To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

HydePark - Studia, nie studia, po studiach...

k-mart - Wto 29 Wrz, 2009

tez mialem przez chwile taki pomysl.
od razu z warsztatem, kazda czesc zawsze gdzies mozna nabyc ktora klient chce.
obok blacharnie ktora robil by moj stary.

ale to motoryzacja a motoryzacja jest jaka jest, raz sie zarobi raz nie...
i kazdy chce jak najtaniej

M - Wto 29 Wrz, 2009

i w 5 dni!
Młody Papież - Wto 29 Wrz, 2009

podejście generacji 4turbo - kto nie ma imprezy/lancera tego poprostu na niego nie stać!!, ale każdą nocą rodzą się w jego głowie fantazje na ten temat...

ej! imprezaa! cmoknij mnie w trabke!! xD

Bart - Wto 29 Wrz, 2009

z jednej strony - fajnie mieć marzenia - sklep z jakimiś performance częściami i takie tam. a z drugiej jest niestety życie...
Klientów na tego typu towary wcale wielu nie ma, obawiam się że miejsca typu allegro czy inne internetowe sklepy marże obniżają masakrycznie, a z czegoś trzeba zarobić na zus, podatek, wynajem jakiegoś pomieszczenia, dobrze jakby jeszzce jakieś grosiwo zostało w kieszeni na bułki.
Poza tym, jak było widać po akcjach forumowych - jeśli komuś jest u nas drogo to sobie sprowadza części z zagranicy ("zakup grupowy") i olewa polskich sprzedawców.

ot, kapitalistyczna rzeczywistość :>

martin.h - Wto 29 Wrz, 2009

bart napisał/a:
z jednej strony - fajnie mieć marzenia - sklep z jakimiś performance częściami i takie tam. a z drugiej jest niestety życie...
Klientów na tego typu towary wcale wielu nie ma, obawiam się że miejsca typu allegro czy inne internetowe sklepy marże obniżają masakrycznie, a z czegoś trzeba zarobić na zus, podatek, wynajem jakiegoś pomieszczenia, dobrze jakby jeszzce jakieś grosiwo zostało w kieszeni na bułki.
Poza tym, jak było widać po akcjach forumowych - jeśli komuś jest u nas drogo to sobie sprowadza części z zagranicy ("zakup grupowy") i olewa polskich sprzedawców.

ot, kapitalistyczna rzeczywistość :>

Tego się właśnie boję, że obecnie nie ma tylu klientów na takie części. W przyszłości się to pewnie zmieni, społeczeństwo będzie zamożniejsze.

Co do wspomnianych cen to nie powiem, niektórzy czasem przesadzają dając ogromne marże, wiem trzeba zarobić, ale z rozsądkiem. Dlaczego w UK potrafią sprzedawać części taniej niż u nas, owszem u nas dochodzą koszty transportu, ale to wcale nie jest jakiś kosmos.
Zakup grupowy, który organizowałem był zrobiony z prostego względu, większości części nie można zakupić w PL.

martin.h napisał/a:
Tego się właśnie boję, że obecnie nie ma tylu klientów na takie części. W przyszłości się to pewnie zmieni, społeczeństwo będzie zamożniejsze.

nie przewidywałbym, że w przyszłości będzie jezdziło więcej hh... teraz chyba już tyle hh sie nie produkuje... tak więc wiekszość tych samochodów będzie sie starzała...
...jak ludzie beda 'zamozniejsi' to kupią sobie coś pozadniejszego...
(np impreze/lancera :rotfl: )

Dżon napisał/a:
...jak ludzie beda 'zamozniejsi' to kupią sobie coś pozadniejszego...
(np impreze/lancera :rotfl: )

:fuck:

tak z tego wszystkiego wynika ;)
Bart - Wto 29 Wrz, 2009

jak ja bym był zamożny to bym sobie buty nowe kupił, aktualne wszystkie mam zniszczone.
Marek23 - Wto 29 Wrz, 2009

martin.h napisał/a:
Też o tym teraz dużo myślałem, tym bardziej że w mojej sytuacji mógłbym liczyć na 20 tyś zł bezzwrotnej pożyczki

Czy to moze z urzedu pracy, jako bezrobotny na pierwszą działalnośc? U mne dają 18 tys z kawalkiem...

