub nie dodatkowych elementów w samochodzie - np. klatki.
Co do pasów jest podobnie - wyszczególnione są pasy bezpieczeństwa, ale jakie i jaki sposób montażu nie jest już określony przez ustawodawcę