To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

Techniczne - lack of power

Anonymous - Śro 09 Mar, 2011

Jacek napisał/a:
rabarbar napisał/a:
kiedys gadałem z włascicielem sporta ktory remontował skrzynie bo czasem na wybojach i przy ostrym hamowaniu wyskakiwał mu bieg,był wsciekły ze po remoncie dalej sie to czasami dzieje i bardzo zdziwiony gdy mu powiedziałem ze ze skrzynią ma wszystko ok tylko poduszki musi zmienic :lol2:

Jacek, a w którym hh seryjna skrzynia wytrzymuje takie traktowanie??pytam z ciekawosci bo naprawde nie wiem

moje 205..możesz nakórwiać drążkiem w każdą stronę i nic, powaga, spytaj Gekona

dziwne ,francuz i się nie psuje.... ;D

apropo skrzyn mam takie pytanko-jak to jest z tymi kłówkami,gdzies czytałem ze co kilkaset km trzeba robic remont takiej skrzyni bo jakies tam elementy w niej po prostu sie zużywają,prawda to??

Bonczek - Śro 09 Mar, 2011

Tytułowe kły się właśnie zużywają :]
Anonymous - Śro 09 Mar, 2011

czyli koła zębate??
Bonczek - Śro 09 Mar, 2011

Yhm - tam nie ma synchro a zęby kół sa proste :]
Marek23 - Śro 09 Mar, 2011

Jacek napisał/a:
Yarko mówi o wiekszej mocy przez co większym obciążeniu na skrzyni.
Twoje clio nie ma skrzyni z plasteliny (choć niewie,e brakuje) więc do kilkukrotnego upalania się nada. Pojedź parę prawdziwych rajdów, przeleć po zębach w każdą stronę i będziesz miał do wymiany... ;)

A na prawdziwych rajdach sie inaczej biegi wrzuca?

GeKo - Śro 09 Mar, 2011

Bonczek napisał/a:
Yhm - tam nie ma synchro a zęby kół sa proste :]

Nie zawsze, to ze skrzynia jest kłowa nie oznacza że jest na prostych zębach.

Yarko to że skrzynie w sportach siadają to głównie problem sposobu ich używania i ich przelotu.
Niestety starty z miejsca i szybkie zmiany biegów zabijają skrzynie, ale wystarczy umiejętna (spokojna) zmiana biegów i będzie żyć. Nie chcę krakać ale Freeman chyba ze 3 razy skrzynie robił a ja odpukać ani razu a już 80tys. zrobiłem. Kolejną rzeczą którą zabija skrzynie to slick i hamowania na nich. Najlepszym przykładem był puchar 106 i 206. O ile w 106 na 14" Skrzynie dawały jako tako radę to w 206 na 15" nowe skrzynie nie potrafiły dojechać do 3 OS. Pug sport wprowadzil obowiązkową kontrolę co 1 lub 2 rajdy i nagle skrzynie przestaly się psuć.

Skrzynia Jacka to ewenement na skalę światową :D .

GeKo - Śro 09 Mar, 2011

rabarbar napisał/a:
czyli koła zębate??

Nie, kły zabierające poszczególne biegi.

Bonczek - Czw 10 Mar, 2011

GeKo napisał/a:
rabarbar napisał/a:
czyli koła zębate??

Nie, kły zabierające poszczególne biegi.

No a gdzie są te kły? :) umówmy się, że kłówka jest "chamską" skrzynią :faja: to w sumie powód jej częstego serwisu. W normalnych skrzyniach to zużycie jest redukowane chociażby przez synchro ;)

k-mart - Czw 10 Mar, 2011

temat jest z dupy, taki mlodziezowy.
byly mocne renaulty w turbo, po huy wsadzac turbo do tej puszki. i tak co 2gi 4x4 w serii bedzie szybszy. w ogole zawsze bedzie ktos szybszy na swiatlach.
zmien zawias, zaloz kask jak kazdy prawdziwy rajdowiec i jedz na kjs'a.

kubas - Czw 10 Mar, 2011

GeKo napisał/a:
Skrzynia Jacka to ewenement na skalę światową .

to nie ewenement po prostu rodzina skrzyń BE jest bardzo wytrzymała.

Jacek - Czw 10 Mar, 2011

Marek23 napisał/a:
Jacek napisał/a:
Yarko mówi o wiekszej mocy przez co większym obciążeniu na skrzyni.
Twoje clio nie ma skrzyni z plasteliny (choć niewie,e brakuje) więc do kilkukrotnego upalania się nada. Pojedź parę prawdziwych rajdów, przeleć po zębach w każdą stronę i będziesz miał do wymiany... ;)

A na prawdziwych rajdach sie inaczej biegi wrzuca?

Nie, tak samo nimi szybko lecisz jak po ulicy.

luz zoim nie mam nic do Twojej skrzyni, niech Ci służy długie lata ale zadaj sobie pytanie ile kilometrów oesowych zrobiłeś, ile auto ma przebiegu i jak u Ciebie skrzynia pracuje dziś.

CHRZANEK - Czw 10 Mar, 2011

Bonczku - wiesz jak działa skrzynia kłowa i czym się różni od takiej normalnej ?
Wiesz jakie są zalety a jakie wady prostych zębów ?

Jeżeli nie to polecam artykuł pt: "przygotowanie hothatcha do sportu" :)
Jest gdzieś na naszej stronce.

Nie wiem Chrzanku pisze sobie z głowy żeby tylko pisać.
saxorulez - Czw 10 Mar, 2011

Cytat:
Nie wiem Chrzanku pisze sobie z głowy żeby tylko pisać

No widać właśnie

To może Ty wytlumaczysz bo po tym co napisałeś widać ze wiesz doskonale. Bo prócz głupiego dogadywania to coś Ci ostatnio dyskusja nie idzie.