Marek23 napisał/a:
martin.h napisał/a:
Też o tym teraz dużo myślałem, tym bardziej że w mojej sytuacji mógłbym liczyć na 20 tyś zł bezzwrotnej pożyczki

Czy to moze z urzedu pracy, jako bezrobotny na pierwszą działalnośc? U mne dają 18 tys z kawalkiem...

Tak z UP, u mnie też jest 18 z hakiem, ale zaokrągliłem do 20 ;D

martin.h napisał/a:
Marek23 napisał/a:
martin.h napisał/a:

Na takie rzeczy nie ma co czekac, ja na poczatku stycznia zakladam firme i zawsze te 18 jest na start. A Twój pomysł bardzo fajny, tylko trzeba miec kapitał i trochę obcykanych kontaktów. Jakbys sie w tym segmencie dobrze wyrobił to byłbyś takim 4turbo hothatchy

Jakarti - Wto 29 Wrz, 2009

martin.h napisał/a:

Marek23 napisał/a:

pany,
mamy dwa rodzaje dofinansowania na otwarcie wlasnej firmy.

z UP w ktorego okregu jestesmy oraz wojewodzkie programy tzw kapital ludzki wspolfinansowane z UE gdzie proces decyzyjny to kilka miesiecy ale dostajemy bezzwrotnie kilkadziesiat tysiecy na uruchomienie firmy.
wystarczy dobry biznesplan i najlepiej gdy to w czym sie szkolilismy (studia) ma zwiazek z biznesem ktory chcielibysmy prowadzic.

w pierwszym przypadku jesli dobrze pamietam trzeba sie zarejestrowac jako bezrobotny i jest warunek (chyba w obu) ze musi to byc Twoja pierwsza dzialalnosc.

niedawno byl bardzo dobry artykul we wproscie na ten temat. mega szeroka promocja.
http://wprost.pl/

Jakarti napisał/a:
martin.h napisał/a:

Marek23 napisał/a:

pany,
mamy dwa rodzaje dofinansowania na otwarcie wlasnej firmy.

z UP w ktorego okregu jestesmy oraz wojewodzkie programy tzw kapital ludzki wspolfinansowane z UE gdzie proces decyzyjny to kilka miesiecy ale dostajemy bezzwrotnie kilkadziesiat tysiecy na uruchomienie firmy.
wystarczy dobry biznesplan i najlepiej gdy to w czym sie szkolilismy (studia) ma zwiazek z biznesem ktory chcielibysmy prowadzic.

w pierwszym przypadku jesli dobrze pamietam trzeba sie zarejestrowac jako bezrobotny i jest warunek (chyba w obu) ze musi to byc Twoja pierwsza dzialalnosc.

niedawno byl bardzo dobry artykul we wproscie na ten temat. mega szeroka promocja.
http://wprost.pl/

Z UP na pewno musi byc pierwsza dzialalnosc i musisz byc bezrobotny, nawet jeden dzien wystarczy. Skladasz podanie i czekasz do miesiąca z rozpatrzeniem wniosku. Firma musi istniec przez nastepne 12 miesięcy.

Co do UE to chyba bardziej skomplikowana sprawa, zalezy od branzy jak i wogole profilu Twoje dzialalnosci. Ale dzięki Jaka przyjrze się sprawie, moze coś wyciągne, choc jak ich znam to kilkadziesiąt tysiecy dadzą jak bedę dawał stałe zatrudnienie, a tego na początku w moim biznesie nie przewiduję.

michool_vt - Wto 29 Wrz, 2009

ejj ale ile takich dofinansowań dają, bo zapewne jest milion chętnych