ja kupowałem
wybrałem sony z4500 40"
ostatnio był w promo samsung na ledach, cos koło 4k kosztował chyba
jak mniejszy budżet to może jednak coś z samsunga, w takim budzecie jak napisales spokojnie znajdziesz 100Hz
ale wlasnie w tych pieniadzach znajde tez 100Hz Sony - pytanie czy warto
wiesz co nie będę nikogo przekonywał bo np. Michał nie widzi różnicy, więc faktycznie nie ma sensu przepłacać
ale jak ktoś tam dostrzega różnice w kolorach, jakości obrazu itd. to pewnie że warto
ja zanim kupiłem pooglądałem troche telewizorów, byłem też w salonie sony gdzie masz wszystko podpięte pod jeden demonstracyjny film
w media czy saturnie na każdym jest coś innego, więc na dobrą sprawę nawet najgorszy tv na najlepszym demo będzie sprawiał wrażenie dużo lepszego
dodatkowa zaleta w soniakach to 5 lat gwarancji w cenie
nie chcę nikogo przekonywać co do marki, ale mi sony pasuje
ja mam podpiętego kompa przez HDMI i tak oglądam filmy
ciekaw jestem jak z tym odtwarzaniem filmów po kablu, teraz wszystkie tv mają już gniazda lan, kilka hdmi, usb itd. itp.Bad-i - Pią 08 Sty, 2010
PiTT napisał/a:
Bad-i napisał/a:
PiTT napisał/a:
ja kupowałem
wybrałem sony z4500 40"
ostatnio był w promo samsung na ledach, cos koło 4k kosztował chyba
jak mniejszy budżet to może jednak coś z samsunga, w takim budzecie jak napisales spokojnie znajdziesz 100Hz
ale wlasnie w tych pieniadzach znajde tez 100Hz Sony - pytanie czy warto
wiesz co nie będę nikogo przekonywał bo np. Michał nie widzi różnicy, więc faktycznie nie ma sensu przepłacać
ale jak ktoś tam dostrzega różnice w kolorach,
moze zle sie wyrazilem, teraz za 2.600 mozna kupic Sony 100Hz Full HD 40"strick - Pią 08 Sty, 2010 PiTT zapomniałeś dodac ze masz juz 200 hz co widac róznice... Obraz jest zajebiście płynny. Używasz funkcji theatre? Fajne przy ciemnym pomieszczeniu
Bad-i jezeli masz kase, to kup ten co ma PiTT albo wyższy model 40z5500.
Z5500 jest troche lepszy, ma juz nowszy przetwornik obrazu Bravia Engine 3.
Jezeli chcesz tanszy tv to poszukaj 40w5500
Sprawdz ceny tez w Vobisie, swego czasu było tam najtaniej PiTT - Pią 08 Sty, 2010
strick napisał/a:
PiTT zapomniałeś dodac ze masz juz 200 hz co widac róznice... Obraz jest zajebiście płynny. Używasz funkcji theatre? Fajne przy ciemnym pomieszczeniu
Bad-i jezeli masz kase, to kup ten co ma PiTT albo wyższy model 40z5500.
Z5500 jest troche lepszy, ma juz nowszy przetwornik obrazu Bravia Engine 3.
Jezeli chcesz tanszy tv to poszukaj 40w5500
Sprawdz ceny tez w Vobisie, swego czasu było tam najtaniej
tak jest 200Hz, widać faktycznie jak sobie przeskakujesz w ustawieniach i masz podgląd live na obraz - to jest bardzo fajne
nie używam theatre, ale bawiłem się tym
z5500 jest nowszym modelem tego co ja mam, ale kosztował 2-3k więcej
co jest fajne to np. zdjęcia prosto z aparatu wyglądają o niebo lepiej niż na monitorze komp.
wcześniej miałem lcd samsunga i jakoś zdjęć była gorsza
sony ma mega fajne kolory
jedyne co może denerwować to czasami na czarnym tle widać na rogach nieco jaśniejsze podświetlenia, ale widać to tylko przy zgaszonym świetle, ale... sony ma fajną opcję dynamicznego kontrastu i sam sobie steruje światłemKonradMK - Pią 08 Sty, 2010
PiTT napisał/a:
sony ma fajną opcję dynamicznego kontrastu i sam sobie steruje światłem
To stary zle szukałeś
Róznica jest ok 1k zł
Od pażdziernika jest taka.PiTT - Pią 08 Sty, 2010
KonradMK napisał/a:
PiTT napisał/a:
dynamiczny kontrast mają 10letnie telewizory kineskopowe
to widocznie mój poprzedni 3 letni samsung tego nie miał, albo ja nie zauważałem - w takim razie nie polecam samsunga
btw. kondziu jak Ci kineskop przygasa to nie oznacza że jest dynamiczny, tylko raczej masz spadki napięcia KonradMK - Pią 08 Sty, 2010
PiTT napisał/a:
KonradMK napisał/a:
PiTT napisał/a:
dynamiczny kontrast mają 10letnie telewizory kineskopowe
to widocznie mój poprzedni 3 letni samsung tego nie miał, albo ja nie zauważałem - w takim razie nie polecam samsunga
btw. kondziu jak Ci kineskop przygasa to nie oznacza że jest dynamiczny, tylko raczej masz spadki napięcia
PiTT - Pią 08 Sty, 2010 ten drugi mistrz Bad-i - Pią 08 Sty, 2010 Pitt ile ty dawales za swojego? Daj jakiegos linka jka znajdzieszstrick - Pią 08 Sty, 2010
Bad-i napisał/a:
Pitt ile ty dawales za swojego? Daj jakiegos linka jka znajdziesz
Racja.
Jakość to pojęcie względne w sumie. Dla jednych barwy przesycone są lepsze od tych naturalnych, dla innych nie.
Tak jak PiTT napisał, trzeba iść do sklepu i samemu obejrzeć.
Ja rczej opierałem sie na testach, i po przeczytaniu ich kupiłem ten tv co kupiłem. Wszystkie testy powyżej 90% wychodziły.
A co do sony, to generalnie PODOBNO jest tak ze tańsze modele to mega badziew, a te droższe są już bardzo porządne. Firmy które przewijały sie w testach to
pioneer
sharp
panasonic
sony i szasunga nie było.strick - Pią 08 Sty, 2010
Michał napisał/a:
A co do sony, to generalnie PODOBNO jest tak ze tańsze modele to mega badziew
Nie koniecznie mega badziew, ale jezeli kupowac sony, to albo seria W, albo seria Z.
Chyba ze chcemy jakies tam wynalazki, jak bezprzewodowe tv, ekologiczne, albo led; te serie maja inne oznaczenia i podobno tez sa niezłe...
W tym czasie jak pracowałem, to sie mówiło, ze najlepzse były Sony i Sharp, troche nizej był sajsung. Oczywiście mowa o LCD.zefir - Pią 08 Sty, 2010 ja zdecydownie polecam ostatnio kazdemu aquosa sharpa, zdecydowanie swietny stosunek ceny do jakosci.
np. ten model bardzo fajnie smiga u mojego znajomego: glownie dvd, bR plus granie na ps3, do tego ma n-TV
cena bardzo dobra,42 cale, 100hz i bardzo fajna matryca.
ale to jest tak jak pisze wlasciwie kazdy, najlepiej pochodzic poogladac i mowic ze chcesz ogladac np. film dvd, czesto ida na reke i puszczaja to co ty chcesz.